Newsroom

Newsroom

Ο «υπόγειος» ρατσισμός των σχολιαστών ποδοσφαίρου

Έρευνα αποκαλύπτει τις προκαταλήψεις των τηλεσχολιαστών σε βάρος των μαύρων ποδοσφαιριστών

ap commb

Oι σχολιαστές της τηλεόρασης επαινούν περισσότερο τους παίκτες με πιο ανοιχτόχρωμο δέρμα, ως «πιο έξυπνους και εργατικούς» από εκείνους με περισσότερο σκούρο δέρμα, όπως έδειξε μελέτη από τη εταιρεία της Δανίας RunRepeat, σε συνεργασία με την Ένωση Επαγγελματιών Ποδοσφαιριστών Αγγλίας και Ουαλίας (PFA).

Η μελέτη ανέλυσε 2.073 μεταδόσεις από αγγλόφωνους σχολιαστές σε 80 παιχνίδια από τη σεζόν 2019-20 στην ιταλική Serie A, τη γαλλική Ligue 1, την ισπανική  La Liga και την αγγλική Premier League. Συνολικά μελετήθηκαν 643 παίκτες διαφόρων φυλών και χρωματικών τόνων δέρματος.

Η ανάλυση, αποκάλυψε ότι οι παίκτες με πιο σκούρες αποχρώσεις του δέρματος ήταν «πολύ πιο πιθανό» να εμφανιστούν από τους σχολιαστές, με έλλειψη ικανών φυσικών χαρακτηριστικών ή αθλητικών ικανοτήτων όπως ο ρυθμός και η δύναμη.  Περίπου το 62% των επαίνων απευθυνόταν σε παίκτες με πιο ανοιχτόχρωμο δέρμα, ενώ το 63,33% των κριτικών απευθυνόταν σε άτομα με πιο σκούρο δέρμα, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Για να αντιμετωπίσουμε τον πραγματικό αντίκτυπο του ρατσισμού, πρέπει να αναγνωρίσουμε και να αντιμετωπίσουμε τη φυλετική προκατάληψη. Αυτή η μελέτη δείχνει μια προφανή προκατάληψη στον τρόπο με τον οποίο περιγράφονται οι ιδιότητες των ποδοσφαιριστών με βάση το χρώμα του δέρματος τους», δήλωσε ο εκτελεστικός της PFA, Τζέισον Λι.

«Οι σχολιαστές συμβάλλουν στη διαμόρφωση της αντίληψης που έχουμε για κάθε παίκτη, εμβαθύνοντας τυχόν φυλετικές προκαταλήψεις που έχει ήδη λάβει ο θεατής. Είναι σημαντικό να εξετάσουμε πόσο εκτεταμένες είναι αυτές οι αντιλήψεις και πώς επηρεάζουν τους ποδοσφαιριστές ακόμη και όταν τελειώσουν την καριέρα τους. Εάν ένας παίκτης έχει φιλοδοξίες να γίνει προπονητής, είναι άδικο πλεονέκτημα που δίνεται στους παίκτες που οι σχολιαστές αναφέρονται συχνότερα ως έξυπνοι και εργατικοί, όταν αυτές οι απόψεις φαίνεται να είναι αποτέλεσμα φυλετικής προκατάληψης».

Η μελέτη έρχεται εν μέσω διαμαρτυριών σε όλο τον κόσμο ενάντια στο ρατσισμό μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ στη Μινεάπολη, στις 25 Μαΐου.

Βόλος: Συγκλονίζει μαρτυρία 21χρονης κοπέλας – «Με βίαζε σε ξενοδοχείο από τα 11 μου χρόνια» (video)

viasmos 6

Βόλος: Συγκλονίζει μαρτυρία 21χρονης κοπέλας – «Με βίαζε σε ξενοδοχείο από τα 11 μου χρόνια» (video)

Απίστευτες αποκαλύψεις έκανε μια κοπέλα απ' τη Λάρισα, καθώς αποκάλυψε ότι βιαζόταν επί σειρά ετών…