Θέλει ο Κυριάκος να κρυφτεί και ο Πινοσέτ δεν τον αφήνει

Πάνω από τέσσερις δεκαετίες μετά την εγκαθίδρυση της χούντας του Πινοσέτ, ο αιμοσταγής Χιλιανός δικτάτορας, επανήλθε στην επικαιρότητα όταν τον επικαλέστηκε, ως πρότυπο του ασφαλιστικού συστήματος της ΝΔ , σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, ο βουλευτής και Τομεάρχης Δικαιοσύνης της ΝΔ, Κώστας Καραγκούνης.

NewsRoom 09/09/2018 | 15:56

Γράφει ο Κωνσταντίνος Ταχτσίδης

Η προχθεσινή, ενθουσιώδης αναφορά του Κώστα Καραγκούνη, στον δικτάτορα Πινοσέτ, μπορεί να ήταν ανατριχιαστική, αλλά θα ήταν ψέμα αν λέγαμε πως ήταν και έκπληξη. Κανένας δεν πέφτει πλέον απ' τα σύννεφα και αυτό είναι ακριβώς το σημείο που ποντάρει η ΝΔ. Είναι τόσο εξωπραγματικά και τερατώδη αυτά που ισχυρίζονται που πλέον ο κόσμος έχει αναισθητοποιηθεί. Είναι σαν τα fake news που προμοτάρουν. Σε λίγο κανείς δε θα πιστεύει τίποτα. Ακόμα και τις πραγματικές ειδήσεις.

Της αποκρουστικής παραδοχής Καραγκούνη είχε προηγηθεί, βέβαια, η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη πως θα καταργήσει το νόμο Κατρούγκαλου και θα εφαρμόσει ένα "τριφασικό" ασφαλιστικό σύστημα.

Ας δούμε όμως, εν συντομία, τι προέβλεπε το τριφασικό ασφαλιστικό σύστημα του Πινοσέτ. Ο "προσωπικός κουμπαράς" όπως, γεμάτος χαρά μας ενημέρωσε, ο κ. Καραγκούνης, πως θέλει να εφαρμόσει η ΝΔ.

Το εν λόγω ασφαλιστικό σύστημα το θεσμοθέτησε ο αιμοσταγής δικτάτορας Πινοσέτ, το 1981 και ήταν έμπνευση του πατέρα του νεοφιλελευθερισμού, Μίλτον Φρίντμαν, της περίφημης σχολής του Σικάγο. Άλλωστε είναι γνωστό πως η χούντα του Πινοσέτ είχε τις "πλάτες" των ΗΠΑ και αργότερα της Θάτσερ, ώστε τα "Chicago boys" να εφαρμόσουν στους Χιλιανούς πολίτες, το πρώτο πείραμα της αποτρόπαιας οικονομικής ιδεολογίας τους.

Το επονόμαζόμενο "τριφασικό ασφαλιστικό σύστημα" που εφάρμοσε η δικτατορία Πινοσέτ και η Σχολή του Σικάγο στη Χιλή είναι πολύ απλό.

Ένα καρτέλ 6 συνταξιοδοτικών, ιδιωτικών εταιρειών (το σύστημα AFP) αποτελούσαν τον βασικό πυλώνα ενός συστήματος που περιείχε επίσης ένα πενιχρό ποσό της "Εθνικής σύνταξης" και της "Κύριας σύνταξης" που έδινε το κράτος αφού πρώτα ο ασφαλιζόμενος είχε φτάσει σε βαθιά γεράματα, αν προηγουμένως δεν είχε πεθάνει. Το AFP ήταν κεφαλαιοποιητικό, που σημαίνει πως όσοι είχαν τη δυνατότητα πλήρωναν μηνιαία ασφάλιστρα σε κερδοσκοπικές, ιδιωτικές εταιρείες, με την προοπτική, αν ήταν τυχεροί, κάποτε να πάρουν ένα μέρος των χρημάτων τους σε σύνταξη. Σαν την ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ, του Παύλου Ψωμιάδη, που χρεοκόπησε οδηγώντας εκατοντάδες ασφαλισμένους στην απόγνωση, για να χρησιμοποιήσουμε ένα δικό μας παράδειγμα.

Μπορεί ο Κώστας Καραγκούνης -μιλώντας εκ μέρους του Κυριάκου Μητσοτάκη- να δήλωσε πως το σύστημα αυτό είναι πετυχημένο και εφαρμόζεται σε όλο τον κόσμο, αλλά η αλήθεια είναι λίγο διαφορετική. 

Χαρακτηριστικά, το 2016, πάνω από ένα εκατομμύριο διαδηλωτές σε όλη τη Χιλή, απαίτησαν με μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις, την κατάργηση του τριφασικού μοντέλου Πινοσέτ, που μέχρι τότε εφαρμοζόταν ακόμα στη χώρα και το οποίο ο Καραγκούνης αποκάλεσε προχθές ως "το πιο πετυχημένο παγκοσμίως

Προσέξτε τώρα, πως παρουσίασε, ηλεκτρονικό Μέσο Ενημέρωσης, που πρόσκειται στη ΝΔ, τις διαδηλώσεις του 2016 στη Χιλή. Έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον:

Του Καραγκούνη δεν του ξέφυγε το όνομα του Πινοσέτ, εν τη ρύμη του λόγου. Απλά στη ΝΔ δε νιώθουν πλέον την ανάγκη να κρύψουν αυτό που πραγματικά πρεσβεύουν: Πινοσέτ στο ασφαλιστικό, Μένγκελε στην Υγεία, Φράνκο στη δημόσια τάξη και Γκέμπελς στην ενημέρωση.

Πιστεύουν πως με την απροκάλυπτη στήριξη των ΜΜΕ, ο κόσμος θα συναινέσει στην καταστροφή του κοινωνικού κράτους. Όπως ακριβώς έχουν πειστεί πως έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για την κοινωνία να αποδεχθεί τη 12ωρη εργασία, την περαιτέρω μείωση των συντάξεων και τον εργασιακό μεσαίωνα.

Η αναφορά του Κώστα Καραγκούνη, είναι η λογική συνεπαγωγή μιας σκοτεινής και άκρως επικίνδυνης πορείας που η ΝΔ έχει αρχίσει να χαράσσει από την περίοδο Σαμαρά και οδηγεί την παράταξη στην πιο σκοτεινή της περίοδο.

Αλλα ας μην πάμε -ακόμα- τόσο πίσω. Μόνο στους τελευταίους 12 μήνες έχουν ακουστεί από επίσημα νεοδημοκρατικά χείλη οι εξής αναφορές:

Η κοινωνική ισότητα είναι ενάντια στην ανθρώπινη φύση. (Kυριάκος Μητσοτάκης)

Οι ιδέες της αριστεράς είναι ελαττωματικές και ο Μητσοτάκης ως προωθυπουργός πρέπει να επέμβει στους θεσμούς ώστε να μην ξανακυβερνήσει η αριστερά. (Μάκης Βορίδης)

Η διδασκαλία της επιστήμης της Κοινωνιολογίας κάνει τα παιδιά αριστερά. (Άδωνις Γεωργιάδης)

Τα χρέη της ΝΔ πρέπει να διαγραφούν (Άδωνις Γεωργιάδης)

Το ασφαλιστικό πρόγραμμα της ΝΔ είναι εμπνευσμένο από τον δικτάτορα Πινοσέτ (Κώστας Καραγκούνης)

Επαναλαμβάνω όλα τα παραπάνω δεν είναι παραπολιτικές φήμες, αλλά επίσημες δηλώσεις της ηγετικής ομάδας της ΝΔ.

Κοιτάξτε παρακάτω, πως όλα είναι μέρος ενός ευρύτερου "παζλ".

Ας πάμε τώρα λίγο πίσω στον χρόνο. Ήταν η 12η Μαΐου του 1985. Ο -σημερινός Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη- Μάκης Βορίδης, βρίσκεται επικεφαλής ομάδας ΕΠΕΝιτών που φωνάζουν συνθήματα όπως «Ο Μάλλιος ζει, αυτός μας οδηγεί» και «Πινοσέτ - Πινοσέτ». Η ομάδα του Μάκη Βορίδη επιτίθεται σε πορεία αντιεξουσιαστών που διαδήλωναν ειρηνικά στο κέντρο της Αθήνας. Η περίφημη φωτογραφία του Μάκη Βορίδη με το αυτοσχέδιο τσεκούρι στα χέρια είναι από αυτή ακριβώς την περίοδο.

Η ιστορία επαναλαμβάνεται. Την πρώτη φορά ως τραγωδία, τη δεύτερη σαν φάρσα, όπως έλεγε και ο Μαρξ.

Στη ΝΔ, φαίνεται πως έχουν την ιδιότητα να επαναλαμβάνουν τραγωδίες.

ΥΓ. Ένα από τα φρικιαστικά παραδείγματα της αιμοσταγούς δικτατορίας του Πινοσέτ, ήταν η ρίψη αριστερών και αντιφρονούντων από ελικόπτερα. Ούτε για το ασφαλιστικό, ούτε για... ελικόπτερα θα χρειαστεί να ψάχνει η ΝΔ. 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr