ΓΜ

Γιώργος Μιχαήλ

Το ΟΑΚΑ έρμαιο της κυβερνητικής ανεμελιάς.

Ένα από τα πιο εμβληματικά έργα πού κατασκευάστηκαν στην Ελλάδα με την ευκαιρία των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004,παραμένει εγκαταλειμμένο και χωρίς συντήρηση για 18 ολόκληρα χρόνια .

image

Περνώντας ο επισκέπτης μπροστά από τις εγκαταστάσεις του μεγάλου αθλητικού κέντρου, νοιώθει θλίψη και απογοήτευση βλέποντας παντού τη σκουριά και την εγκατάλειψη. Σήμερα το ΟΑΚΑ, θα μπορούσε να είναι ένας εξαιρετικός χώρος αθλητικών αλλά και πολλών άλλων εναλλακτικών εκδηλώσεων του πολιτισμού. Ένα στολίδι για την πρωτεύουσα της χώρας μας. Η αδιαφορία, όπως και η ανικανότητα των υπευθύνων, αλλά και οι υποβόσκουσες ύποπτες νεοφιλελεύθερες μεθοδεύσεις,-(πχ. Στόχευση για παράδοση του ΟΑΚΑ στην δικαιοδοσία της ιδιωτικής πρωτοβουλίας) -έχουν αφήσει το χώρο να εγκαταλειφθεί στη φθορά του χρόνου και των καιρικών συνθηκών .

Μόνο κάποιες μέρες , όταν όλα γύρω είναι κλειστά, όπως αυτές τις μέρες της πανδημίας, ο χώρος του ΟΑΚΑ παίρνει λίγη ζωή, όταν το επισκέπτονται κυρίως οι νέοι που δεν έχουν που αλλού να πάνε, για να κάνουν καμιά βόλτα γύρω από τις διάφορες σκουριασμένες αθλητικές εγκαταστάσεις , ή για τζόκινγκ, ποδήλατο, πατίνια κτλ. Το Ολυμπιακό Στάδιο το ποδηλατοδρόμιο , ο αψιδωτός διάδρομος, κτλ., είναι έργα που οι μελέτες τους , εκπονήθηκαν από τον Ισπανό αρχιτέκτονα Santiago Calatrava ,και η κατασκευή και εγκατάσταση τους στο ΟΑΚΑ, έγινε από την ιταλική κατασκευαστική εταιρία CIMOLAI.

Η στατική επάρκεια αυτών των αρχιτεκτονικών κατασκευών, εκτός από τις αντοχές των μεταλλικών φορέων που τις συναποτελούν, εξαρτάται και από τις αντοχές των συρματόσχοινων που φέρουν μεγάλα εντατικά φορτία, συγκρατώντας το βάρος των θόλων του ποδηλατοδρομίου και των δύο ημικυκλικών γυάλινων στεγάστρων του ολυμπιακού σταδίου. Αυτά τα έργα ,με την πολύ ενδιαφέρουσα αλλά και τόσο ιδιόρρυθμή αρχιτεκτονική σχεδίαση, είναι λογικό, ότι για να διατηρούνται στατικώς ασφαλή, χρειάζονται απαραίτητα, την ανάλογη περιοδική συντήρηση.

Η συντήρηση αυτή είναι απολύτως επιβεβλημένη για λογούς ασφάλειας, που είναι συνάρτηση της στατικής και δυναμικής αξιοπιστίας των κατασκευών, και σε γενικές γραμμές, περιλαμβάνει την ρύθμιση της έντασης και την περιοδική λίπανση όλων των συρματόσχοινων, αλλά και την αντισκωριακή προστασία , τον έλεγχο των αντοχών, και τη βαφή όλων των μεταλλικών μερών που συναποτελούν αυτές τις κατασκευές.

Η συντήρηση αυτή πρέπει να γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα, όπως περίπου ισχύει – τηρουμένων φυσικά των αναλογιών – στη γέφυρα του Ρίου-Αντιρρίου .

Όσο όμως και αν ακούγεται απίστευτο, οι τόσο ιδιόμορφες και προηγμένες από αρχιτεκτονικής, μηχανολογικής , και στατικής πλευράς αθλητικές εγκαταστάσεις(ολυμπιακό στάδιο, ποδηλατοδρόμιο, κολυμβητήριο ,αψιδωτός διάδρομος κτλ.) , δεν έχουν ποτέ συντηρηθεί από τότε που κατασκευάστηκαν.

Οι αθλητικές εγκαταστάσεις του ΟΑΚΑ, έχουν αφεθεί 18 ολόκληρα χρόνια στη σκουριά και τη φθορά του χρόνου, χωρίς κανένα έλεγχο και φροντίδα , με συνέπεια τις οξειδώσεις σε συρματόσχοινα και κολλήσεις που προκαλούν την υποβάθμιση των στατικών και δυναμικών τους αντοχών. Κάτι που μπορεί να γίνει αιτία απροειδοποίητης αλυσιδωτής κατάρρευσης, με τραγικά αποτελέσματα, στην περίπτωση που θα συμβεί όταν το στάδιο, ή το ποδηλατοδρόμιο θα είναι γεμάτα θεατές.

Ένας τόσο ενδιαφέρων χώρος όπως το Ολυμπιακό αθλητικό κέντρο. Ένας χώρος που κόστισε στον ελληνικό λαό πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ ,και που αν τον φροντίζαμε θα μπορούσε να μας προφέρει πολύ περισσότερα, παραμένει τόσα χρόνια, χωρίς συντήρηση. Έρμαιο των καιρικών συνθηκών, (των Άνεμων, των βροχών , των σεισμών),και των κάθε λογής βανδαλισμών. Αλλά και έρμαιο της αδιαφορίας που δείχνει η κυβέρνηση των «αρίστων» που περί πολλών άλλων τυρβάζει.( οι γιορτές για τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821 την μάραναν)- Εάν δεν προγραμματιστεί άμεσα η γενική συντήρηση και η φροντίδα των αθλητικών εγκαταστάσεων του ΟΑΚΑ , αλλά και η αξιοποίηση τους με εναλλακτικές χρήσεις όπως οι πολιτιστικές και οι καλλιτεχνικές , ο κίνδυνος να μεταβληθεί το ολυμπιακό αθλητικό κέντρο σε μάντρα σκουριασμένων και επικίνδυνων ερειπίων, είναι περισσότερο και από υπαρκτός .

Ο Γιώργος Θ. Μιχαήλ είναι Αρχιτέκτονας μηχανικός- βιομηχανικός σχεδιαστής

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…