Όχι άλλο κάρβουνο

Δεν είναι ταινία με τον Κούρκουλο να περιγράφει το δράμα σε ένα βαπόρι όπου θαλασσοπνίγηκαν ναυτικοί για να πλουτίσει κάποιος εφοπλιστής.

10877

Δεν είναι η δεκαετία του 1940 με τους αετονύχηδες και απατεώνες να γίνονται καραβοκύρηδες με τα Liberty της αμερικανικής βοήθειας. Είμαστε στο 2020. Το σκηνικό έχει τεχνοκράτες που μιλούν για επιχειρηματικότητα, επενδυτές που κάνουν τις ίδιες αναλύσεις σε πάρτι και συνέδρια, έχει δημοσιότητα, σαμπάνια και μπριός, έχει και δηλώσεις βαριές που μιλούν για πατριωτισμό και δόξα που τη δέρνουν τα κύματα. Αλλά όλα είναι απλώς στημένο σκηνικό.

Μεγάλη μερίδα των εφοπλιστών παραμένει κομπραδόρικη και κάνει ρεσάλτο στο χρήμα με το μένος που παλιοί πειρατές έκαναν ρεσάλτο σε φορτωμένη γαλέρα. Αφήστε τις δηλώσεις και τις υποσχέσεις στις ετήσιες γιορτές για τη ναυτιλία. Αφήστε τις φωτογραφίσεις στα γκαλά όπου ο ένας αποκαλεί τον άλλο «καπετάνιο» πλέοντας σε μια θάλασσα αυτοπεποίθησης. Το εφοπλιστικό κεφάλαιο στην Ελλάδα παραμένει κακομαθημένο, ασύδοτο και ελάχιστα συνδεδεμένο με τις ανάγκες της χώρας. Η πλώρη του είναι στραμμένη σταθερά στο χρήμα και η σημαία του όταν δεν είναι Λιβερίας ή Παναμά, είναι σίγουρα πολιτικής ευκαιρίας.

Με τον μόνιμο εκβιασμό ότι θα εγκαταλείψει την Ελλάδα και την ελληνική σημαία, το εφοπλιστικό κεφάλαιο στη χώρα έχει δημιουργήσει το πλαίσιο ενός συνεχούς εκβιασμού από τον οποίο επωφελείται. Η ελληνική σημαία είναι κάτι που περισσότερο συναντάς σε παλιές γκραβούρες πλοίων στα γραφεία των ναυτιλιακών παρά στα ίδια τα πλοία τους. Μια χρόνια αναπόδεικτη στερεοτυπία θέλει τους εφοπλιστές γαλαντόμους ευεργέτες, φιλάνθρωπους και αναμφίβολα πατριώτες. Αν εξαιρέσεις μερικά φωτεινά παραδείγματα, οι εφοπλιστές στην Ελλάδα κάνουν περιουσία από τις ελληνικές τράπεζες, από τις οποίες εξασφαλίζουν ευνοϊκή χρηματοδότηση με μοχλό (πολλές φορές εκβιασμού) το χρήμα.

Η περίοδος της κρίσης ήταν ώρα της κρίσης για τον μύθο των εφοπλιστών. Η πτώση του Βγενόπουλου με τα δημοσιεύματα του HOT DOC τότε αποκάλυψε ότι η αφρόκρεμα του εφοπλιστικού κεφαλαίου είχε χρηματοδοτηθεί με εκατοντάδες εκατομμύρια από τον τραπεζίτη χωρίς πραγματικές εγγυήσεις. Τα χρήματα αυτά δεν επιστράφηκαν ποτέ. Τα δημοσιεύματα του Documento των τελευταίων εβδομάδων αποκαλύπτουν ένα σκάνδαλο διαρκείας. Η Τράπεζα Πειραιώς «κουρεύει» δισεκατομμύρια από τα δάνεια των εφοπλιστών με τη δόλια μεσολάβηση μιας εταιρείας. Το «κούρεμα» αντιπροσωπεύει πολλές φορές ποσοστό έως και 90% του δανείου. Η πρόκληση δεν σταματά εκεί. Οπως προκύπτει από τα έγγραφα που έχουμε στη διάθεσή μας, η «συμφωνία για το κούρεμα» ήταν μια κομπίνα που στήθηκε μεταξύ εφοπλιστών και εταιρείας των δανείων, την οποία υιοθέτησε η τράπεζα, παρουσιάζοντάς την ως τη μόνη συμφέρουσα λύση για να εξασφαλίσει τα χρήματά της.

Τα μιλήσανε, τα συμφωνήσανε και τελικώς τα φάγανε με την τράπεζα σε ρόλο κοινού απατεώνα. Φυσικά πρόκειται για το χρήμα το οποίο πληρώσαμε με τη μορφή μνημονίων για να ανακεφαλαιοποιηθούν οι τράπεζες. Δηλαδή η ιστορική ακολουθία έχει ως εξής: οι τράπεζες έδωσαν τα χρήματα σε αυτούς που δεν έπρεπε (ναι, σε εφοπλιστές) χωρίς εγγυήσεις. Στη συνέχεια για να μην καταρρεύσουν τις ανακεφαλαιοποιήσαμε, ενώ την ίδια ώρα ενοχοποιήθηκε ο απλός πολίτης ως υπεύθυνος της κρίσης. Μόλις οι τράπεζες πήραν τα χρήματα, ούτε εξορθολόγησαν τη λειτουργία τους ούτε εισέπραξαν τα χρωστούμενα. Με διάφορα κόλπα βάφτισαν τους πιο πλούσιους Ελληνες (ναι, τους εφοπλιστές) ως αδύναμους να πληρώσουν και τους χάρισαν τα δάνεια. Στο επόμενο στάδιο ο απλός πολίτης θα ενοχοποιηθεί και πάλι. Θα του πάρουν την α΄ κατοικία για 50.000 ευρώ γιατί έτσι πρέπει να επιβιώσουν οι τράπεζες, οι οποίες όμως έχουν χαρίσει δισεκατομμύρια σε 50 άτομα.

Φυσικά όλα αυτά δεν γίνονται χωρίς την πολιτική συνέργεια της κυβέρνησης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ψήφισε νομοθετική ρύθμιση ώστε ούτε να διωχθούν ούτε να πληρώσουν οι δόλιοι και στρατηγικοί κακοπληρωτές. Αλλωστε και ο ίδιος και το κόμμα του είναι τέτοιοι. Κακοπληρωτής και κουρεμένος με την ψιλή είναι και ο χρηματοδότης της πρωθυπουργικής οικογένειας. Οπότε πρέπει να κατασχεθούν τα σπίτια του κόσμου για να σωθούν οι ίδιοι και κυρίως να μην μπουν στη φυλακή.

Η πρόκληση έχει και συνέχεια. Επειδή η νομική μεθόδευση χτύπησε πάνω στο τείχος της Δικαιοσύνης, αφού δικαστήρια χαρακτηρίζουν τον νόμο αντισυνταγματικό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προωθεί τροπολογία για να παρακάμψει τον σκόπελο και να καταλήξει σε ατιμωρησία.

Το παζλ συμπληρώνεται με διάφορες παρασκηνιακές κινήσεις. Διάφοροι δικηγόροι και καθηγητές Νομικής έχουν αρχίσει να ενοχοποιούν τους δικαστές που βγάζουν αποφάσεις οι οποίες δεν καταλήγουν σε αμνήστευση των τραπεζιτών και των εκλεκτών πελατών τους, προσάπτοντάς τους μάλιστα με άρθρα σε νομικά περιοδικά ότι κάνουν «νομικό ακτιβισμό». Αυτό που αποκρύβουν οι ονομαστοί νομικοί είναι πως έχουν στο πελατολόγιό τους δεκάδες εγκληματίες του λευκού κολάρου που επιχειρούν να αμνηστεύσουν.

Στο επίκεντρο του σκανδάλου είναι η Τράπεζα Πειραιώς. Η διοίκησή της ωστόσο δεν δίνει καμιά απάντηση για το σκάνδαλο, ενώ τα μέσα ενημέρωσης, καλοταϊσμένα και καλοπληρωμένα, τηρούν τον επιχρυσωμένο κανόνα της σιωπής. Ο διευθύνων σύμβουλος της Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου, του οποίου η σύζυγος είναι στέλεχος της ΝΔ, δεν έκανε έγκληση ώστε να διωχθούν οι υπεύθυνοι του σκανδάλου. Την ίδια στάση είχε και για όλες τις σκανδαλώδεις υποθέσεις που αφορούν την τράπεζα.

Η Ελλάδα μοιάζει να ζει σε έναν επαναλαμβανόμενο ιστορικό κύκλο που τον στοιχειώνουν παλιά φαντάσματα. Αλλά το φάντασμα που πλανιέται πάνω της είναι το φάντασμα της ατιμώρητης διαφθοράς.

Το μόνο που μένει είναι να ακουστεί το «όχι άλλο κάρβουνο» του Νίκου Κούρκουλου.

Πηγή: Documento#206

 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

6167427

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

Στο μαζικό συλλαλητήριο για την ΛΑΡΚΟ συμμετέχουν και άλλα σωματεία, φορείς, συνδικάτα αλλά και φοιτητικοί…

Θρήνος στο Ρέθυμνο: Αυτοκτόνησαν σε μια μέρα, ένας 56χρονος επιχειρηματίας και ένας 84χρονος

5860197

Θρήνος στο Ρέθυμνο: Αυτοκτόνησαν σε μια μέρα, ένας 56χρονος επιχειρηματίας και ένας 84χρονος

Τον αυτόχειρα εντόπισαν οι οικείοι του. Λίγες ώρες αργότερα, ένας 84χρονος, έκοψε το νήμα της…