Newsroom

Newsroom

Observer: Γλέζος, ο ήρωας της ελληνικής αντίστασης που παραλίγο να σκοτώσει τον Τσόρτσιλ

«Θα σας πω κάτι που δεν έχω πει σε κανέναν», λέει ο Γλέζος στη βρετανική εφημερίδα από τις Βρυξέλλες. «Εγώ…

glezos 16

«Θα σας πω κάτι που δεν έχω πει σε κανέναν», λέει ο Γλέζος στη βρετανική εφημερίδα από τις Βρυξέλλες. «Εγώ ο ίδιος κρατούσα το σύρμα με το φιτίλι και έπρεπε να το ξετυλίξω», προσθέτει, διηγούμενος πώς πέρασε αρκετές ώρες έρποντας στο αποχετευτικό δίκτυο προκειμένου να τοποθετήσει το δυναμίτη μέσα στη νύχτα. «Είμασταν περίπου 30 άτομα. Δουλεύαμε σε σήραγγες. Φοβόμασταν τόσο ότι θα μας ακούσουν», θυμάται ο ευρωβουλευτής. Οταν η αποστολή ολοκληρώθηκε, με όλους τους να είναι γεμάτοι νερά και περιττώματα, κάτω από το κτίριο υπήρχαν αρκετά εκρηκτικά για να το «τινάξει μέχρι τον ουρανό», όπως λέει.

Σε ένα τηλεγράφημα που είχε στείλει ο Ουίνστον Τσόρτσιλ στη σύζυγό του από την Αθήνα, της ανέφερε ότι ένας τόνος δυναμίτη είχε μπει κάτω από το ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία, ενώ βρισκόταν και ο ίδιος εκεί. Η δουλειά είχε γίνει από «τρομερά ικανά χέρια», της έγραφε. Τα χέρια, του Μανώλη Γλέζου. Εβδομήντα χρόνια από τότε, τα Χριστούγεννα του 1944, ο Observer θυμήθηκε το περιστατικό και μίλησε στον ευρωβουλευτή, στον οποίο αναφέρεται ως ο ήρωας της ελληνικής αντίστασης που παραλίγο να σκοτώσει τον Τσόρτσιλ.

Ομως, το σχέδιο εγκαταλείφθηκε, όταν τα μέλη του ΕΑΜ έμαθαν ότι ο Τσόρτσιλ είχε έρθει στην Ελλάδα και έκανε απρόσμενη επίσκεψη στο ξενοδοχείο. «Πήγα σε αυτούς με τον πυροκροτητή και περιμέναμε, περιμέναμε για το σινιάλο, αλλά δεν ήρθε ποτέ. Τίποτα. Δεν έγινε καμία έκρηξη. Τότε το ανακάλυψα. Την τελευταία στιγμή ο ΕΑΜ ανακάλυψε ότι ο Τσόρτσιλ ήταν στο κτίριο και έδωσε εντολή να ματαιωθεί η επίθεση», λέει ο κ. Γλέζος, που εξηγεί ότι τα πλάνα τους δεν χάλασαν επειδή ανακάλυψε κάποιος το δυναμίτη, αλλά ήταν συνειδητή απόφαση.

«Ο ΕΑΜ ήθελε να ανατινάξει τη βρετανική διοίκηση, αλλά δεν θέλαμε να είμαστε υπεύθυνοι για τη δολοφονία ενός εκ των Τριών Μεγάλων. Θέλαμε να ανατινάξουμε το Μεγάλη Βρεταννία γιατί ήταν το αρχηγείο του Σκόμπι», αναφέρει ο ευρωβουλευτής και προσθέτει «Από εκεί κατηύθυνε τη μάχη και για αυτό θέλαμε να το ανατινάξουμε».

 

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…