Newsroom

Newsroom

«Όχι» στον ΟΗΕ από τις ΗΠΑ για έκδοση ψηφίσματος για το παλαιστινιακό

Την ώρα που πληθαίνουν οι εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός, και οι νεκροί από τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας αυξάνονται,  το αδιέξοδο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ παραμένει, καθώς η Ουάσινγκτον απέρριψε ένα τρίτο σχέδιο κοινής δήλωσης.

gaza 2

Οι προσπάθειες για εύρεση λύσης σε διπλωματικό επίπεδο πέφτουν στο «κενό», καθώς οι ΗΠΑ είπαν «όχι» για τρίτη φορά τις τελευταίες ημέρες στην προοπτική έκδοσης ψηφίσματος για το παλαιστινιακό από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. 

Σε διάστημα μίας εβδομάδας, το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει πραγματοποιήσει τρεις έκτακτες συνεδριάσεις αναφορικά με τις συγκρούσεις στη Γάζα. Την Κυριακή το ΣΑ δεν κατάφερε να καταλήξει σε κοινή δήλωση καθώς οι ΗΠΑ αντιτέθηκαν, για τρίτη φορά στην υιοθέτηση κοινής δήλωσης, η οποία καλούσε στον «τερματισμό της βίας» και την «προστασία των αμάχων, ιδίως των παιδιών».

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Eιδήσεων το οποίο επικαλείται διπλωματικές πηγές, το κείμενο που συνέταξαν η Κίνα, η Τυνησία και η Νορβηγία υποβλήθηκε χθες το βράδυ ενώπιον των 15 μελών του Σ. Α. προκειμένου να εγκριθεί σήμερα. Οι ΗΠΑ, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, δήλωσαν πως «δεν μπορούν να στηρίξουν προς το παρόν μια δήλωση».

Όπως επισημαίνει το AFP  το προσχέδιο του κειμένου, εξέφραζε «τη βαθιά ανησυχία» του Σ.A. μπροστά στην κρίση και αποδοκίμαζε τις «πιθανές εκδιώξεις» οικογενειών Παλαιστινίων από την Ανατολική Ιερουσαλήμ, απευθύνοντας έκκληση για αποφυγή των «μονομερών ενεργειών» που επιδεινώνουν την ένταση.

Η ίδια δήλωση χαιρέτιζε, επίσης, τις διεθνείς προσπάθειες για μια αποκλιμάκωση, χωρίς να αναφέρει τις ΗΠΑ και επαναλάμβανε τη στήριξη του Συμβουλίου σε μια λύση έπειτα από διαπραγμάτευση στη βάση των δύο κρατών, του Ισραήλ και της Παλαιστίνης, που θα ζουν «το ένα δίπλα στο άλλο ειρηνικά», σε «σύνορα αναγνωρισμένα και ασφαλή».

Συνεχίζεται ο εφιάλτης στη Γάζα

Έπειτα από μια νύχτα σφοδρών ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών εναντίον περιοχών σε όλο το θύλακο της Γάζας που ελέγχεται από τη Χαμάς, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν πως μαχητές στη Γάζα εκτόξευσαν στη διάρκεια της νύκτας περίπου 60 ρουκέτες εναντίον ισραηλινών πόλεων, λιγότερες από τις 120 και τις 200 που είχαν εκτοξεύσει τις δύο προηγούμενες νύκτες.

Μετά τις εκτοξεύσεις ρουκετών από τη Γάζα εναντίον των ισραηλινών πόλεων Μπεερσεμπά και Ασκελόν, ισραηλινά αεριωθούμενα βομβάρδισαν αυτό που οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις υποστήριξαν πως ήταν 15 χιλιόμετρα υπόγειων σηράγγων που χρησιμοποιούνται από τη Χαμάς. Έπληξαν επίσης εννέα κατοικίες που ανήκουν σε υψηλόβαθμούς διοικητές της Χαμάς, πρόσθεσαν.

Υγειονομικοί αξιωματούχοι στη Γάζα ανεβάζουν σε 198 τον αριθμό των νεκρών μετά την αναζωπύρωση των εχθροπραξιών, στους οποίους περιλαμβάνονται 58 παιδιά και 34 γυναίκες. Δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Ισραήλ, ανάμεσα στους οποίους δύο παιδιά, ανακοίνωσαν οι ισραηλινές αρχές.

Περίπου 42.000 Παλαιστίνιοι της Λωρίδας της Γάζας έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους εξαιτίας των ισραηλινών αεροπορικών επιθέσεων. Περισσότεροι από 2.500 άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι επειδή τα σπίτια τους καταστράφηκαν.

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

Αλεξια

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

«Θερμό επεισόδιο» καταγράφηκε σε γνωστό καφέ της Αθήνας, το μεσημέρι της Τετάρτης, μεταξύ της Αλεξίας…