ΕΆ

Επιμέλεια: Άννα Νίνη

Καταγγελίες για οδηγία – σοκ στη Βρετανία: «Μην κάνετε ανάνηψη σε ασθενείς Covid-19 με μαθησιακές αναπηρίες»

Aπάνθρωπες διακρίσεις κατά ασθενών με μαθησιακές αναπηρίες, οι οποίοι έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό καταγγέλλει φιλανθρωπική οργάνωση. 

AP 21035474974145 1

Σάλος έχει προκληθεί στη Βρετανία μετά τις αποκαλύψεις της φιλανθρωπικής οργάνωσης Mencap, για απάνθρωπες διακρίσεις κατά ασθενών με μαθησιακές αναπηρίες, οι οποίοι έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό. Σύμφωνα με την ίδια οργάνωση οι άνθρωποι που ανήκουν σε ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες, αντιμετώπισαν συγκλονιστικές διακρίσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας. 

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Guardianέχουν δοθεί σχετικές οδηγίες κατά τη διάρκεια του δεύτερου κύματος της πανδημίας, ώστε να μην επιχειρείται η ανάνηψη σε άτομα με μαθησιακές αναπηρίες, παρά την καταδίκη της συγκεκριμένης πρακτικής πέρυσι από αντίστοιχες οργανώσεις. Όπως αναφέρει η Mencap, άτομα με μαθησιακές δυσκολίες, τους κατήγγειλαν ότι ενημερώθηκαν πως δε θα έχουν το δικαίωμα ανάνηψης αν νοσήσουν με την Covid-19.

Η Επιτροπή Ποιότητας Φροντίδας (Care Quality Commission) έχει επισημάνει ήδη από τον Δεκέμβριο πως οι παράτυπες εντολές που ακολουθήθηκαν, να μην επιχειρηθεί καρδιοπνευμονική ανάνηψη (DNACPR), προκάλεσαν θανάτους που θα μπορούσαν δυνητικά να έχουν αποφευχθεί. 

Η καρδιοπνευμονική ανάνηψη (DNACPR) έχει δημιουργηθεί για άτομα που είναι πολύ αδύναμα για να επωφεληθούν από την τεχνητή αναπνοή, ωστόσο όπως αναφέρει η οργάνωση, μερικά άτομα τη στερήθηκαν απλώς και μόνο επειδή είχαν μαθησιακές αναπηρίες. Μάλιστα, όπως τονίζει η οργάνωση, τις ερχόμενες εβδομάδες αναμένεται να δημοσιεύσει μια έκθεση σχετικά με τις συγκεκριμένες πρακτικές. 

Η αποκάλυψη ήρθε στο φως τώρα, μια στιγμή που οργανώσεις προσπαθούν να αυξήσουν την πίεση προς τους υπουργούς της χώρας να επανεξετάσουν την απόφαση να μη δώσουν προτεραιότητα σε άτομα με μαθησιακές δυσκολίες για εμβολιασμό. Υπογραμμίζεται ότι υπάρχουν πάρα πολλά στοιχεία πως οι άνθρωποι ακόμη και με ήπια νοητική υστέρηση έχουν περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από επιπλοκές εάν προσβληθούν από κορονοϊό. 

Η Μεικτή Επιτροπή Εμβολιασμού και Ανοσοποίησης (JCVI) της Βρετανίας έχει υποσχεθεί πως ορισμένοι άνθρωποι με μαθησιακές αναπηρίες όπως το σύνδρομο Down, ήταν ανάμεσα στις ομάδες που θα λάμβαναν το εμβόλιο συντομότερα (στις 15/2/2021), όμως αρκετοί από αυτούς ταξινομήθηκαν σε ομάδες ατόμων που δε χρήζουν άμεσης βοήθειας, και εξακολουθούν να βρίσκονται σε αναμονή. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε την περασμένη εβδομάδα το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) της Βρετανίας, δείχνουν ότι στις πρώτες πέντε εβδομάδες του τρίτου lockdown στο οποίο είχε μπει η χώρα, το 65% των θανάτων καταγράφηκε σε ανθρώπους με μαθησιακές αναπηρίες. Τα αντίστοιχα στοιχεία δείχνουν ότι το ποσοστό στον γενικό πληθυσμό ήταν 39%. Οι νεότεροι άνθρωποι με μαθησιακές αναπηρίες (από 18-34 ετών) έχουν 30 φορές μεγαλύτερες πιθανότητας να πεθάνουν από επιπλοκές της Covid σε σχέση με άλλους  συνομήλικούς τους.

Η Edel Harris, διευθύνων σύμβουλος της Mencap, δήλωσε: «Καθ ‘όλη τη διάρκεια της πανδημίας, πολλοί άνθρωποι με μαθησιακή αναπηρία αντιμετώπισαν συγκλονιστικές διακρίσεις και εμπόδια στην πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, με ακατάλληλες ειδοποιήσεις όπως «μην επιχειρήσετε καρδιοπνευμονική ανάνηψη» (DNACPR) να μπαίνουν στους φακέλους τους. Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι μια ομάδα ανθρώπων που βάλλεται  τόσο σκληρά από την πανδημία, και που ακόμη και πριν αρχίσει να πεθάνει από επιπλοκές του Covid, είχε προσδόκιμο ζωής κατά μέσο όρο 20 χρόνια λιγότερα  από τον γενικό πληθυσμό, αυτή τη στιγμή φοβάται και αναρωτιέται γιατί έχουν αποκλειστεί».

Μελέτη της στατιστικής υπηρεσίας της Βρετανίας που δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα, ανέφερε ότι έξι στους δέκα θανάτους από επιπλοκές του Covid είναι άνθρωποι με αναπηρίες.  «Ο μεγαλύτερος παράγοντας σχετίζεται με τους συνεχώς αυξανόμενους θανάτους σε δομές φιλοξενίας. Έδωσαν προτεραιότητα σε τροφίμους οίκων ευγηρίας για τον εμβολιασμό και όχι σε εκείνους που βρίσκονται σε αντίστοιχες δομές εξαιτίας άλλων παραγόντων» αναφέρει η Δρ. Κέρι Μισέλ Λοτζ  τονίζοντας ότι «ξέχασαν εντελώς τους ανθρώπους με μαθησιακές αναπηρίες. Δεν ξέρω εάν η κυβέρνηση αστόχησε ή απλά αδιαφόρησε».

Πάνω από 14 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου στη Βρετανία μέχρι στιγμής. Όπως αναφέρουν υγειονομικοί στον Observer, πάρα πολλά άτομα με αναπηρίες είχαν εμβολιαστεί την τελευταία εβδομάδα. Όμως μερικοί ακόμα περιμένουν. Μια γυναίκα από το West Midlands που έχει μια σπάνια μορφή συνδρόμου Down, ανέφερε στο ίδιο Μέσο πως ακόμη δεν έχει λάβει ημερομηνία για κάποιο ραντεβού. 

«Είναι πραγματικά απογοητευτικό – ήταν ένας αγώνας και δεν έπρεπε να ήταν ένας αγώνας», είπε. Η κατάστασή της σημαίνει ότι είναι στην κατηγορία τέσσερα – άτομα που η κλινική τους κατάσταση είναι εξαιρετικά ευάλωτη, αλλά ο γιατρός της δεν είχε λεπτομέρειες σχετικά με την κατάστασή της – ένα πρόβλημα που είναι πάρα πολύ συχνό στις ευάλωτες ομάδες, σύμφωνα με τη Mencap.

«Έπρεπε να τους καλέσω πολλές φορές», τόνισε η συγκεκριμένη γυναίκα. Αν και την προηγούμενη εβδομάδα δέχτηκαν πως πρέπει να έχει προτεραιότητα στον εμβολιασμό, ακόμη περιμένει. 

Η έλλειψη ασβεστίου είναι ένας παράγοντας που παίζει ρόλο στην επιδείνωση της υγείας των ατόμων με μαθησιακές αναπηρίες, αν νοσήσουν από Covid-19, σύμφωνα με τη Δρ. Κέρι Μισέλ Λοτζ. «Οι γιατροί συχνά δεν καταλαβαίνουν ότι κάποιος με μαθησιακές αναπηρίες μπορεί να μην μπορεί να μιλήσει ή να επικοινωνήσει τα συμπτώματά του», είπε. «Οι φροντιστές τους μερικές φορές δεν ακούγονται.  Και μπορεί κάποιος να παρατηρήσει ότι κάτι συμβαίνει στο ανάπηρο άτομο, αλλά συχνά το αποδίδουν απλά ως μέρος της συμπεριφοράς τους». Τα άτομα με αναπηρίες έχουν ήδη μια σκληρή αντιμετώπιση από το σύστημα υγείας. Λιγότερα από δυο στα 5 άτομα με μαθησιακή αναπηρία ζουν μέχρι τα 65 τους χρόνια. 

Μια ανάλυση από την Υπηρεσία Εθνικής Στατιστικής την περασμένη εβδομάδα έδειξε ότι έξι στους 10 θανάτους Covid ήταν άτομα με αναπηρία. «Ο μεγαλύτερος παράγοντας που σχετίζεται με την αύξηση του ποσοστού θανάτου από την ανάλυσή τους ήταν ότι ζουν σε κέντρα φροντίδας», δήλωσε ο Lodge. «Έδωσαν προτεραιότητα στους ανθρώπους σε κέντρα φροντίδας για εμβολιασμούς, αλλά αυτό ήταν μόνο για ηλικιωμένους ενήλικες. Ξέχασαν εντελώς τα άτομα με μαθησιακές αναπηρίες σε ένα πολύ παρόμοιο περιβάλλον. Δεν ξέρω αν η κυβέρνηση ήταν τυφλή ή απλά θέλησε να τους παραμελήσει». 

Δίκη Ιάσονα: «Φτου σου, ψεύτη» – Χαμός στην αίθουσα μετά την κατάθεση του συνοδηγού αστυνομικού

604e6647825e631a983d9b22 1

Δίκη Ιάσονα: «Φτου σου, ψεύτη» – Χαμός στην αίθουσα μετά την κατάθεση του συνοδηγού αστυνομικού

Κατά την εξέταση του μάρτυρα δεν ήταν λίγα τα σχόλια από το ακροατήριο, υποδηλώνοντας την…

Καλλιάνος: ΕΔΕ για τον θάνατο του πατέρα του – Ο Κούγιας την νομική εκπροσώπηση της οικογένειας

Καλλιάνος

Καλλιάνος: ΕΔΕ για τον θάνατο του πατέρα του – Ο Κούγιας την νομική εκπροσώπηση της οικογένειας

Ο Γιάννης Καλλιάνος είχε εκφράσει μέσω βίντεο τα παράπονα του για τις συνθήκες νοσηλείας του…

Χρήστης του Reddit για το «ΖΑΡΙ» της Σάττι: «Δεν είναι ερωτοτράγουδο – Μιλάει για τον υπερτουρισμό και την κακομοιριά μας»

maxresdefault

Χρήστης του Reddit για το «ΖΑΡΙ» της Σάττι: «Δεν είναι ερωτοτράγουδο – Μιλάει για τον υπερτουρισμό και την κακομοιριά μας»

Αίσθηση προκάλεσε η ερμηνεία για το περιεχόμενο των στίχων από έναν χρήστη του Reddit, σύμφωνα…

Αυτιάς για ψήφους Σπαρτιατών: «Δεν μπορώ να απαντήσω – Εγώ δεν είμαι πολιτικός, δημοσιογράφος είμαι» (ηχητικό)

6188958 1

Αυτιάς για ψήφους Σπαρτιατών: «Δεν μπορώ να απαντήσω – Εγώ δεν είμαι πολιτικός, δημοσιογράφος είμαι» (ηχητικό)

«Δεν είναι δουλειά μου ούτε να προσγειώνω αεροπλάνο, ούτε να κάνω εγχείρηση στο νοσοκομείο», ανέφερε…

Νίκαια: Δημοτικός σύμβουλος γρονθοκόπησε τον αντιδήμαρχο και τον έστειλε στο νοσοκομείο

tzaneio nosokomeio

Νίκαια: Δημοτικός σύμβουλος γρονθοκόπησε τον αντιδήμαρχο και τον έστειλε στο νοσοκομείο

Σύμφωνα με πληροφορίες ο αντιδήμαρχος μεταφέρθηκε στο Τζάνειο νοσοκομείο με αιμορραγία στο μέτωπο