Newsroom

Newsroom

Όχι στο ειρηνευτικό προσχέδιο λέει το Κίεβο

Για 21η ημέρα συνεχίζεται το σφυροκόπημα των Ρώσων στην Ουκρανία, τη στιγμή που είναι σε εξέλιξη διπλωματικός πυρετός.

1000 33

 Το Κίεβο λέει ότι το προτεινόμενο σχέδιο 15 σημείων που είδε το φως της δημοσιότητας αποτυπώνει τις θέσεις της ρωσικής πλευράς. 

Ο Ουκρανός διαπραγματευτής Μιχαήλο Ποντόλιακ σχολίασε το προσχέδιο συμφωνίας που δημοσίευσαν οι Financial Times λέγοντας ότι δείχνει μόνο τα αιτήματα της ρωσικής πλευράς.

Ο Ποντόλιακ, ανώτερος σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, είπε ότι η Ουκρανία έχει τις δικές της θέσεις στις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία.

«Το μόνο πράγμα που επιβεβαιώνουμε σε αυτό το στάδιο είναι η κατάπαυση του πυρός, η απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων και οι εγγυήσεις ασφαλείας από διάφορες χώρες», πρόσθεσε.

 

 

Tην ίδια στιγμή  το Κίεβο  καταγγέλλει ότι οι Ρώσοι βομβάρδισαν θέατρο όπου είχαν βρει καταφύγιο άμαχοι στη Μαριούπολη.

Ο Σερχίι Ορλόφ, αντιδήμαρχος της Μαριούπολης, δήλωσε στο BBC ότι ρωσικοί βομβαρδισμοί έπληξαν το θέατρο της πόλης όπου έχουν καταφύγει πολλοί πολίτες. Υπολογίζει ότι εκεί βρίσκονταν μεταξύ 1.000 και 1.200 άτομα. 

Ο αριθμός των θυμάτων είναι ακόμη άγνωστος.

Στο μεταξύ, ένα κομβόι απ ‘τη Μαριούπολη προς τη Ζαπορίζια δέχθηκε πυρά στις 3:30 το μεσημέρι, ανέφερε ο στρατός στο Telegram, δημοσιεύοντας φωτογραφία ενός τραυματισμένου παιδιού. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχουν και νεκροί.

«Το βαρύ πυροβολικό των εχθρικών δυνάμεων έπληξε μια αυτοκινητοπομπή με αμάχους, η οποία κινείτο στον αυτοκινητόδρομο που οδηγεί στη Ζαπορίζια», έγραψε ο κυβερνήτης Ολεξάντρ Στάρουχ σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο.

 

 Η Μόσχα διαψεύδει ότι βομβάρδισε ένα θέατρο στη Μαριούπολη

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας διέψευσε ότι στοχοθέτησε ένα θέατρο όπου είχαν καταφύγει άμαχοι στην πολιορκημένη Μαριούπολη, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το ρωσικό πρακτορείο RIA.

Ο δήμος της πόλης ανέφερε νωρίτερα ότι το θέατρο που φιλοξενούσε «εκατοντάδες πολίτες» υπέστη σοβαρές ζημιές από τον βομβαρδισμό.

«Το (ρωσικό) αεροπλάνο έριξε μια βόμβα στο κτίριο όπου υπήρχαν εκατοντάδες άμαχοι. Είναι αδύνατον να ανακοινώσουμε έναν απολογισμό προς το παρόν, επειδή οι βομβαρδισμοί στις κατοικημένες περιοχές συνεχίζονται» ανέφερε το δημοτικό συμβούλιο σε ανάρτηση στο Telegram.

Ο δήμος έδωσε στη δημοσιότητα και μια φωτογραφία του θεάτρου, το κεντρικό τμήμα του οποίου έχει καταστραφεί.

Αποστολή επιπλέον αντιαεροπορικών συστημάτων ανακοίνωσε ο Μπάιντεν

biden usa

 

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε πριν από λίγη ώρα ότι οι ΗΠΑ στέλνουν περισσότερα αντιαεροπορικά, αντιτεθωρακισμένα όπλα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην Ουκρανία για να βοηθήσουν στην άμυνά της κατά της Ρωσίας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε επίσημα ότι η κυβέρνησή του ότι θα στείλει επιπλέον 800 εκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, ποσό που αυξάνει σε  συνολικά 2 δισεκατομμύρια δολάρια τη βοήθεια προς το Κίεβο.

Ο Μπάιντεν είπε ότι η νέα βοήθεια περιλαμβάνει 800 αντιαεροπορικά συστήματα Stinger, 100 εκτοξευτές χειροβομβίδων, 20 εκατομμύρια φυσίγγια φορητών όπλων και εκτοξευτές χειροβομβίδων και βλήματα όλμων, καθώς και απροσδιόριστο αριθμό drones. 

«Θα δώσουμε στην Ουκρανία τα όπλα για να πολεμήσει και να αμυνθεί σε όλες τις δύσκολες μέρες που έρχονται», είπε ο Μπάιντεν.

 Απελευθερώθηκε ο δήμαρχος της Μελιτόπολης

Ο δήμαρχος της Μελιτόπολης Ιβάν Φεντόροφ, ο οποίος είχε απαχθεί από τον ρωσικό στρατό την περασμένη Παρασκευή, απελευθερώθηκε σήμερα, όπως ανακοίνωσε ο Αντρίι Γερμάκ, προσωπάρχης του ουκρανού προέδρου Ζελένσκι.

«Ο “Βάνια” είναι ασφαλής» ανέφερε σε ανάρτησή του στο Telegram ο Κιρίλο Τιμοσένκο, σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο δήμαρχος της Μελιτόπολης αναμένεται να επιστρέψει σύντομα στα καθήκοντά του, συμπλήρωσε ο Τιμοσένκο.

Επικεφαλής της υπηρεσίας τροφίμων του ΟΗΕ: Η Βόρεια Γάζα βρίσκεται σε κατάσταση απόλυτης πείνας

gaza 7

Επικεφαλής της υπηρεσίας τροφίμων του ΟΗΕ: Η Βόρεια Γάζα βρίσκεται σε κατάσταση απόλυτης πείνας

Το Ισραήλ έχει περιορίσει αυστηρά την είσοδο κρίσιμων ανθρωπιστικών προμηθειών στη Γάζα παρά τις προειδοποιήσεις…