Newsroom

Newsroom

Οχι λένε οι νοσοκομειακοί γιατροί με το πλαφόν στη συνταγογράφηση

Διαβάστε την επιστολή που έστειλαν: ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ κ. ΑΔΩΝΙ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ     Αθήνα, 12/2/14   Κοινοποίηση: Υφυπουργό Υγείας,…

giatroi 5

Διαβάστε την επιστολή που έστειλαν:
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ
κ. ΑΔΩΝΙ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ
 
 
Αθήνα, 12/2/14
 
Κοινοποίηση: Υφυπουργό Υγείας, κ. Μπέζα
                       : Γ. Γραμματέα, κ. Καλλίρη
                       : Διοικητή 1ης ΥΠε, κ. Κοντοζαμάνη
                       : Διοικητή 2ης ΥΠε, κ. Ευδοκιμίδη
                       : Διοικητές νοσοκ. Αθήνας – Πειραιά
                       : 3μελείς, 5μελείς Επιτροπές ΕΙΝΑΠ
                       : ΜΜΕ
 
 
 
Για άλλη μια φορά είναι ανακόλουθος, απέναντι στους νοσοκομειακούς γιατρούς αλλά κυρίως τους πολύπαθους ασθενείς, ο υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης αναφορικά με τις ρυθμίσεις στο «πλαφόν» συνταγογράφησης για τους νοσοκομειακούς γιατρούς και ομάδες χρονίων ασθενών.
Η μνημονιακής έμπνευσης Υπουργική Απόφαση 433/7-2-2014 θέσπιζε όρια συνταγογράφησης ανά ιατρό που συνταγογραφεί για τον ΕΟΠΥΥ για το έτος 2014 σε ποσοστό 80% της μέσης μηνιαίας δαπάνης για το έτος 2013. Μετά τη γενική κατακραυγή (Ιατρικοί Σύλλογοι, νοσοκομειακοί γιατροί) ο Υπουργός και ο Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ φέρονται να τροποποιούν την απόφαση και να εξαιρούν ομάδες χρονίων ασθενών και τους νοσοκομειακούς γιατρούς από τη ρύθμιση, πλην όμως ουδέν ψευδέστερο. Πρώτον δεν εξαιρούνται όλες οι ομάδες χρονίως πασχόντων (π.χ. καρκινοπαθείς, διαβητικοί, μεσογειακή αναιμία) και δεύτερον δεν εξαιρούνται οι νοσοκομειακοί γιατροί μια και από το πλαφόν εξαιρείται μόνον η συνταγογράφηση σε νοσηλευόμενους ασθενείς που εξέρχονται από το νοσοκομείο. Για τους εκατοντάδες ασθενείς των τακτικών εξωτερικών ιατρείων των νοσοκομείων που έχουν πολλαπλασιασθεί μετά το κλείσιμο των πολυιατρείων του ΙΚΑ/ΕΟΠΥΥ δεν υπάρχει καμία μέριμνα και ισχύει κανονικά ο περιορισμός της συνταγογράφησης.
Είναι φανερό ότι η Υπουργική Απόφαση παρεμποδίζει την ορθή άσκηση του ιατρικού έργου αφ’ ενός, καταταλαιπωρεί τους ασθενείς αφ’ ετέρου, μια και θα είναι αναγκασμένοι να προσφεύγουν από ιατρό σε ιατρό (νοσοκομειακό ή ιδιώτη) μέχρι την εξάντληση του πλαφόν τους για να γράψουν τα φάρμακά τους, ενώ  ένας αριθμός ασθενών τελικά θα αποκλεισθεί από τη συνταγογράφηση.  Φαίνεται ότι αυτός είναι και ο τελικός στόχος της ρύθμισης (όπως και  των πλείστων τελευταίων ρυθμίσεων που αφορούν στο φάρμακο και στην πρόσβαση στις δομές υγείας) δηλαδή ο αποκλεισμός όλο και μεγαλύτερων ομάδων ασθενών από την πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ακόμα και στα νοσοκομεία που ήταν η τελευταία καταφυγή. Αυτά συμβαίνουν σε μια χώρα με 3.5 εκατομμύρια ανασφάλιστους, όπου το 40% των ασθενών έχουν διακόψει χρόνιες θεραπείες λόγω αδυναμίας  πληρωμής της συμμετοχής, της επίσκεψης σε ιατρείο ή το 5€ του νοσοκομείου.
Καλούμε τον Υπουργό να αποσύρει άμεσα την απόφαση και να αφήσει τους νοσοκομειακούς γιατρούς να επιτελέσουν απρόσκοπτα το έργο τους, στις πολύ δύσκολες συνθήκες που ήδη το επιτελούν, με αύξηση της ροής των ασθενών, με δραματικά υποστελεχωμένα τμήματα και με απλήρωτες εφημερίες.
Ο έλεγχος της υπερσυνταγογράφησης, που είναι και δικό μας αίτημα, δεν επιτυγχάνεται με λογιστικά οριζόντια σοφίσματα, μπορεί ωστόσο κάλλιστα να επιτευχθεί με την εφαρμογή των θεραπευτικών πρωτοκόλλων και τη χρήση του ηλεκτρονικού ελέγχου.
ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ ΤΗΣ ΕΙΝΑΠ

 

Η  ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                                                      Ο ΕΙΔ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

ΜΑΤΙΝΑ ΠΑΓΩΝΗ                                                                                               ΘΑΝΑΣΗΣ ΝΗΣΙΩΤΗΣ

Θεσσαλονίκη: Η ΕΛ.ΑΣ επιτίθεται τώρα και σε…ρεμπέτικα γλέντια – Η αλληλεγγύη ποινικοποιείται και πάλι

GMRAAiCWsAAsIeK

Θεσσαλονίκη: Η ΕΛ.ΑΣ επιτίθεται τώρα και σε…ρεμπέτικα γλέντια – Η αλληλεγγύη ποινικοποιείται και πάλι

Η αστυνομοκρατία καλά κρατεί στην Θεσσαλονίκη, φτάνοντας σήμερα στα όρια της γελοιότητας, όταν δεκάδες αστυνομικές…

H αστυνομία εισέβαλε σπίτι της, αλλά αυτή δηλώνει: «Είμαστε περήφανα ένοχες για κάθε σύνθημα υπέρ της Παλαιστίνης» (vid)

mariare8umno.00 02 39 16.Still002

H αστυνομία εισέβαλε σπίτι της, αλλά αυτή δηλώνει: «Είμαστε περήφανα ένοχες για κάθε σύνθημα υπέρ της Παλαιστίνης» (vid)

Σε μια πρωτοφανή κίνηση κατατρομοκράτησης φοιτήτριας προχώρησε η αστυνομία στο Ρέθυμνο την Παρασκευή.

Σωματείο Εργαζομένων «Αττικόν» για Καλλιάνο: Αυτός που ψήφισε για την εμπορευματοποίηση του ΕΣΥ, τώρα απειλεί γιατρούς

kallianos4

Σωματείο Εργαζομένων «Αττικόν» για Καλλιάνο: Αυτός που ψήφισε για την εμπορευματοποίηση του ΕΣΥ, τώρα απειλεί γιατρούς

Εξοργισμένοι δηλώνουν οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου Αττικόν για τα όσα καταγγέλλει ο βουλευτής της Νέας…

Δολοφονία Λυγγερίδη: Δύο νέες προφυλακίσεις – Ανάμεσά τους και ο φερόμενος ως «καθοδηγητής» της Θύρας 7

filaki

Δολοφονία Λυγγερίδη: Δύο νέες προφυλακίσεις – Ανάμεσά τους και ο φερόμενος ως «καθοδηγητής» της Θύρας 7

Ενώπιον του ανακριτή οι κατηγορούμενος αρνήθηκαν τα όσα καταλογίζονται σε βάρος τους