Οι 10 μεγάλες «νίκες» του 2018 στην παγκόσμια υγεία

Σε κάποιες γωνιές του κόσμου φαντάζει μακρινό όνειρο, ωστόσο η φετινή χρονιά μας έφερε μερικά βήματα πιο κοντά στο στόχο για καλή υγεία των πληθυσμών σε όλον τον πλανήτη.

global health

Χωρίς ιατρική φροντίδα και περίθαλψη τα παιδιά δυσκολεύονται να φοιτήσουν στο σχολείο, τα κορίτσια χάνουν ευκαιρίες ζωής εξαιτίας γυναικολογικών προβλημάτων και ο φαύλος κύκλος της φτώχειας συνεχίζεται, καθώς η οικονομική χειραφέτηση είναι όλο και πιο απίθανη για όσους δεν έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση και σε ιατρικές υπηρεσίες, τονίζει το Global Citizen.

Ωστόσο το 2018 ήταν μια καλή χρονιά για την παγκόσμια υγεία, με μεγάλες νίκες να σημειώνονται και να ανοίγουν το δρόμο προς την εξάλειψη της ακραίας φτώχειας μέχρι και το 2030. Ας δούμε ποιες είναι αυτές οι νίκες:

1. Εγκρίθηκε η ανάπτυξη νέου εμβολίου του ιού Ρότα -τη πιο κοινής αιτίας της σοβαρής διάρροιας βρεφών και μικρών παιδιών. Τον Ιανουάριο, η κατασκευάστρια εμβολίων Bharat Biotech ανακοίνωσε πως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ενέκρινε το νέο εμβόλιο ROTAVAC, το οποίο κοστίζει μόλις ένα δολάριο ανά δόση. Σημειώνεται πως ιός Ρότα είναι η σοβαρότερη αιτία θνησιμότητας παιδιών μέχρι πέντε ετών στον κόσμο.

2. Η Ιταλία εμβολίασε το 95% των παιδιών της, θωρακίζοντάς τα ενάντια σε έξι ασθένειες! Η κυβέρνηση της χώρας ανακοίνωσε το Μάρτιο πως η Ιταλία έπιασε το στόχο που είχε θέσει στον εμβολιασμό παιδιών, αφότου τον κατέστησε υποχρεωτικό για τα παιδιά που πηγαίνουν σε νηπιαγωγεία και σχολεία.

3. Περιορίστηκε η εξάπλωση του Εμπόλα χάρη σε νέο εμβόλιο. Σημειώθηκαν δύο ξεσπάσματα του ιού στη Δημοκρατία του Κονγκό το 2018 και, παρότι το ένα από αυτά ακόμα μαίνεται, το πρώτο περιορίστηκε με επιτυχία χάρη στη χρήση ενός νέου εμβολίου. Η χορήγησή του πιθανότατα θα αποτρέψει την επανάληψη σοβαρών ξεσπασμάτων όπως αυτό που σκότωσε πάνω από 11.000 ανθρώπους στη Δυτική Αφρική από το 2014 μέχρι το 2016.

Δυστυχώς, το ξέσπασμα του Εμπόλα που εξακολουθεί να μαίνεται είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί άμεσα, κυρίως διότι η ασθένεια εξαπλώθηκε σε πολεμική ζώνη.

4. Η Παραγουάη εξάλειψε επισήμως τη μαλάρια. Τον Ιούνιο επιβεβαιώθηκε πως στην Παραγουάη δεν έχει καταγραφεί ασθενής που υποφέρει από μαλάρια εδώ και πέντε χρόνια, με αποτέλεσμα ο ΠΟΥ να ανακοινώσει πως η χώρα έχει επισήμως εξαλείψει την νόσο.

5. Η Γκάνα εξάλειψε επισήμως το τράχωμα, τη λοιμώδη νόσο που είναι γνωστή και ως κοκκιώδης επιπεφυκίτιδα και που οδηγεί στην τύφλωση. Πρόκειται για την πρώτη αφρικανική χώρα του ΠΟΥ που αντιμετώπισε ολοσχερώς το τράχωμα, το οποίο σύμφωνα με τον Οργανισμό επηρεάζει περίπου 1,9 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

6. Καναδοί ερευνητές κατάφεραν να κάνουν συμβατές όλες τις ομάδες αίματος. Οι ειδικοί του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολούμπια βρήκαν τρόπο να μετατρέπουν όλες τις ομάδες σε 0 αρνητικό, δηλαδή στην ομάδα που μπορεί να είναι δότης σε όλους τους τύπους αίματος. Η ομάδα αυτή είναι η πιο σπάνια από όλες, αλλά και η πλέον απαραίτητη καθώς είναι συμβατή με όλους.

7. Η Αυστραλία εξάλειψε επισήμως την ερυθρά. Τον Νοέμβριο ο ΠΟΥ επιβεβαίωσε πως η Αυστραλία έδωσε τέλος στην ερυθρά και μπήκε στη λίστα με τις παραπάνω από 30 χώρες του κόσμου που έχουν εξαλείψει παντελώς την ασθένεια.

8. Πάνω από ένα δισεκατομμύριο δολάρια δόθηκαν ως στήριξη στις εγκαταστάσεις και στην προσπάθεια του Global Financing Facility, που ίδρυσαν τα Ηνωμένη Έθνη και η Παγκόσμια Τράπεζα. Το GFF εστιάζει στην υγεία και τη διατροφή μητέρων, παιδιών και εφήβων σε όλο τον κόσμο. Μεταξύ άλλων, η Νορβηγία δεσμεύτηκε να χορηγήσει 360 εκατομμύρια δολάρια στο GFF μέχρι το 2023, η Μεγάλη Βρετανία θα δώσει 50 εκατομμύρια μέχρι το 2020, η Γερμανία εξετάζει δωρεά 50 εκατομμυρίων και ο Καναδάς θα δώσει 50 εκατομμύρια μέσα στο 2019.

Άλλες δωρεές έχουν γίνει από τη Δανία, την Ιαπωνία, το Κατάρ, την Ολλανδία και την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ έχει γίνει και ανώνυμη χορηγία αξίας 75 εκατομμυρίων δολαρίων.

9. Ο θηλασμός σε δημόσιους χώρους νομιμοποιήθηκε και στις 50 Ηνωμένες Πολιτείες. Αν και έχει πολλαπλά οφέλη τόσο για τις μητέρες όσο και για τα βρέφη, ο θηλασμός επιτέλους φέτος νομιμοποιήθηκε στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, ο θηλασμός μπορεί να αποτρέψει 823.000 θανάτους βρεφών και 20.000 θανάτους μητέρων κάθε χρόνο, σε όλο τον κόσμο.

10. Χορηγίες 154,9 εκατομμυρίων δολαρίων έγιναν υπέρ του αγώνα κατά των NTDs (Neglected tropical diseases – «Παραμελημένες Τροπικές Ασθένειες»). Οι δωρεές έχουν γίνει τόσο από ιδρύματα όσο και από χώρες, ενώ το υψηλό ποσό έφερε ξανά στο προσκήνιο τις ασθένειες αυτές που μαστίζουν 149 χώρες παγκοσμίως.

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

issue 2465910 1920 1

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

Η δημοσιογραφική ομάδα του koutipandoras.gr, συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλαν τα Διοικητικά Συμβούλια της Ομοσπονδίας…