Newsroom

Newsroom

Θα ματαιωθεί η διάσκεψη του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες;

Σενάρια ματαίωσης κυκλοφορούν για τη διεξαγωγή της διάσκεψης της διευρυμένης Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις τηλεοπτικές άδειες, που έχει προγραμματιστεί για τις 5 το απόγευμα.

57ee2e2f1dc52479088b4a6a

Σήμερα, είναι η τρίτη φορά που συνεδριάζει κεκλεισμένων των θυρών, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας για την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών.

Μετά την απρόσμενη εισαγωγή στην εντατική νοσοκομείου μέλους της διάσκεψης της Ολομέλειας, μετά από καρδιακό επεισόδιο, άλλος ένας σύμβουλος της Επικρατείας αναπληρωματικό μέλος που έσπασε το πόδι του στην Κρήτη, είναι σε αναρρωτική άδεια και δεν συμμετέχει στις διασκέψεις που έχουν γίνει έως τώρα.

Το γεγονός της απουσίας ενός τακτικού και ενός αναπληρωματικού μέλους της σύνθεσης που εξετάζει τις τηλεοπτικές άδειες από μόνο του δεν σηματοδοτεί εξελίξεις, καθώς υπάρχει ήδη στη σύνθεση της Ολομέλειας του ΣτΕ ένας αναπληρωματικός σύμβουλος, ο οποίος μπορεί -κατ΄αρχάς- να καλύψει το κενό που δημιουργήθηκε από την αιφνίδια ασθένεια του συμβούλου της Επικρατείας.

Δικαστές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να τεθούν και άλλα ζητήματα κατά την έναρξη της σημερινής διάσκεψης (εκτός των καθαρά νομικών), έτσι ώστε να οδηγηθεί η διάσκεψη σε επ’ αόριστον αναβολή μέχρι να αναρρώσει ο σύμβουλος της Επικρατείας και να μπορεί να συμμετέχει στη διάσκεψη.

Παράλληλα, οι δικαστικοί λειτουργοί επισημαίνουν ότι δεν αποκλείεται να τεθεί ζήτημα και για τον δικαστή που συμμετέχει στην διάσκεψη, σε βάρος του οποίου ο υπουργός Δικαιοσύνης διέταξε τη διενέργεια πειθαρχικού και ποινικού ελέγχου με αφορμή τη φερόμενη εμπλοκή του σε υπόθεση σπουδάστριας της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών κατά το έτος 2014, που εισήλθε στη συνέχεια στο Συμβούλιο της Επικρατείας ως δικαστής.

Πρόκειται για τον αντιπρόεδρο του ΣτΕ, Αθανάσιο Ράντο, ο οποίος φέρεται να εκβιάζεται με αφορμή τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, εξαιτίας της εμπλοκής του σε «ροζ» σκάνδαλο.

Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από ηλεκτρονική αλληλογραφία του αντιπροέδρου του ΣτΕ η οποία φαίνεται να έχει υποκλαπεί στα τέλη του 2014, ο ίδιος διατηρούσε ερωτική σχέση με πρώην υποψήφια και νυν δικαστή του ΣτΕ, την οποία φέρεται να βοήθησε δίνοντας της –σύμφωνα με τα όσα είπε ο ανεξάρτητος βουλευτής, Νίκος Νικολόπουλος – τα θέματα των εξετάσεων, ώστε να ανέλθει στο Σώμα.

Στα μηνύματά τους που έχουν διαρρεύσει στον Τύπο, οι δύο δικαστές περιγράφουν ερωτικές στιγμές τους, αλλά το κυριότερο, συζητούν για δικαστικά θέματα, για συναδέλφους τους και για βαθμολογίες διαγωνισμού για την είσοδο νέων δικαστών στο ΣτΕ.

Ως αποτέλεσμα οι δύο δικαστές, με πρώτο και λόγο της θέσης του, τον αντιπρόεδρο του ανώτατου δικαστηρίου, βρίσκονται εκτεθειμένοι απέναντι σε πολιτικούς και επιχειρηματικούς κύκλους που φέρονται να τους ασκούν πιέσεις για το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών.

Όπως είπε ο ανεξάρτητος βουλευτής στον Παραπολιτικά FM «είναι αδιανόητο να υπάρχουν δημοσιεύματα, ότι βαρόνοι του πλούτου μπορούν να εκβιάζουν κι έχουν στην τσέπη δικαστές του ΣτΕ. Δεν μας νοιάζουν κλειδαρότρυπες, αυτό έχει να κάνει με το δημόσιο συμφέρον. Υπάρχουν δημοσιεύματα, του Βήματος και της Ζούγκλας τα οποία εμφανίζουν αντιπρόεδρο του ΣτΕ να είναι υπό εκβιασμό. Όπως φαίνεται ο συγκεκριμένος αντιπρόεδρος έδωσε τα θέματα των εξετάσεων προκειμένου η ευνοημένη του να πετύχει στον διαγωνισμό του ΣτΕ».

«Δηλαδή ο άνθρωπος αυτός έδρασε παραθεσμικά, αλλοίωσε τη σύνθεση του ΣτΕ, ανεξαρτήτως των λόγων για τους οποίους το έκανε. Επίσης ο άνθρωπος αυτός, εμφανίζεται από το Βήμα να εκβιάζεται προκειμένου να ψηφίσει στο ΣτΕ για τις άδειες. Δεν με ενδιαφέρει αν τον εκβιάζει ο τάδε επιχειρηματίας ή ακόμη και η κυβέρνηση. Με ενδιαφέρει ότι είναι επίορκος. Ότι είναι εκβιαζόμενος. Πρέπει ο ίδιος να απαντήσει», εξήγησε ο κ. Νικολόπουλος. 

Τι πρόκειται να συζητηθεί

Στη σημερινή συζήτηση, εάν τελικώς αυτή γίνει, αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία της ψηφοφορίας που θα κρίνει το κατά πόσον οι προσφυγές των τηλεοπτικών σταθμών είναι νόμιμες και επομένως αν το ΣτΕ θα συνεχίσει στην επί της ουσίας εξέταση της υπόθεσης.

Υπενθυμίζεται πάντως ότι η εισήγηση προς του δικαστές του ΣτΕ είναι να απορριφθούν οι προσφυγές ως απαράδεκτες.

Σε περίπτωση που το δικαστήριο κρίνει ότι νομίμως ασκήθηκαν οι προσφυγές, τότε θα εξεταστεί το ουσιαστικό τους μέρος που συνδέεται με τη συνταγματικότητα ή μη του νόμου Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες. Σε αντίθετη περίπτωση, η υπόθεση θα κλείσει.

Εν αναμονή πάντως της απόφασης αυτής, συνεχίζεται η κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων από τους τηλεοπτικούς σταθμούς τα οποία προσδιορίστηκε να συζητηθούν την ερχόμενη Παρασκευή. Νέες αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων έχουν καταθέσει οι εταιρίες Αlpha, ΣΚΑΪ, Άλτερ Έγκο και η Κυπριακή εταιρεία «Ανεξάρτητος Τηλεοπτικός Πάροχος Περιεχομένου» (ITV CP), συμφερόντων του Γιάννη Βαρδινογιάννη.

Οι αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων επικεντρώνονται στα πόθεν έσχες των διαγωνιζομένων, ενώ υποστηρίζεται ότι έγινε προσπάθεια από διαγωνιζόμενο να ανέβει όσο μπορεί το τίμημα των αδειών.

Οι προσφεύγουσες εταιρείες στρέφονται κατά αποφάσεων του γενικού γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας και ειδικότερα, κατά των αποφάσεων ανακήρυξης των 4 υπερθεματιστών.

Σημαντική αποκάλυψη Βερύκιου: «Υπάρχει έντονος προβληματισμός στη ΝΔ για το πώς μπορούν να “πιάσουν” τον Κασσελάκη» (video)

δημος βερυκιοσ

Σημαντική αποκάλυψη Βερύκιου: «Υπάρχει έντονος προβληματισμός στη ΝΔ για το πώς μπορούν να “πιάσουν” τον Κασσελάκη» (video)

Τον έντονο προβληματισμό της κυβέρνησης σχετικά με τη δημοτικότητα του Στέφανου Κασσελάκη αποκάλυψε ο Δήμος…