Newsroom

Newsroom

Οδηγός αισιοδοξίας: η χαμηλότερη ύφεση φέρνει ελάφρυνση μέτρων, η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για προσφυγικό και η επίσκεψη Ολάντ

Μετά από την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα μέτρα που θα ξεκλειδώσουν τη δόση των 2 δις ευρώ βάσει…

tsipras 479

Μετά από την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα μέτρα που θα ξεκλειδώσουν τη δόση των 2 δις ευρώ βάσει της συμφωνίας του τρίτου προγράμματος -το οποίο πέρασε με 154 κυβερνητικά «ναι» και το συνολικό «όχι» της αντιπολίτευσης- η κυβέρνηση εκτιμά ότι υπάρχουν προϋποθέσεις για ουσιαστική ελάφρυνση των μέτρων.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τις προϋποθέσεις για ουσιαστική ελάφρυνση των μέτρων που θα κληθεί να πάρει η χώρα στο προσεχές διάστημα, δημιουργούν τα στοιχεία που δείχνουν ότι τελικά θα υπάρξει ηπιότερη ύφεση από την αρχικώς προβλεπόμενη.

Όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, η κυβέρνηση εργάζεται ήδη με ευνοϊκότερες παραδοχές ως προς την εξέλιξη της ύφεσης στην ελληνική οικονομία το 2015. Συγκεκριμένα αναφέρουν ότι οι πρώτες εκτιμήσεις για την ύφεση του 2015 προσδιόριζαν το μέγεθος στο -4%. Ακολούθως η πρόβλεψη αυτή διορθώθηκε. Η εκτίμηση που έχει ενσωματωθεί στον προϋπολογισμό προβλέπει ύφεση -2,3%.

Νεότερες εκτιμήσεις όμως, προβλέπουν ύφεση -0,9%. Τα κυβερνητικά επιτελεία εργάζονται πάνω σε αυτή την πρόβλεψη, παρ’ότι ο Economist δημοσίευσε μια ακόμα πιο αισιόδοξη εκτίμηση, που περιορίζει την ύφεση του 2015 στο -0.5%.

Κοντά στις νεότερες εκτιμήσεις και το περιβάλλον που διαμορφώνεται από την ηπιότερη ύφεση, έρχονται να προστεθούν περίπου 4 δισ. ευρώ από την επιτάχυνση του ΕΣΠΑ και περίπου 3 δισ. που θα εξασφαλίσει η χώρα μετά την πρώτη αξιολόγηση, ποσά που θα διοχετευθούν στην πραγματική οικονομία. Οι κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου εκτιμούν ότι έτσι ενισχύονται σημαντικά οι προϋποθέσεις μιας ταχύτερης ανάσχεσης της οικονομικής κρίσης.

Εξάλλου οι εκτιμήσεις αυτές ενισχύουν τις προβλέψεις και για γρηγορότερη επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε ρυθμούς ανάπτυξης. Σύμφωνα με έγκυρες εκτιμήσεις, οι θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης θα πρέπει να αναμένονται το δεύτερο ή το τρίτο τρίμηνο του 2016.

Στο κλίμα αυτό οι κυβερνητικοί κύκλοι εκτιμούν ότι «ηπιότερη ύφεση δημιουργεί προϋποθέσεις για ουσιαστική ελάφρυνση των μέτρων που θα κληθεί να πάρει η χώρα στο προσεχές διάστημα, στα πλαίσια της συμφωνίας με τους θεσμούς».

Μια επίσκεψη με ιδιαίτερη βαρύτητα για τις ελληνογαλλικές σχέσεις, εξάλλου, θα είναι αυτή του Φρανσουά Ολάντ στην Αθήνα, την Πέμπτη 22 και την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου.

Η παρουσία του Γάλλου Προέδρου στην Ελλάδα, μετά από πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας, χαρακτηρίζεται από κυβερνητικές πηγές «ιδιαίτερα σημαντική σε πολλά επίπεδα».

Ο κ. Ολάντ έκανε πρόσφατα δημόσια δήλωση υποστηρικτική για το ελληνικό πρόγραμμα και το ζήτημα της αναδιαπραγμάτευσης του χρέους.

Η δήλωση αυτή, όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, έγινε σε κοινή εμφάνιση του Φρ. Ολάντ με την Α. Μέρκελ στο Ευρωκοινοβούλιο και αυτό έχει φυσικά τη σημασία του.

Εύλογα, σημειώνεται, η Ελλάδα υπολογίζει Γάλλο Πρόεδρο ως έναν σημαντικό σύμμαχο στη διαπραγμάτευση για το ελληνικό χρέος, που θα ξεκινήσει αμέσως μετά την πρώτη αξιολόγηση. Η άποψη αυτή ενισχύεται σημαντικά από την προγραμματισμένη επίσκεψη.

Στο κλίμα αυτό, ιδιαίτερη βαρύτητα έχει και το ότι ο Γάλλος Πρόεδρος θα συνοδεύεται από πολυμελές κυβερνητικό κλιμάκιο, επιχειρηματίες, αλλά και ανθρώπους του Πολιτισμού, κάτι που δείχνει ότι η Γαλλία επιδιώκει να αναβαθμίσει τη σχέση της με την Ελλάδα σε επίπεδο στρατηγικής συνεργασίας. Το γεγονός αυτό εκτιμάται ιδιαίτερα θετικά από την ελληνική κυβέρνηση, η οποία προετοιμάζεται αναλόγως.

Ο κ. Ολάντ θα φτάσει στην Αθήνα την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου και πρόκειται να δειπνήσει με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.

Την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου ο Γάλλος πρόεδρος θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και θα εκφωνήσει ομιλία στο ελληνικό Κοινοβούλιο.

Θετικά αποτιμά η κυβέρνηση τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, τόσο για το προσφυγικό ζήτημα όσο και για τη διαφύλαξη των ελληνικών θέσεων στο Αιγαίο και την Κύπρο, θέσεις που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο.

Η ελληνική πλευρά, εδώ και καιρό, είχε θέσει την ανάγκη συνεργασίας της ΕΕ με την Τουρκία με τρόπο ώστε να μειωθούν οι τεράστιες προσφυγικές ροές.

Στόχος της Ελλάδας ήταν να προχωρήσει μια συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία προκειμένου σταδιακά να μετατοπιστεί το κέντρο βάρους από τα ελληνικά νησιά που τους τελευταίους μήνες έχουν επιβαρυνθεί δραματικά, να σταματήσει το Αιγαίο να μετράει νεκρούς και να μπει φραγμός στο αίσχος της εκμετάλλευσης προσφύγων από λαθρέμπορους, υπογραμμίζουν κυβερνητικές πηγές.

Στην κατεύθυνση αυτή σταθερή επιδίωξη της Αθήνας είναι η υποδοχή και η ταυτοποίηση προσφύγων να γίνεται στην ενδοχώρα της Τουρκίας και στη συνέχεια και η απευθείας επανεγκατάστασή τους στις χώρες υποδοχής της ΕΕ.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η Αθήνα που μέχρι σήμερα έχει πρωταγωνιστήσει στην προσπάθεια ενεργοποίησης των θεσμών της ΕΕ, προκειμένου το προσφυγικό να αντιμετωπιστεί ως κοινό ευρωπαϊκό πρόβλημα, έχει υπογραμμίσει την ανάγκη να υπάρξει αυτή η συνεργασία με την Τουρκία και να δοθεί βοήθεια στη γειτονική χώρα για τη φύλαξη των χερσαίων συνόρων της.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει δε κατ’ επανάληψη τονίσει ότι το σχέδιο δράσης πρέπει να εφαρμοστεί με όρους αλληλεγγύης και βοήθειας στην Τουρκία χωρίς όμως υποχωρήσεις σε κρίσιμα ζητήματα.

Ως προς τη διαφύλαξη των ελληνικών θέσεων στο Αιγαίο και την Κύπρο, κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν, για τη Σύνοδο Κορυφής, ότι «αυτό που ενδιέφερε την Ελλάδα – καθώς και την Κύπρο η οποία εκπροσωπήθηκε από τον Έλληνα πρωθυπουργό στη Σύνοδο, ήταν η συμφωνία αυτή να μην οδηγήσει στη δημιουργία μιας ειδικής σχέσης ΕΕ – Τουρκίας, με αντάλλαγμα το “ξεπάγωμα” κεφαλαίων της ενταξιακής διαδικασίας που αφορούν την Κύπρο».

«Η Ελλάδα, εκπροσωπώντας και την Κύπρο, προώθησε στο κείμενο των Συμπερασμάτων διατυπώσεις που επιτρέπουν να διατηρηθούν ανοιχτά τα ζητήματα που έχουν τεθεί από τις δύο χώρες στην πορεία της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας», αναφέρουν πηγές της κυβέρνησης.

Η κυβέρνηση πέτυχε, επίσης, όλες οι αναφορές στα «κοινά σύνορα της Ευρώπης» να συμπληρωθούν από αναφορές στη συναίνεση και τη συγκατάθεση των ενδιαφερομένων χωρών σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία. Με τον τρόπο αυτό έκλεισε και το ζήτημα της φημολογίας που είχε ανοίξει τις τελευταίες ημέρες για «κοινές θαλάσσιες περιπολίες Ελλάδας – Τουρκίας», τονίζουν κυβερνητικές πηγές.

Η ελληνική πλευρά πέτυχε ακόμη να δρομολογηθούν οι διαδικασίες για την οικονομική ενίσχυση της Ελλάδας, η οποία σε εξαιρετικά δύσκολες οικονομικές συνθήκες έχει να αντιμετωπίσει τις ανθρωπιστικές ανάγκες των προσφύγων, τα έργα για τη δημιουργία σημείων πρώτης υποδοχής και ταυτοποίησης, και το κόστος για τη διατήρηση της επιφυλακής στα ελληνικά θαλάσσια σύνορα.

Στο κλίμα αυτό, εκφράζεται ικανοποίηση από την πλευρά της κυβέρνησης και για τη δήλωση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, ότι οι χώρες πρώτης υποδοχής θα πρέπει να στηριχτούν με χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων.

«Όλα αυτά δεν ήταν δεδομένα στην αρχή της Συνόδου. Το αρχικό προσχέδιο του Κειμένου Συμπερασμάτων άφηνε αρκετά κενά, το ίδιο και οι τοποθετήσεις κάποιων από τα κράτη – μέλη, ενώ η φημολογία για κοινές περιπολίες με την Τουρκία είχε λάβει αρκετά μεγάλη έκταση», σημειώνουν κυβερνητικές πηγές και υπογραμμίζουν ότι αποτελεί επιτυχία της Ελλάδας το γεγονός ότι κατάφερε να διαφυλάξει μια τελική απόφαση που να διασφαλίζει τις ελληνικές θέσεις, και μάλιστα χωρίς να βρεθεί αντιμέτωπη με όλα τα υπόλοιπα κράτη – μέλη της ΕΕ.

Γάζα ώρα μηδέν: Αδιέξοδο για κατάπαυση του πυρός, το Ισραήλ απομακρύνει αμάχους από τη Ράφα

AP23317538078204

Γάζα ώρα μηδέν: Αδιέξοδο για κατάπαυση του πυρός, το Ισραήλ απομακρύνει αμάχους από τη Ράφα

Επιμένει η Χαμάς ότι δεν θα δεχθεί συμφωνία που δεν θα προβλέπει ρητώς τον τερματισμό…

ΗΠΑ: Ανεστάλη η αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ

usa

ΗΠΑ: Ανεστάλη η αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανέστειλε την περασμένη εβδομάδα την αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ για…