Ακούγεται συχνά πόσο σημαντικό είναι να τρώμε ολοκληρωμένες τροφές χωρίς πρόσθετα, που δεν είναι υπερ-επεξεργασμένες.
Οι υπερ-επεξεργασμένες τροφές (ΥΕΤ) είναι εκείνες που περιέχουν πρόσθετα χημικά, χρωστικές και γλυκαντικά, τα οποία χρησιμοποιούνται για να βελτιώσουν την εμφάνιση ή τη γεύση του τροφίμου, καθώς και για να παραμείνουν φρέσκες για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ενώ είναι γνωστές με τον όρο junk food.
Μια μελέτη του 2024 που δημοσιεύθηκε στο British Medical Journal καταδεικνύει ότι οι υπερ-επεξεργασμένες τροφές σχετίζονται με πάνω από 30 διαφορετικές προβλήματα υγείας. Η έρευνα αυτή βασίζεται σε δεδομένα από σχεδόν 10 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.
Ο όρος “υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα” (ΥΕΤ) αναφέρεται σε τρόφιμα που είναι συσκευασμένα και έχουν υποστεί επεξεργασία, όπως αρτοποιήματα, σνακ, ανθρακούχα ποτά, γλυκά δημητριακά, καθώς και έτοιμα για κατανάλωση ή θέρμανση γεύματα. Αυτά τα τρόφιμα περνούν από διάφορες βιομηχανικές διαδικασίες και συχνά περιέχουν χρωστικές ουσίες, αρωματικές ουσίες, γαλακτωματοποιητές και άλλες χημικές προσθήκες.
Συχνά είναι υψηλά σε ζάχαρη, λιπαρά και αλάτι, ενώ έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες και φυτικές ίνες. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, πάνω από το 50% των θερμίδων στη διατροφή των ανθρώπων προέρχονται από υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα.
Προβλήματα Υγείας Σχετιζόμενα με τις Υπερ-Επεξεργασμένες Τροφές
Η κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφών συνδέεται με περισσότερα από 30 προβλήματα υγείας, με αυτές που ξεχωρίζουν να είναι:
- Θάνατος από καρδιοαγγειακές παθήσεις
- Άγχος και άλλες κοινές ψυχικές διαταραχές
- Διαβήτης τύπου 2
- Αυξημένος κίνδυνος θανάτου από οποιαδήποτε αιτία
- Κίνδυνος θανάτου από καρδιοπάθεια
- Παχυσαρκία
- Προβλήματα στον ύπνο
- Αυξημένος κίνδυνος κατάθλιψης
- Άσθμα
- Προβλήματα με το πεπτικό σύστημα
- Κάποιοι τύποι καρκίνου και παράγοντες καρδιομεταβολικού κινδύνου
- Υψηλά επίπεδα λιπιδίων στο αίμα και χαμηλά επίπεδα “καλής” χοληστερόλης
Ενώ παράλληλα αν θέλει κανείς να διαβάσει όλη την έρευνα μπορεί να το κάνει ΕΔΩ.
Οι ερευνητές καταλήγουν ότι τα ευρήματα ενισχύουν την ανάγκη για πιο ενδελεχή μελέτη των αιτίων αυτών των ασθενειών και την εφαρμογή δημόσιων πολιτικών για την περιορισμένη κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων προς όφελος της δημόσιας υγείας. Ωστόσο, η μελέτη δεν μπόρεσε να αποδείξει ότι οι επεξεργασίες των τροφών ή η υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος, ζάχαρη και αλάτι είναι οι αποκλειστικοί παράγοντες που προκαλούν τις εν λόγω ασθένειες.
Συνήθεις Υπερ-Επεξεργασμένες Τροφές
Οι πιο κοινές υπερ-επεξεργασμένες τροφές στο Ηνωμένο Βασίλειο περιλαμβάνουν:
- Βιομηχανικά παραγόμενο ψωμί
- Έτοιμα γεύματα σε συσκευασίες
- Δημητριακά για το πρωινό
- Λουκάνικα και άλλα προϊόντα κρέατος
- Γλυκίσματα
- Μπισκότα
- Ζαχαρωτά και γλυκίσματα
- Πατάτες τηγανητές και πατατάκια
- Αναψυκτικά, χυμοί φρούτων και φρουτοποτά
- Αλμυρά σνακ όπως πατατάκια
- Σάλτσες, ντρέσινγκ και σάλτσα για κρέας
Ο Δρ. Chris Van Tulleken, ειδικός στις υπερ-επεξεργασμένες τροφές και συγγραφέας του βιβλίου Ultra Processed People, τόνισε ότι μικρές τροποποιήσεις στις διατροφικές μας συνήθειες θα μπορούσαν να έχουν σημαντική θετική επίδραση στην υγεία μας. Σε ένα ντοκιμαντέρ, ο Δρ. Tulleken συζήτησε με ειδικούς την επιβλαβή επίδραση των ΥΕΤ στο σώμα.
Συνιστά μάλιστα να αλλάξουμε κάποια από τα γεύματά μας για να μειώσουμε τις ΥΕΤ και τα πρόσθετα. Παράδειγμα, πολλοί από εμάς συνηθίζουμε να αγοράζουμε σάλτσα για ζυμαρικά από τα καταστήματα για λόγους ευκολίας, καθώς είναι έτοιμη και απαιτεί ελάχιστο χρόνο προετοιμασίας.
Ωστόσο, ο Δρ. Tulleken προτείνει να επιλέξουμε πετιμέζι ντομάτας με βότανα, το οποίο είναι μια πιο υγιεινή επιλογή και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακριβώς όπως η έτοιμη σάλτσα.
Ειδήσεις σήμερα:
Λουκέτο σε γνωστό κομμωτήριο στον Ασπρόπυργο: Είχε κρυφό χώρο για ερωτικές υπηρεσίες