Όχι ξανά το λάθος του καλοκαιριού!

Στην αγωνία της να ξανακερδίσει τις εντυπώσεις η κυβέρνηση διασπείρει κλίμα πρόωρης ανακούφισης. Αν θα έχουμε και πρόωρο άνοιγμα, ο Φεβρουάριος θα είναι τραγικός.

5087451

Το lockdown προφανώς αποδίδει. Έτσι γίνεται με τα lockdown, αποτελούν το ύστατο όπλο στη μάχη κατά της πανδημίας και έχουν αποδώσει παντού. Είναι εξίσου προφανές ότι μόλις λήξει ένα lockdown, η σταδιακή μείωση των κρουσμάτων μετατρέπεται σε σταδιακή αύξηση. Άρα το κρίσιμο είναι η σωστή ποσοτική εκτίμηση, όχι η «καλή εικόνα» γενικώς.
Στις αρχές Ιουνίου, η χώρα άνοιξε με πολύ λίγα ενεργά κρούσματα του ιού. Η αλήθεια είναι ότι την άνοιξη δεν κάναμε πολλά τεστ ώστε να γνωρίζουμε ακριβώς τι συνέβη. Ωστόσο  ο πολύ μικρός συγκριτικά με άλλα κράτη αριθμός των νεκρών μας επιτρέπει να υποθέσουμε ότι είχαμε σχετικά λίγα κρούσματα ακόμη και στην κορύφωση της πρώτης φάσης, πόσο μάλλον στο τέλος της.

Η ζημιά το καλοκαίρι έγινε με τον τουρισμό, το παραδέχονται όλοι αυτό, μην τα ξαναλέμε.

 Στα μέσα Δεκέμβρη, δεν είναι βέβαια εφικτό να έχουμε τα λίγα κρούσματα που είχαμε τον Ιούνιο. Ο αρχικός στόχος της κυβέρνησης ήταν να λήξει το lockdown όταν θα καταγράφονται περίπου 400-500 κρούσματα την ημέρα, έχοντας στο μυαλό πάντα ότι τα πραγματικά κρούσματα είναι 5-10 φορές περισσότερα από όσα καταγράφονται.

Έτσι κι αλλιώς οι αριθμοί αυτοί έδειχναν  ότι ανοίγοντας, θα πάρουμε ως κοινωνία ένα ρίσκο. Ίσως αναγκαίο για την Οικονομία, αλλά σίγουρα ρίσκο.

Τις τελευταίες ημέρες υφαίνεται ένα διαφορετικό αφήγημα. Να ανοίξουν λέει τα Δημοτικά από τις 7 Δεκέμβρη και τα εμπορικά από τις 14. Χωρίς αυτό να συνδέεται πια με συγκεκριμένο αριθμό κρουσμάτων που θα καταγράφονται εκείνο το διάστημα! Ακούγεται το γενικόλογο «θα εκτιμήσουμε τα επιδημιολογικά δεδομένα».

Φοβάμαι ότι υπό την πραγματική πίεση ενός μέρους της κοινής γνώμης και φυσικά της Οικονομίας, η κυβέρνηση ετοιμάζεται για ένα πρόωρο τέλος στο lockdown.  Αυτές τις μέρες καταγράφονται 2100 -2200 κρούσματα ημερησίως. Είναι δυνατόν να έχουν πέσει στα 500 μέσα σε 10 μέρες; Δεν είναι λογικό.

Αν ανοίξουμε τα Δημοτικά σχολεία με 1000-1200 κρούσματα την ημέρα, ο ρυθμός της μείωσης θα ανακοπεί λίγες μέρες  μετά τις 7 Δεκέμβρη. Οπότε ανοίγοντας τα εμπορικά στις 14 και φοβάμαι μαζί και τις Εκκλησίες, η μείωση θα μετατραπεί σε σταδιακή αύξηση πριν τα Χριστούγεννα. Με δεδομένο ότι πολλά κρούσματα δεν θα καταγράφονται μέσα στο κλίμα των εορτών (έλα μωρέ, κρυολόγημα θα είναι…) μπορεί να βρεθούμε αρχές Γενάρη μπροστά σε αρνητική έκπληξη αντίστοιχη με αυτήν του Οκτώβρη.

Ας θυμόμαστε επίσης ότι ο  καιρός στα τέλη Δεκέμβρη δεν θα είναι σύμμαχος μας. Η Βόρεια Ελλάδα επιβαρύνθηκε υπέρμετρα ακριβώς επειδή τον Οκτώβριο εκεί έκανε ψύχρα, ενώ στην Αττική διατηρούνταν οι υψηλές θερμοκρασίες.
Να μην επαναλάβουμε το λάθος που έγινε το καλοκαίρι με τον τουρισμό, αυτή τη φορά με τα σχολεία και τις Εκκλησίες. Να ανοίξουν μόνον οι δραστηριότητες που έχουν άμεση σχέση με την Οικονομία. Έτσι δίνουμε και το σωστό σήμα στους πολίτες. Αν τα σχολεία και οι Εκκλησίες παραμένουν κλειστά, καταλαβαίνει καθένας ότι ο κίνδυνος παραμένει. Και δεν κάνει ρεβεγιόν με 15 άτομα. Αν ανοίξουν τα πάντα, πόσο πειστικά  λέμε στον κόσμο να μην συναντηθεί με τους ανθρώπους που του έλειψαν;

Φυσικά, αν την Παρασκευή 4 Δεκέμβρη ο κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών των κρουσμάτων έχει πέσει στα 400, αλλάζει το πράγμα. Θα έχουμε πετύχει το πιο επιτυχημένο lockdown διεθνώς και τα ρίσκα θα είναι μικρότερα. Αλλά οδηγός των αποφάσεων της κυβέρνησης πρέπει να είναι τα «σκληρά» επιδημιολογικά δεδομένα και όχι οι δημοσκοπήσεις.

Δεν μπορούμε σήμερα να εμποδίσουμε την τραγική συσσώρευση των θυμάτων της πανδημίας και τις επόμενες 15 ημέρες. Αλλά από τις σημερινές μας επιλογές και μόνον εξαρτώνται τα πιθανά θύματα του Φεβρουαρίου. Ας το πούμε όσοι το πιστεύουμε αυτό ευθαρσώς και εγκαίρως, ώστε οι κυβερνώντες να πράξουν το σωστό γνωρίζοντας ότι σε αντίθετη περίπτωση δεν θα έχουν καμιά δικαιολογία.

 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Χρήστος Χατζηπαναγιώτης: Οι πρώτες δηλώσεις μετά την περιπέτεια υγείας – «Αν καθυστερούσαμε πέντε λεπτά, τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά» (video)

Χατζηπαναγιώτης

Χρήστος Χατζηπαναγιώτης: Οι πρώτες δηλώσεις μετά την περιπέτεια υγείας – «Αν καθυστερούσαμε πέντε λεπτά, τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά» (video)

«Αν ήμουν μόνος μου, ίσως το άφηνα να δω αν θα περάσει», ανέφερε στις δηλώσεις…

«Για κοίτα με στα μάτια»… μήπως το κεντρικό άρθρο του in.gr είναι μια απάντηση Μαρινάκη στον Μητσοτάκη;

in.gr

«Για κοίτα με στα μάτια»… μήπως το κεντρικό άρθρο του in.gr είναι μια απάντηση Μαρινάκη στον Μητσοτάκη;

«Πάντως τα "συμφέροντα" που δεν κατονομάζει ο πρωθυπουργός δεν κρύβονται, ούτε χρειάζονται κανέναν πληρεξούσιο», αναφέρεται…

Σοκαριστικές λεπτομέρειες για το ακέφαλο πτώμα στην Καρδίτσα: Άγριο ζώο μπήκε στο σπίτι της

ΕΚΑΒ

Σοκαριστικές λεπτομέρειες για το ακέφαλο πτώμα στην Καρδίτσα: Άγριο ζώο μπήκε στο σπίτι της

Σοκάρει η ιατροδικαστική εξέταση της 85χρονης που βρέθηκε χωρίς κεφάλι στην Καρδίτσα

Καραμανλής: Θλιμμένη παράσταση στον αέρα του ΣΚΑΪ – «Δεν ήταν εύκολο το να κατέβω ξανά υποψήφιος» (video)

6028608

Καραμανλής: Θλιμμένη παράσταση στον αέρα του ΣΚΑΪ – «Δεν ήταν εύκολο το να κατέβω ξανά υποψήφιος» (video)

«Στην πολιτική δεν μπήκα στα 20, μπήκα στα 40 μου. Δεν είναι σκοπός για μένα…

Δικηγόρος μητέρας 12χρονης: «Κατήγγειλε τον βιαστή του παιδιού της και πήγε φυλακή. Μόνο εδώ συμβαίνουν αυτά» (Video)

6167994

Δικηγόρος μητέρας 12χρονης: «Κατήγγειλε τον βιαστή του παιδιού της και πήγε φυλακή. Μόνο εδώ συμβαίνουν αυτά» (Video)

Αθώα κρίθηκε η μητέρα της 12χρονης από τον Κολωνό από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών.…