Θα πατήσει πάλι το "κουμπί" ο Κιμ; Ενδείξεις ότι ετοιμάζει νέα εκτόξευση πυραύλου

Έτοιμος να «ξαναχτυπήσει» φαίνεται πως είναι ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγ Ουν. Η Σεούλ ανακοίνωσε ότι έχεις ενδείξεις ότι η Βόρεια Κορέα ετοιμάζει νέα εκτόξευση βορειοκορεατικού πυραύλου, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Άμυνας, χωρίς να διευκρινίσει όμως τον πιθανό χρόνο και το τόπο πραγματοποίησής της.

59ad11c11dc524af488b4736

«Έχουμε ενδείξεις ότι μπορεί να υπάρξει νέα εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων και αναμένουμε επίσης από τη Βόρεια Κορέα να πυροδοτήσει ένα διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο», δήλωσε ο ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας της Νότιας Κορέας, Τσανγκ Κουνγκ-σόο στο νοτιοκορεατικό κοινοβούλιο. 

Παράλληλα, οι αρχές της Νότιας Κορέας ανακοίνωσαν ότι το αμερικανικό αντιπυραυλικό σύστημα Thaad θα ενισχυθεί.

Η Πιόνγιανγκ συνεχίζει να προκαλεί πραγματοποιώντας χθες, με επιτυχία όπως ανακοίνωσε, την έκτη πυρηνική δοκιμή εκτοξεύοντας μία βόμβα υδρογόνου.

Η Πιονγκγιάνγκ προκάλεσε την οργή της διεθνούς κοινότητας πραγματοποιώντας την Κυριακή την ισχυρότερη μέχρι σήμερα πυρηνική δοκιμή. Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα συνεδριάσει σήμερα εκτάκτως στις 10 π.μ. (17:00 ώρα Ελλάδας), με θέμα την πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας. Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί έπειτα από αίτημα των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας, της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Νότιας Κορέας.

Η έκτη πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας ήταν ισχύος 50 κιλοτόννων, δήλωσε από την πλευρά του ανώτατος αξιωματούχος του νοτιοκρεατικού υπουργείου Αμυνας. Η ποσότητα αυτή ενέργειας σημαίνει ότι η δοκιμή ήταν πέντε φορές ισχυρότερη από την πέμπτη πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε η Βόρεια Κορέα τον Σεπτέμβριο 2016, και περισσότερο από τρεις φορές ισχυρότερη από την αμερικανική βομβα που κατέστρεψε τη Χιροσίμα το 1945.

Ο αξιωματούχος δεν διευκρίνισε εάν επρόκειτο πραγματικά για βόμβα υδρογόνου και δήλωσε ότι φαίνεται ότι χρησιμοποιήθηκε «ποικιλία πυρηνικών υλικών».

Από την πλευρά της η Βόρεια Κορέα ισχυρίζεται ότι η δοκιμή αφορούσε θερμοπυρηνική βόμβα που έχει τη δυνατότητα να οπλίσει διηπειρωτικό πύραυλο.


Επίσημη διαμαρτυρία του Πεκίνου προς την Πιονγκγιάνγκ

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας ανακοίνωσε ότι προέβη σε επίσημη διαμαρτυρία στην Πιονγκγιάνγκ για την νέα βορειοκορεατική πυρηνική δοκιμή.

Το Πεκίνο έκανε γνωστές «τις σοβαρές του αντιρρήσεις σε αξιωματούχο της πρεσβείας της Βόρειας Κορέας στην Κίνα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Γκενγκ Σουάνγκ κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

«Η Κίνα είναι αντίθετη προς την ανάπτυξη του πυρηνικού και βαλλιστικού προγράμματος από τη Βόρεια Κορέα και είμαστε προσηλωμένοι στην αποπυρηνικοποίηση της χρεσονήσου. Η θέση αυτή είναι γνωστή. Η Βόρεια Κορέα την γνωρίζει πάρα πολύ καλά», τόνισε ο εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η Βόρεια Κορέα γνωρίζει σαφώς την αντίθεση της Κίνας στις πυρηνικές της δοκιμές, επέμεινε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι η Κίνα εξακολουθεί να θεωρεί ότι οι συνομιλίες είναι το μόνο μέσον για την επίλυση του κορεατικού ζητήματος.

Οι BRICS καταδικάζουν τη νέα πυρηνική δοκιμή

Οι ηγέτες των αναδυόμενων χωρών BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική) εξέφρασαν σήμερα «την έντονη αποδοκιμασία τους» για την πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε χθες η Πιονγκγιάνγκ, ζητώντας μια «ειρηνική λύση» στην ένταση που έχει δημιουργηθεί γύρω από το βορειοκορεατικό πυρηνικό πρόγραμμα.

«Καταδικάζουμε έντονα την πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε η Βόρεια Κορέα», αναφέρουν οι BRICS στην κοινή τους ανακοίνωση στη διάρκεια της συνόδου της ομάδας στην πόλη Σιαμέν της νότιας Κίνας.

«Εκφράζουμε τη βαθιά μας ανησυχία για τη συνεχιζόμενη ένταση» και «υπογραμμίζουμε ότι (οι εντάσεις στην κορεατική χερσόνησο) μπορούν να λυθούν μόνο μέσω ειρηνικών μέσων και του άμεσου διαλόγου μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Παράλληλα στην κοινή τους ανακοίνωση οι BRICS επανέλαβαν τη στήριξή τους στον ρόλο του ΟΗΕ στις διεθνείς υποθέσεις.


Εικονικός βομβαρδισμός στο πεδίο δοκιμών της Πιονγιάνγκ από την Νότια Κορέα

Την ίδια ώρα, οι ένοπλες δυνάμεις της Νότιας Κορέας ανακοίνωσαν ότι μονάδες της Πολεμικής Αεροπορίας και του στρατού ξηράς διεξήγαγαν νωρίς το πρωί άσκηση ως αντίδραση στην πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας.

Η άσκηση προσομοίωσε την εκτόξευση πυραύλων αέρος-επιφάνειας και βαλλιστικών πυραύλων, ανέφερε σε ανακοίνωσή του νοτιοκορεάτικο γενικό επιτελείο εθνικής άμυνας. Τα σημερινά γυμνάσια έγιναν με τη συμμετοχή μόνο νοτιοκορεατικών δυνάμεων, αλλά ετοιμάζονται νέα με τη συμμετοχή των δυνάμεων των ΗΠΑ στη Νότια Κορέα, προστίθεται. 



Διαβάστε ακόμη: 

«Μαζική στρατιωτική απάντηση» θα απαντήσουν οι ΗΠΑ αν η Β. Κορέα επιτεθεί

Τραμπ: Θα δούμε αν θα επιτεθούμε στη Βόρεια Κορέα