Θα πληρώνουμε την πλαστική σακούλα – Πού θα πηγαίνουν τα χρήματα

Τέλος οι δωρεάν πλαστικές σακούλες. Πλέον οι καταναλωτές θα καλούνται να πληρώνουν έως και 8 λεπτά του ευρώ για κάθε πλαστική σακούλα.

NewsRoom 07/06/2017 | 13:43

Ειδικότερα, σύμφωνα με σχετικό νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ που εναρμονίζεται με ξεκάθαρη οδηγία της Ε.Ε, κάθε σακούλα θα χρεώνεται αρχικά 0,04 ευρώ και για διάστημα από 1/1/2018 έως την 30/6/2018.

Ενώ από την 1η Ιουλίου του 2018 η χρέωση θα είναι ολόκληρη και κάθε σακούλα που θα κοστίζει στον καταναλωτή 0,08 ευρώ.

Υπολογίζεται ότι κάθε Έλληνας χρησιμοποιεί τον χρόνο 400 πλαστικές σακούλες. Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι κυκλοφορούν 4,5 δισεκατομμύρια σακούλες.

Η περιβαλλοντική επιβάρυνση είναι τεράστια και έτσι η χρέωση για τις πλαστικές σακούλες θα μειώσει τη χρήση τους ενώ παράλληλα τα χρήματα θα κατευθύνονται σε περιβαλλοντικές δράσεις αλλά και στους δήμους προκειμένου αυτοί να προμηθεύουν τους πολίτες τους με επαναχρησιμοποιούμενες σακούλες.

Που θα πηγαίνουν τα χρήματα

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης Δημήτρη Πολιτόπουλο, το σχετικό νομοσχέδιο είναι έτοιμο να τεθεί από το υπουργείο σε διαβούλευση, ενώ ο ΕΟΑΝ θα είναι ο αρμόδιος διαχειριστής και ελεγκτής.

«Τα χρήματα θα κατευθύνονται αποκλειστικά σε περιβαλλοντικές δράσεις, ενώ ένα ποσό θα “επιστρέφεται” στους δήμους προκειμένου να χορηγήσουν επαναχρησιμοποιούμενες σακούλες στους πολίτες» τόνισε.

Η τοποθέτηση του κ. Πολιτόπουλου έγινε στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών που αφορούσε στα πορίσματα έρευνας σχετικά με τη χρήση πλαστικής σακούλας στην Ελλάδα, καθώς και στη «σύμπραξη» τεσσάρων αλυσίδων στην κατεύθυνση της ευαισθητοποίησης των καταναλωτών και τη σταδιακή μείωση της χρήσης της.