Newsroom

Newsroom

Υπουργοδικείο για τον Παπακωνσταντίνου

Με την κατηγορία της νόθευσης εγγράφου και της απόπειρας απιστίας σε βάρος του Δημοσίου, παραπέμπεται στο Ειδικό Δικαστήριο ο πρώην…

2205274

Με την κατηγορία της νόθευσης εγγράφου και της απόπειρας απιστίας σε βάρος του Δημοσίου, παραπέμπεται στο Ειδικό Δικαστήριο ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ. Το αξιοπερίεργο είναι ότι με βούλευμα δικαστικού συμβουλίου με ψήφους 4-1 απαλλάσεται από την παράβαση καθήκοντος και παραπέμπεται μόνο για νόθευση δημοσίου εγγράφου και της απόπειρας απιστίας. Σύμφωνα με τον νόμο περί ευθύνης υπουργών η δίκη θα πρέπει να αρχίσει πριν τις 11 Φλεβάρη με ότι αυτό συνεπάγεται σε περίπτωση εκλογών!

Το δια ταύτα του βουλεύματος είναι ότι: «Από το υπάρχον αποδεικτικό υλικό, σύμφωνα με την κρίση της πλειοψηφίας των μελών του Συμβουλίου, αποχρώντως προκύπτει ότι: Το πρόσωπο, που επέφερε τη νόθευση, είναι ο κατηγορούμενος Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος, με την ενέργειά του, αφ’ ενός απέβλεπε στην αποφυγή βλάβης της πολιτικής του εικόνας, ως Υπουργού Οικονομικών, η οποία θα μπορούσε να επέλθει με την αποκάλυψη ότι συγγενείς του αναφέρονταν ως δικαιούχοι λογαριασμών στη «λίστα Falciani» και αφ’ ετέρου επιδίωκε την εξυπηρέτηση των εν λόγω συγγενών του, με την αποτροπή φορολογικού ελέγχου εις βάρος τους»

Υπενθυμίζεται πως ο αντεισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου Βασίλης Πλιώτας είχε ζητήσει την παραπομπή σε δίκη του πρώην υπουργού για δύο κακουργήματα (απιστία στην υπηρεσία και νόθευση εγγράφου) και ένα πλημμέλημα (παράβαση καθήκοντος). Επίσης, είχε εισηγηθεί να καθίσουν στο εδώλιο και η εξαδέλφη του Ελένη Παπακωνσταντίνου, ο σύζυγός της Συμέων Σικιαρίδης και ο Ανδρέας Ρωσσώνης ως συμμέτοχοι. Ο κ. Πλιώτας ανέφερε στην πρότασή του ότι από τα στοιχεία που υπάρχουν στη δικογραφία προκύπτει ότι ο πρώην υπουργός Οικονομικών όχι μόνο διέγραψε τα ονόματα των συγγενών από την λίστα Λαγκάρντ αλλά δεν διέταξε ως όφειλε και φορολογικό έλεγχο για τα συγγενικά του πρόσωπα, με αποτέλεσμα να ζημιωθεί το Ελληνικό Δημόσιο.

Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, μετά την απολογία του είχε αφεθεί ελεύθερος με καταβολή εγγύησης ύψους 30.000 ευρώ και τον περιοριστικό όρο της υποχρεωτικής εμφάνισή του μία φορά το μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του, ενώ ελεύθεροι χωρίς όρους είχαν αφεθεί και οι τρεις συγγενείς του.

Το βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου είναι αμετάκλητο και πρέπει να επιδοθεί μέσα σε δέκα μέρες στον πρώην υπουργό αλλά και τον πρόεδρο της Βουλής. Την σκυτάλη παίρνει ο πρόεδρος της Βουλής ο οποίος και θα κληρώσει, μεταξύ των μελών του Αρείου Πάγου και του Συμβουλίου της Επικρατείας, 13 τακτικά και έξι αναπληρωματικά μέλη τα οποία θα ανέβουν στην έδρα.

Καθήκοντα προέδρου του Ειδικού Δικαστηρίου θα ασκήσει ο ανώτερος σε βαθμό από τα μέλη του Αρείου Πάγου ο οποίος αφού λάβει το πρακτικό της Βουλής με τα μέλη του Ειδικού Δικαστηρίου (επτά από τον Άρειο Πάγο και έξι από το ΣτΕ) που έχουν κληρωθεί έχει προθεσμία 60 ημερών για να ορίσει την ημερομηνία που θα ξεκινήσει η δίκη, το χώρο που θα διεξαχθεί αλλά και τον κατάλογο των μαρτύρων που θα προσέλθουν για να καταθέσουν.

Από την σχετική νομοθεσία πάντως δίνεται η δυνατότητα, στον πρώην Υπουργό να εκπροσωπηθεί στην δίκη από συνηγόρους σαν άλλος Ανδρέας Παπανδρέου…

Στο ακόλουθο σύνδεσμο παραθέτουμε όλο το βούλευμα

 

Ανασχηματισμός: Ο Μητσοτάκης έβαλε στο νέο κυβερνητικό σχήμα στελέχη που είχαν καταψηφίσει τον γάμο των ομόφυλων

ανασχηματισμός

Ανασχηματισμός: Ο Μητσοτάκης έβαλε στο νέο κυβερνητικό σχήμα στελέχη που είχαν καταψηφίσει τον γάμο των ομόφυλων

Όχι το μήνυμα των ευρωεκλογών κατάλαβε ο Μητσοτάκης, αλλά έκανε και ανασχηματισμό στο πόδι...