Ο υπόδικος αρχιμανδρίτης Μπούμπας συνεχίζει να "ρημάζει" το Γηροκομείο Αθηνών

Να ρημάζει ημέρα με την ημέρα εξακολουθεί κάτω από την «αμαρτωλή» διοίκηση του υπόδικου αρχιμανδρίτη Μπούμπα το Γηροκομείο Αθηνών. Νέα έκθεση του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας «καίει» για ακόμα μια φορά το Δ.Σ της Ελεήμονος Εταιρίας Αθηνών που διαχειρίζεται το Γηροκομείο.

57adc7751dc52432578b4dc1

Θύματα της τραγικής αυτής κατάστασης, παραμένουν, όπως κάθε φορά άλλωστε, τρόφιμοι και εργαζόμενοι.

Του Νίκου Σπυρόπουλου

Αντί τα πράγματα να γίνονται καλύτερα στο Γηροκομείο Αθηνών, αυτά χειροτερεύουν. Ο πρόεδρος της ΕΕΑ, Προκόπιος Μπούμπας ο οποίος έχει παραπεμφθεί σε δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών καθώς φέρεται να «τσέπωνε» λεφτά από τα κληροδοτήματα του Γηροκομείου, συνεχίζει ακάθεκτος το έργο του. Ποιο είναι; Αυτό της κάκιστης διοίκησης του ευαγούς ιδρύματος το οποίο κινδυνεύει όσο ποτέ άλλοτε με οριστικό λουκέτο.

Μια καινούργια και άκρως «αποκαλυπτική» Έκθεση των Ελεγκτών του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας (Σ.Ε.Υ.Υ.Π) του υπουργείου Υγείας, για το πώς υπό την «αιώνια» διοίκηση Μπούμπα το Γηροκομείο Αθηνών κυριολεκτικά καταστρέφεται καθημερινά εις βάρος βέβαια των ηλικιωμένων, δημοσιεύει αποκλειστικά το koutipandoras.gr.

Η Έκθεση, όπως και οι προηγούμενες για τις οποίες έχει γράψει στο παρελθόν το koutipandoras.gr και το Hot Doc (Δείτε σχετικά ΕΔΩ και ΕΔΩ), κατακεραυνώνει το Δ.Σ του Γηροκομείου για μια πληθώρα ζητημάτων. Από τη μη οργάνωση των υπηρεσιών της ΕΕΑ, την «προβληματική» υπηρεσία κληροδοτημάτων και ακινήτων, τις ελλείψεις προσωπικού μέχρι και τις καθημερινές αντικειμενικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν από τα ρημαγμένα κτίρια οι ηλικιωμένοι.


Το «πάρτι» στα ακίνητα καλά κρατεί

Σύμφωνα με την Έκθεση των Ελεγκτών (σ.σ διαβάστε την ολόκληρη στο τέλος του ρεπορτάζ), «οι αρμοδιότητες και το αντικείμενο της Υπηρεσίας Κληρονομιών/Κληροδοτημάτων έχει ανατεθεί σε εξωτερικό συνεργάτη, χωρίς να έχει υπάρξει πρόβλεψη για ενίσχυσή του με διοικητικό προσωπικό της ΕΕΑ». Η υπηρεσία ακινήτων της ΕΕΑ, δηλαδή της αρμόδιας υπηρεσίας του ιδρύματος για τη διαχείριση των ακινήτων του αν και λειτουργεί, είναι ανεπαρκώς στελεχωμένη σε «σχέση με τον μεγάλο όγκο εργασίας λόγω του μεγάλου αριθμού ακινήτων. Μάλιστα, όπως επισημαίνει το Πόρισμα των Ελεγκτών, όχι μόνο δεν διαθέτει «τον απαραίτητο ηλεκτρονικό εξοπλισμό για την αποτελεσματική λειτουργία της, αλλά αρκετές από τις αρμοδιότητές της ασκούνται από το Λογιστήριο της ΕΕΑ.

Επιπλέον, όπως σημειώνει πάντα η Έκθεση, «παρά το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος των πόρων για τη λειτουργία της ΕΕΑ και των Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων προέρχεται από την αξιοποίηση της περιουσίας της, υπάρχει μεγάλο ύψος οφειλών/μισθωμάτων προς την ΕΕΑ» ενώ αρκετά είναι τα ακίνητα που παραμένουν αναξιοποίητα εδώ και χρόνια, κάτι το οποίο μεταφράζεται προφανώς σε μείωση των απαραίτητών για τη λειτουργία του Γηροκομείου εσόδων. Χαρακτηριστικό της «ανοργανωσιάς;» που επικρατεί στο Ίδρυμα, είναι το ότι για το ίδιο ακίνητο υπάρχουν μισθώσεις διαφορετικών ενοικιαστών που «τρέχουν» την ίδια ακριβώς περίοδο!

Υπενθυμίζεται πως στην υπηρεσία Ακινήτων είχε μπει «λουκέτο» για περίπου δυο χρόνια. Το αποτέλεσμα ήταν να φτιάχνονται συμβόλαια με «διαταγές» Μπούμπα, χωρίς να ακολουθούνται οι προβλεπόμενες από το νόμο και το καταστατικό της ΕΕΑ διαδικασίες. Μάλιστα, στις πλείστες των περιπτώσεων τα ακίνητα νοικιάζονταν έναντι… «φραγκοδίφραγκων» ή απλώς έμεναν τσάμπα σε αυτά συγγενείς φίλα προσκείμενων στο περιβάλλον Μπούμπα, όπως είχε καταγγείλει επίσημα η πρώην σύμβουλος Ταμίας του Γηροκομείου, Πολυξένη Πραστάκου την οποία είχε «καρατομήσει» από μέλος του Ιδρύματος ο υπόδικος αρχιμανδρίτης.

(Διαβάστε σχετικά: Γηροκομείο Αθηνών: Την ώρα που ο Δήμος «σκέφτεται» να αλλάξει τη διοίκηση, ο Μπούμπας συνεχίζει να νοικιάζει κτήρια για «ψίχουλα»

Γηροκομείο Αθηνών: Συγκάλεσε και… ανέβαλε έκτακτο Δ.Σ ο Μπούμπας, μετά τις αποκαλύψεις του HOT DOC – Συγγενείς υπαλλήλου έμεναν «τσάμπα» σε ακίνητο)


Υπό κατάρρευση τα πάντα

Όπως φαίνεται από την Έκθεση του ΣΕΥΥΠ, τα πάντα στο Γηροκομείο βρίσκονται υπό συνεχή κατάρρευση. Η λειτουργία των Μονάδων ολοένα και συρρικνώνεται παρόλο που υπάρχουν πολλές αιτήσεις για εισαγωγή. Η κεντρική θέρμανση δεν λειτουργούσε λόγω έλλειψης πετρελαίου με αποτέλεσμα οι ηλικιωμένοι να αγοράζουν, χωρίς να ξέρει και κάποιος την ποιότητά τους, ηλεκτρικά σώματα. Ζεστό νερό δεν υπάρχει ούτε για δείγμα ενώ η καθαριότητα των χώρων στα Περίπτερα «Κονσόλειο» και «Βασ. Όλγα» ήταν παραβεβλημένη και σε αρκετά δωμάτια επικρατούσαν άσχημες συνθήκες καθώς και δυσοσμία.

Η πλειοψηφία των κλιματιστικών που υπάρχουν στο Γηροκομείο δεν λειτουργούν ενώ αρκετά δωμάτια δεν έχουν ούτε κλιματιστικό ούτε καν ανεμιστήρα! Το φαγητό που παραλαμβάνεται από εταιρία εξωτερικής τροφοδοσίας, μπορεί να μείνει για ώρες εκτός ψυγείου είτε σε κρύο είτε σε ζέστη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία των ηλικιωμένων. Μάλιστα, δεν έχει καταρτισθεί κανένα απολύτως διαιτολόγιο από γιατρό! Συν τοις άλλοις, το ασανσέρ αποτελεί πλέον «είδος πολυτελείας» αφού εδώ και καιρό δεν λειτουργεί, η κουζίνα δεν θυμίζει σε τίποτα κουζίνα αλλά εργοτάξιο, τζάμια σπασμένα συναντά κανείς σε διάφορα κτίρια, τηλέφωνο δεν υπάρχει με αποτέλεσμα οι τρόφιμοι να παίρνουν τους γιατρούς από τα κινητά τους, το υδροδοτικό σύστημα χρήζει επισκευής και το σύστημα πυρανίχνευσής «μας έχει αφήσει χρόνους».

«Μπάτε σκύλοι αλέστε»

Σύμφωνα με το «καυτό» πόρισμα των Ελεγκτών, από το 2007 έχει υπάρξει τροποποίηση όσον αφορά στην Επιτροπή Προσλήψεως Προσωπικού. Αυτή, αφορούσε τη μη συμμετοχή του Προέδρου του Συλλόγου Προσωπικού. Η Έκθεση ζητάει από το Γηροκομείο εάν η τροποποίηση αυτή έχει θεωρηθεί. Αν όχι, είναι προφανές γιατί ακριβώς υπό τη διοίκηση Μπούμπα έγινε αυτή η αλλαγή. Όπως επισημαίνεται στο Πόρισμα, έχει να γίνει εκκαθάριση στο μητρώο μελών του Σωματείο από το 2012! Ενώ από το 2014 και μετά, εκκρεμούν αιτήσεις για εγγραφή νέων μελών. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο Μπούμπας μέσα από τη διατήρηση ενός στενού, φίλα προσκείμενου κύκλου σε αυτόν, παίρνει τις ψήφους για να παραμένει «αιώνιος» Πρόεδρος του Ιδρύματος. Ακόμη ένα παράδειγμα της «μπάτε σκύλοι αλέστε» νοοτροπίας που επικρατεί στο Γηροκομείο αποτελεί η μη χορήγηση οικονομικών στοιχείων στα μέλη του Δ.Σ κάθε φορά που συζητούνται οικονομικά θέματα.

Από το 2009 έχει προσληφθεί «Σύμβουλος επί Διοικητικών και Κοινωνικής Πρόνοιας Θεμάτων» ο οποίος όμως, όπως αναφέρουν στο koutipandoras.gr πηγές του Γηροκομείου, δεν έχει πατήσει σχεδόν ποτέ παρά το γεγονός πως αμείβεται πλουσιοπάροχα. Ο «σύμβουλος» αυτός, ανήκει, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, στο στενό περιβάλλον Μπούμπα. 

Επιπλέον, κανένας δεν ελέγχει τους τρόφιμους καθώς δεν “τηρείται”, όπως σημειώνει το Πόρισμα, “καμία διαδικασία παράδοσης επικίνδυνων αντικειμένων καθώς και καταγραφή προσωπικών αντικειμένων”. Η Επιτροπή Εισαγωγής ηλικιωμένων δεν λειτουργεί. Υπενθυμίζεται πως τον Ιούνιο, ένας ηλικιωμένος είχε αυτοκτονήσει μέσα στο Γηροκομείο με την καραμπίνα του. 


Είναι γεγονός πως το «όργιο» κακοδιαχείρισης στο Γηροκομείο συνεχίζεται απρόσκοπτα εδώ και κάμποσα χρόνια. Το ζητούμενο, όπως έγραφε από τον περασμένο Νοέμβριο το koutipandoras.gr, είναι τί θα κάνει επιτέλους ο Δήμος Αθηναιών, ως εποπτεύουσα αρχή.

Όπως είχε γράψει το HOT DOC (τεύχος 85), μετά την άσκηση των ποινικών διώξεων από την εισαγγελία Διαφθοράς στον Μπούμπα, Διονυσόπουλο και Γρινιεζάκη, ανοίχτηκαν νέοι δρόμοι για την τοποθέτηση προσωρινής διοίκησης με αίτημα του δήμου Αθηναίων.

Σύμφωνα με το άρθρο 32 παρ.2 και 33 του ν.281/1914 περί σωματείων, η εποπτεύουσα αρχή, δηλαδή ο δήμος Αθηναίων, δύναται να «κηρύξει έκπτωτο το διοικητικό συμβούλιο και να διορίσει προσωρινή διοικητική ή διαχειριστική επιτροπή» σε περίπτωση άσκησης ποινικής δίωξης σε βαθμό κακουργήματος. Τί θα γίνει επιτέλους με το Γηροκομείο Αθηνών;

World Press Photo: Η Παλαιστίνια που «νανουρίζει» τη νεκρή ανιψιά της είναι η φωτογραφία της χρονιάς

ΓΑΓ

World Press Photo: Η Παλαιστίνια που «νανουρίζει» τη νεκρή ανιψιά της είναι η φωτογραφία της χρονιάς

«Ήταν μία δυνατή και θλιβερή στιγμή και αισθάνθηκα ότι η εικόνα συνόψιζε με την ευρεία…

«Δημήτρη μου νικάμε»: Η αντίδραση του Π. Ασλανίδη για το πειθαρχικό κατά της εισαγγελέα που «έβγαλε λάδι» τον Τριαντόπουλο

InCollage 20240418 171302478

«Δημήτρη μου νικάμε»: Η αντίδραση του Π. Ασλανίδη για το πειθαρχικό κατά της εισαγγελέα που «έβγαλε λάδι» τον Τριαντόπουλο

«Όποιος έχει την ευθύνη για τον θάνατο τόσων ανθρώπων αλλά και για την πλήρη αλλοίωση…

SOS για Ελληνικά νησιά: Είναι στη λίστα με τα πιο απειλούμενα πολιτιστικά τοπία της Ευρώπης – Ποια βρίσκονται σε αυτή

4562797

SOS για Ελληνικά νησιά: Είναι στη λίστα με τα πιο απειλούμενα πολιτιστικά τοπία της Ευρώπης – Ποια βρίσκονται σε αυτή

Σε μια όχι και τόσο καλή λίστα βρίσκονται τρία Ελληνικά νησιά συμφωνά με λίστα της…

Βρήκαμε την πιο κουλ αγγελία ιδιοκτήτη: «Eπιβάλλεται οποιοδήποτε κατοικίδιο, άνθρωποι που αγαπούν το BBQ και μεσίτες ούτε για αστείο»

Αγγελία

Βρήκαμε την πιο κουλ αγγελία ιδιοκτήτη: «Eπιβάλλεται οποιοδήποτε κατοικίδιο, άνθρωποι που αγαπούν το BBQ και μεσίτες ούτε για αστείο»

«ΔΕΝ ψάχνω νοικάρη γενικά και αόριστα. Θέλω το σπίτι να γεμισει ζωή και να το…

Ο γγ της ομοσπονδίας ταξί ξεσπά (;) κατά της Μαρίνας Σάττι: «Το video clip προσβάλλει το επάγγελμα μας» (video)

Καταγραφή 22

Ο γγ της ομοσπονδίας ταξί ξεσπά (;) κατά της Μαρίνας Σάττι: «Το video clip προσβάλλει το επάγγελμα μας» (video)

Επίθεση στο videoclip της Μαρίνας Σάττι έκανε ο γγ της ομοσπονδίας ταξί