Newsroom

Newsroom

Όχι πλαστικές σφαίρες, αλλά ελαστικές μπάλες… η απάντηση της ΕΛΑΣ

Τη δική της εκδοχή παρουσιάζει η αστυνομία στις σοβαρότατες καταγγελίες για τραυματισμό από πλαστική σφαίρα χθες στο Κουκάκι. Στην πραγματικότητα μέσω της ανακοίνωσης της αστυνομίας γίνεται ουσιαστικά παραδοχή της επίθεσης η οποία, όπως αναφέρεται επισήμως δεν ήταν με πλαστικές σφαίρες, αλλά με... ελαστικές μπάλες. 

mat 1

Ανακοίνωση εξέδωσε η ΕΛΑΣ, κατόπιν καταγγελίας για τραυματισμό από πλαστική σφαίρα στο Κουκάκι.

Η αστυνομία προχωρά σε μια τεχνικού τύπου διάκριση αναφέροντας ότι δεν πρόκειται για πλαστικές σφαίρες αλλά για «ελαστικές μπάλες» ενώ κατ’ ουσίαν γίνεται παραδοχή της επίθεσης, η οποία περιγράφεται ως «περιορισμένη χρήση του εξοπλισμού αυτού».

Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ

«Σχετικά με αναφορές σε Μ.Μ.Ε. για τραυματισμό με πλαστική σφαίρα ημεδαπής γυναίκας, η οποία συνελήφθη κατά τη διάρκεια της χθεσινής επιχείρησης για την εκκένωση υπό κατάληψη κτιρίου στην οδό Παναιτωλίου, ανακοινώνονται τα ακόλουθα:

– είναι απολύτως ψευδές ότι η συλληφθείσα χτυπήθηκε από πλαστική σφαίρα,
– η Ελληνική Αστυνομία, λόγω της επικινδυνότητάς τους, δεν χρησιμοποιεί πλαστικές σφαίρες,
– σε επιχειρήσεις που πραγματοποιούνται σε χώρους, όπου είναι επικίνδυνη η χρήση χημικών, χρησιμοποιούνται αποκλειστικά από τις ειδικές δυνάμεις, που διαθέτουν – ανάλογη εκπαίδευση, συσκευές τύπου Manuhrin , οι οποίες εκτοξεύουν μικρές ελαστικές μπάλες (περίπου μεγέθους πινγκ πονγκ), με βεληνεκές περίπου 15 μέτρα και δύναμη μικρότερη από μιας γροθιάς.

Στη χθεσινή επιχείρηση, στην οδό Παναιτωλίου, έγινε περιορισμένη χρήση του εξοπλισμού αυτού, λόγω της σφοδρής επίθεσης που δέχθηκαν οι αστυνομικοί, με ρίψη πετρών, τούβλων, μεταλλικών κλπ αντικειμένων, από τις οποίες τραυματίστηκε ένας αστυνομικός των ειδικών δυνάμεων.

Για τα συμβάντα των χθεσινών καταλήψεων έχει ξεκινήσει η προανακριτική διαδικασία από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας, στο πλαίσιο της οποίας διερευνώνται όλες οι μαρτυρίες».

Η καταγγελία

Το πρωί της Πέμπτης ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης, κατήγγειλε ότι γυναίκα πυροβολήθηκε εξ επαφής με πλαστική σφαίρα.

Συγκεκριμένα ανέφερε: “Πρώτον: Στην επιχείρηση των ΜΑΤ στο Κουκάκι ασκήθηκε παράνομη αστυνομική βία με αποτέλεσμα τον τραυματισμό τριών μελών της οικογένειας Ινδαρέ μέσα στην ιδιοκτησία τους. Επίσης, τουλάχιστον μία γυναίκα πυροβολήθηκε εξ επαφής με πλαστική σφαίρα.

Δεύτερον: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είπε ψέματα και προσπάθησε να αποκρύψει τα πραγματικά περιστατικά. Η χθεσινοβραδινή ανακοίνωση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Χρυσοχοΐδη είναι μνημειώδης ως προς το θράσος της και τα ψέματά της πως δήθεν «δεν ασκήθηκε αστυνομική βία κατά την επιχείρηση των ΜΑΤ». Όσα παράνομα κι αντισυνταγματικά έγιναν εντός της ιδιοκτησίας Ινδαρέ, ήταν αναπόσπαστο μέρος της αστυνομικής επιχείρησης για την εκκένωση της κατάληψης του όμορου κτιρίου κι εκθέτουν ανεπανόρθωτα και τους ψεύτες και όσους τους στηρίζουν”.

Ο κ. Ραγκούσης σχολιάζει ακόμα ότι “η κυβέρνηση Μητσοτάκη, όχι μόνον έχει την αποκλειστική πολιτική ευθύνη για την παράνομη και καταχρηστική αστυνομική βία με την οποία παραβιάστηκαν ανθρώπινα δικαιώματα καθώς και θεμελιώδη άρθρα του Συντάγματος, αλλά πλέον αποδεικνύεται και ως μία ψευδόμενη κι αδίστακτη κυβέρνηση η οποία συκοφαντεί και τραυματίζει αθώους πολίτες όπως η οικογένεια Ινδαρέ, προκειμένου να συγκαλύψει τις έκνομες ενέργειές της. Με βάση τα παραπάνω λοιπόν, η αντίδραση και η εναντίωση επαφίεται πλέον όχι μόνο σε κόμματα ή φορείς αλλά και σε κάθε ευσυνείδητο πολίτη που πιστεύει σε μία ευνομούμενη πολιτεία, σε ένα σύγχρονο κράτος δικαίου και σε μία προοδευτική Ελλάδα”.

Στην αντεπίθεση περνά η Καϊλή: «Δεν με υπερασπίστηκαν το ΠΑΣΟΚ και η Ε.Ε., θα μετακομίσω στην Ιταλία»

5754833

Στην αντεπίθεση περνά η Καϊλή: «Δεν με υπερασπίστηκαν το ΠΑΣΟΚ και η Ε.Ε., θα μετακομίσω στην Ιταλία»

Τα παράπονα της προς το ΠΑΣΟΚ εξέφρασε σε συνέντευξη η Εύα Καϊλή

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Κανάκης 1

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Αυλαία έριξε για φέτος το Ράδιο Αρβύλα, με τον Αντώνη Κανάκη να μιλάει για τη…

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

μητσο

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

Εκτός τόπου και χρόνου τα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη του στο ΣΚΑΪ