NewsRoom
23/04/2015, 10:49

Οι 300 του Λεωνίδα Μπόμπολα

Του Κώστα Βαξεβάνη

cover
NewsRoom 23/04/2015 | 10:49

Του Κώστα Βαξεβάνη

Με μια λιτή ανακοίνωση, ο Λεωνίδας Μπόμπολας, γνωστοποίησε πως αφού τακτοποίησε μια διοικητική εκκρεμότητα με την Εφορία, πήγε σπίτι του.

Βρέθηκαν 300 ηρωικοί έλληνες, οπαδοί του Λεωνίδα, οι οποίοι ασπάστηκαν την αναφορά του Mega στο περιστατικό. Δηλαδή πως ήταν μια απλή παρεξήγηση και πως οι προεκτάσεις που δίνονται στο θέμα (προφανώς με ευθύνη της κυβέρνησης) δεν ευνοούν την επιχειρηματικότητα, αφού οι επιχειρηματίες ανησυχούν μήπως αντιμετωπίζουν τέτοιες καταστάσεις. Ποιές καταστάσεις, δεν μας είπε το Mega.

Οι καταστάσεις λοιπόν είναι πως θα καλούνται να πληρώσουν τα ποσά που έχουν φοροαποφύγει ή φοροκλέψει. Μεγάλο πλήγμα για την επιχειρηματικότητα και μεγάλη παραδοχή, πως η ελληνική επιχειρηματικότητα, σε πολλές των περιπτώσεων στηρίχτηκε στη φοροδιαφυγή και μόνο.

Ο Λεωνίδας Μπόμπολας, αναγκάστηκε να πληρώσει 1,8 εκατομμύρια ευρώ για να μην παραπεμφθεί σε δίκη για κακούργημα, αφού εντοπίστηκε να έχει διακινήσει αδήλωτο χρήμα. Ο καταλογισμός αυτού του ποσού φαίνεται να έγινε μετά από έλεγχο του λογαριασμού του στη λίστα Λαγκάρντ. Αυτό δεν το σημείωσε ούτε το Mega, ούτε οι 300 υποστηρικτές του Λεωνίδα.

Η λίστα Λαγκάρντ όχι μόνο δεν ήταν παράνομη όπως έλεγαν ο Παπακωνσταντίνου και ο Βενιζέλος μιλώντας στο κανάλι του Μπόμπολα στο παρελθόν αντί να τον ελέγξουν, αλλά δίνει και αποτελέσματα.

Το σύστημα ακόμη και τώρα αυτοκαλύπτεται, έστω και αν χρειαστεί να πληρώσει. Δεν πρόκειται για μια φορολογική παράβαση και μία διοικητική τακτοποίηση, αλλά για το συμπέρασμα πως ο εθνικός εργολάβος και εθνικός εκδότης και εθνικός υποβολέας πολιτικής και πολιτικών προσώπων, ο οποίος επί χρόνια νουθετεί την Ελλάδα γιατί δεν κόβει αποδείξεις και δεν πληρώνει διόδια, πιάστηκε να φοροκλέβει. Αυτός, το σύμβολο του Σαμαροβενιζελισμού, που έκανε δημοσιεύματα για ταβερνιάρηδες που δεν κόβουν αποδείξεις και για το πόσο δίκιο έχει η τρόικα.

Αυτή ακριβώς είναι η ουσία. Η δημόσια έκθεση Μπόμπολα, δεν αποδεικνύει πως κάποιος ισχυρός καλείται επιτέλους να πληρώσει, αλλά πως το σύστημα της εξουσίας , όλοι αυτοί οι ταγοί  της χώρας, είναι ένας συρφετός διαπλοκής, που με μπόλικη υποκρισία, αδηφάγα και με πλεονεξία, ζημιώνει την Ελλάδα που λέει ότι υπηρετεί.

Η είσπραξη χρημάτων από τη λίστα Λαγκάρντ, δεν είναι απλώς ένα έσοδο, αλλά ένας συμβολισμός και μια σημειολογία πως το σύστημα όχι μόνο δεν είναι πανίσχυρο αλλά είναι πλέον και έκθετο.

Πριν δύο χρόνια, ο Θέμος Αναστασιάδης, αναγκάστηκε να καταβάλει κι αυτός περίπου 2 εκατομμύρια, για να γλυτώσει τη δίωξη από τα 5 εκατομμύρια που κουβαλούσε σε μαύρες σακκούλες. Παρουσιάστηκε και αυτό ως «διοικητική παράβαση» και η παύση της δίωξης επειδή κατέβαλε το ποσό (παραδέχθηκε δηλαδή τη διακίνηση του μαύρου χρήματος) ως αθώωση.

Ο νόμος της κυβέρνησης Παπανδρέου, δίνει τη δυνατότητα σε όποιον  εντοπιστεί να διαθέτει αδήλωτα περιουσιακά στοιχεία, να μην διώκεται αν καταβάλει τους φόρους πριν ασκηθεί δίωξη εναντίον του.

Ο νόμος όμως και οι εισπράξεις είναι η μία πλευρά. Η άλλη πλευρά, εξίσου σοβαρή, είναι πως η διαπλοκή είναι έκθετη και ανίσχυρη όταν υπάρχει η πολιτική βούληση ή η λειτουργία της Δικαιοσύνης. Σε όσες περιπτώσεις η Δικαιοσύνη λειτούργησε ακυρώνοντας τις παρεμβάσεις, η διαπλοκή εκτέθηκε, πλήρωσε και στάθηκε αδύνατο να λειτουργεί όπως παλιά.

Επιμένω ωστόσο, πως ο έλεγχος της λίστας Λαγκάρντ με βάση τα ποσά που φαίνονται στις καταθέσεις, δεν είναι η πλήρης έρευνα. Δεν έχει σημασία μόνο αν οι λογαριασμοί έχουν χρήματα όπως φαίνεται στα στοιχεία που παρέδωσε ο Φαλτσιάνι, αλλά τι έχουν διακινήσει. Αυτό είναι μια ευρύτερη και ουσιαστική έρευνα. Ακόμη και οι μηδενικοί λογαριασμοί, μπορεί να έχουν διακινήσει εκατοντάδες εκατομμύρια προς offshore εταιρείες και εξωτικούς προορισμούς.

Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία πως τα πράγματα έχουν στριμώξει για τη διαπλοκή και πως οι πολίτες πολύ χαίρονται γι αυτό. Χρειάστηκαν μόνο μερικές ώρες σύλληψης του Μπόμπολα, για να στηθεί πανηγύρι στο διαδίκτυο και τα social media. Αυτό το κατανοούν όλες οι πλευρές. Δεν είναι τυχαίο πως το Πρώτο Θέμα, κάνει προκαταβολική επίθεση στον Γενικό Γραμματέα του ΣΔΟΕ, κατηγορώντας τον πως ζητά να του παραδώσουν στο γραφείο του φακέλους με φορολογικούς ελέγχους. Πράγμα που για  το Πρώτο Θέμα είναι παράνομο αφού αποκαλύπτονται φορολογικά στοιχεία των πολιτών (εδώ το ενδιαφέρον δημοσίευμα) στο Γενικό Γραμματέα.

ΥΓ: Να διευκρινίσω πως στους 300 του Λεωνίδα Μπόμπολα δεν συμπεριλαμβάνεται το Ποτάμι, το οποίο παρέμεινε βουβό για τη σύλληψη. Ίσως γιατί ο Μπόμπολας δεν είναι ταβερνιάρης που δεν κόβει απόδειξη ή ίσως γιατί ειδικότητα του Ποταμιού είναι να κάνει ερωτήσεις για τα συμφέροντα Μπόμπολα στη Βουλή και όχι δημόσιες δηλώσεις

ΥΓ2: Ακόμη και το CNN εμφανίζει τη σύλληψη Μπόμπολα ως νίκης της κυβέρνησης κατά της φοροδιαφυγής και των ολιγαρχών,αλλά στην Ελλάδα είναι Σάββατο,και πρόκειται για διοικητική παράβαση