Οι άγνωστες ιστορίες που "σημάδεψαν" τον Παύλο Γιαννακόπουλο

Ο Παύλος Γιαννακόπουλος «έφυγε» χθες στα 89 του χρόνια αφήνοντας πίσω έναν τεράστιο επιχειρηματικό όμιλο και μια ομάδα που κατά γενική ομολογία αποτελεί το πιο πετυχημένο αθλητικό τμήμα στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού.

5b1e5eb51dc5242a328b46be

Επί δικής του προεδρίας ο Παναθηναϊκός κατέκτησε έξι φορές τον τίτλο του πρωταθλητή Ευρώπης, δεκάδες φορές τον τίτλο του πρωταθλητή Ελλάδας, ενώ στο «τριφύλλι» αγωνίστηκαν ορισμένα από το μεγαλύτερα ονόματα του διεθνούς και ελληνικού αθλητικού στερεώματος. Ο Παύλος Γιαννακόπουλος αποτελεί αναμφίβολα κεφάλαιο για τον ελληνικό αθλητισμό, μένει όμως στη μνήμη των περισσότερων και για τη δράση του έξω από τα γήπεδα.

Το 1981, ο ελληνικός αθλητισμός σημαδεύτηκε από την τραγωδία της θύρας 7. Μια Κυριακή εκείνου του Φλεβάρη, 21 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στα σκαλοπάτια του σταδίου Καραϊσκάκη μετά από τον θρίαμβο του Ολυμπιακού επί της ΑΕΚ με 6-0. Από την πρώτη στιγμή ασθενοφόρα, περιπολικά, Ι.Χ. αυτοκίνητα, ακόμη και ταξί, μετέφεραν τους δεκάδες τραυματίες στο Τζάνειο Νοσοκομείο του Πειραιά και άλλους στο Γενικό Κρατικό της Νίκαιας. Ήταν τέτοια η έκταση της τραγωδίας, που η δημόσια τηλεόραση απηύθυνε έκκληση σε γιατρούς και αιμοδότες να σπεύσουν στα νοσοκομεία προκειμένου να συνδράμουν το προσωπικό που αδυνατούσε να παράσχει την απαιτούμενη βοήθεια.

Ο Παύλος Γιαννακόπουλος ήταν την εποχή εκείνη πρόεδρος του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού και επικεφαλής της μεγάλης φαρμακοβιομηχανίας ΒΙΑΝΕΞ. Τότε, σε μια κίνηση ανθρωπιάς που ελάχιστα ακούστηκε αφού γράφτηκε σε μονόστηλα ορισμένων μόνο εφημερίδων της εποχής, αποφάσισε να προσφέρει δωρεάν φάρμακα. «Ο μεγαλέμπορος και βιομήχανος φαρμάκων κ. Π. Γιαννακόπουλος διαθέτει όση ποσότητα χρειαστεί, φαρμάκου που είναι υποκατάστατο του πλάσματος του αίματος», έγραφε για παράδειγμα η «Αθλητική Ηχώ».

Διαβάστε σχετικά: Αποκαλύψεις για ένα έγκλημα που έμεινε ατιμώρητο

Σε μεγάλη του έρευνα για την τραγωδία της θύρας 7, τον Φεβρουάριο του 2013, το περιοδικό Hot Doc και ο δημοσιογράφος Μάριος Αραβαντινός είχε επικοινωνήσει με τον ηγέτη του «τριφυλλιού» ο οποίος είχε δηλώσει λακωνικά για τη βοήθεια που προσέφερε στα θύματα της μεγαλύτερης τραγωδίας που γνώρισε ποτέ ο ελληνικός αθλητισμός. «Ως άνθρωπος ήμουν υποχρεωμένος να βοηθήσω. Έδωσα δωρεάν φάρμακα, τα οποία εκείνη την περίοδο δεν κυκλοφορούσαν στην αγορά».

Ο Παύλος Γιαννακόπουλος είχε επίσης προσφέρει βοήθεια στον γνωστό τρομπετίστα του Ολυμπιακού «Ατίλλιο». Σε συνέντευξή του στο «Φως» τέτοιες μέρες του 1997, ο Θανάσης Γιαννακόπουλος είχε αποκαλύψει πως ο αδελφός του ήταν εκείνος που βοήθησε τον «Ατίλλιο» όταν στα τέλη της δεκαετίας του ‘80 ανακάλυψε πως πάσχει από σοβαρό πρόβλημα υγείας. Έλεγε ο Θανάσης Γιαννακόπουλος στο «Φως»: «Όταν ο περίφημος τρομπετίστας του Ολυμπιακού, ο Ατίλλιο, ήταν βαριά άρρωστος, ζήτησε βοήθεια από τον Ολυμπιακό και δεν του την έδωσαν. Θέλεις να μάθεις ποιος του την έδωσε; Δεν χρειάζεται να σου πω… Καταλαβαίνεις…».