Οι αφανείς «ήρωες» του αθλητισμού

Tις τελευταίες  ημέρες -και δικαίως- τα ελληνικά social media έχουν κατακλυστεί με το κατόρθωμα του Στέφανου Τσιτσιπά στη διοργάνωση ATP Finals, όπου ο 21χρονος τενίστας κατέκτησε το χρυσό, γράφοντας Ιστορία.

koutipandorasfencing

Κάπου ανάμεσα στις αναρτήσεις για τον Στέφανο, όμως, ξαφνικά εμφανίστηκε ένα ακόμη όνομα, όχι τόσο γνωστό, που γρήγορα προκάλεσε συζήτηση. ”Καμία αναφορά ρε παιδιά στον Πάνο Τριανταφύλλου..;”

Αν αναρωτιέται κάποιος  ποιος είναι αυτός, πρόκειται για έναν από τους κορυφαίους Έλληνες αθλητές στην κατηγορία αμαξιδίου. Ο Πάνος Τριανταφύλλου, ασημένιος Παραολυμπιονίκης του Ρίο, την ίδια μέρα με τον Στέφανο Τσιτσιπά, στις 17 Νοεμβρίου, κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο Ξιφασκίας με αμαξίδιο στην Ολλανδία, μετά από μια σειρά μεταλλίων και διακρίσεων σε παγκόσμια και ολυμπιακά τουρνουά. Το κατόρθωμα του Πάνου Τριανταφύλλου είναι μεγαλειώδες αν σκεφτεί κανείς ότι στη δική του καριέρα δεν υπήρξαν ποτέ χορηγοί, πράγμα που σημαίνει ότι με το απόθεμα των οικονομικών και ψυχολογικών του πόρων παλεύει σε όλη τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του. Κι όμως, οι αναφορές σε αυτόν άργησαν κατά πολύ….

Δεν είναι κακό να γράφονται άρθρα πέραν των γνωστών μεγάλων ονομάτων του αθλητισμού. Άλλωστε οκ, το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ, ο στίβος και πρόσφατα το τένις μονοπωλεί το ενδιαφέρον. Αλλά χρειάζεται να ξεφύγουμε από τα αυτά τα κλισέ και να κοιτάξουμε και άλλα αθλήματα-αφανείς αθλητές- που πρέπει να τους αποδοθεί η  αναγνωρισιμότητα για τον κόπο και την προσπάθεια που καταβάλουν για να πετύχουν τέτοιους άθλους, σαν του Πάνου Τριανταφύλλου

Φυσικά όχι  από οίκτο. Αυτό είναι το μόνο που δεν χρειάζονται τα άτομα ΑμΕΑ. Και δυστυχώς, είναι ο οίκτος που παρακίνησε πολλούς να αναδείξουν την περίπτωση του στα social media. Κι αυτό φαίνεται από το ότι σκοπός τους δεν ήταν να  αναδείξουν τον ίδιο και το άθλημα που εκπροσωπεί, αλλά να εγκαλέσουν τα ΜΜΕ που δεν έγραψαν ούτε μια στάλα γραμμή για εκείνον.

Άραγε πόσοι απ΄αυτούς που εγκάλεσαν τα μέσα, αλλά και τα ίδια τα μέσα  έχουν πάει σε αγώνα του Πάνου Τριανταφύλλου;

Μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χέριου. Όλοι οι υπόλοιποι ανάρτησαν αντίστοιχα στάτους μομφής μόνο και μόνο για να  πάρουν likes. Κι η σχέση τους με τον συγκεκριμένο αθλητή και κάθε αθλητή ΑμΕΑ θα τελειώσει σε αυτό το στάτους μέχρι να εμφανιστεί μια άλλη περίπτωση που θα τους προσφέρει ευκαιρία για εύκολα likes.

Να είμαστε λοιπόν ειλικρινείς με τους εαυτούς μας κι έτσι θα έχουμε φερθεί με πολύ μεγαλύτερο σεβασμό στον κάθε Πάνο Τριανταφύλλου.

Τα μέσα ζουν και δρουν στη λογική του τι πουλάει. Ο Πάνος Τριανταφύλλου έγινε θέμα σε σάιτ και σε δελτία ειδήσεων μόλις αυξήθηκε έντονα ο αριθμός των ανθρώπων που αναρτούσαν κάτι για εκείνον. Έτσι λειτουργούν τα μέσα σε όλο τον πλανήτη. Απλώς σε άλλες χώρες που υπάρχει μεγαλύτερος πληθυσμός, είναι πολύ πιο εύκολο για αθλήματα των ΑμΕΑ να βρουν υποστηρικτές, φιλάθλους, ένα κοινό να απευθυνθούν. Υπάρχει και η αντίστοιχη παιδεία λαού σαφώς. Εδώ ακόμα παλεύουμε να μάθουμε σε κάποιους ότι δε μπορούν να παρκάρουν τα οχήματά τους σε θέσεις ΑμΕΑ ή πάνω σε ράμπες…

Ο αθλητισμός που εκπροσωπεί ο Πάνος Τριανταφύλλου μας βάζει σε σκέψη, απαιτεί έναν πνευματικό κόπο. Και γι΄αυτό του αποστρέφουμε το βλέμμα, σε αυτούς τους  αφανείς «ήρωες» του αθλητισμού !

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

mist erdo

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

«Καλούμε την κυβέρνηση, να προβεί άμεσα στις απαραίτητες διπλωματικές ενέργειες απέναντι στη νέα αυτή τουρκική…

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Δήλωσε «μετανιωμένος» που η Τουρκία δεν κατέκτησε ολόκληρη την Κύπρο το 1974

8ce56d6d499047e58e6fa1054f091391

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Δήλωσε «μετανιωμένος» που η Τουρκία δεν κατέκτησε ολόκληρη την Κύπρο το 1974

«Λάδι στη φωτιά» γύρω από το Κυπριακό έριξε το βράδυ της Δευτέρας (18/3) ο Τούρκος…