Ο Βενιζέλος δικάζει Μητσοτάκη: «Έχει την ευθύνη για την ΕΥΠ, η κυβέρνηση παραδέχτηκε την παρακολούθηση» – Τι λέει για Καϊλή

Ηχηρό «άδειασμα» από τον Ευάγγελο Βενιζέλο στον πρωθυπουργό για τις ευθύνες που φέρει στην υπόθεση των υποκλοπών

4178585

Προ των ευθυνών του σε σχέση με την υπόθεση των υποκλοπών θέτει τον πρωθυπουργό και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Ελευθερία της Μεσσηνίας.

Στη συνέντευξη, ο κ. Βενιζέλος τονίζει ότι η κυβέρνηση έχει επί της ουσίας παραδεχτεί την παρακολούθηση του υπουργού Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη από την ΕΥΠ, αφού μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, «ρητά και επίσημα, η κυβέρνηση δέχεται ότι η ΕΥΠ ενεργούσε “εκτός πλαισίου”» και μία πιθανή ερμηνεία είναι ότι εννοείται «εκτός του πλαισίου των πολιτικών οδηγιών του πρωθυπουργού αλλά πάντως “νόμιμα”, δηλαδή με διάταξη της αρμόδιας εισαγγελικής λειτουργού».

Όπως τονίζει ο κ. Βενιζέλος, αναφερόμενος στις τελευταίες αποκαλύψεις του Documento, «μετά τη δημοσίευση στοιχείων για την παρακολούθηση του υπουργού Κ. Χατζηδάκη, η κυβέρνηση διά του εκπροσώπου της δεν προέβη σε διάψευση αλλά ουσιαστικά στην παραδοχή ότι όντως η ΕΥΠ παρακολουθούσε το συγκεκριμένο μέλος της κυβέρνησης και άλλους αξιωματούχους»

Αναλυτικότερα, στην συνέντευξη που παραχώρησε στην μεσσηνιακή εφημερίδα, ο κ. Βενιζέλος μεταξύ άλλων ερωτήθηκε για το σκάνδαλο των υποκλοπών και τις τελευταίες αποκαλύψεις.

«Μετά τη δημοσίευση στοιχείων για την παρακολούθηση του υπουργού Κ. Χατζηδάκη, η κυβέρνηση διά του εκπροσώπου της δεν προέβη σε διάψευση αλλά ουσιαστικά στην παραδοχή ότι όντως η ΕΥΠ παρακολουθούσε το συγκεκριμένο μέλος της κυβέρνησης και άλλους αξιωματούχους. Όμως κατά τον κυβερνητικό εκπρόσωπο “είναι αδιανόητο να υπονοείται ότι [αυτό] τελούσε σε γνώση του [πρωθυπουργού] ή, πολύ περισσότερο, ότι είχε δώσει εντολή να παρακολουθούνται άνθρωποι που συμπορεύεται μαζί τους επί δεκαετίες ή και κρατικοί αξιωματούχοι, μαζί με τους οποίους αντιμετώπισε επιτυχώς μείζονα ζητήματα για την πατρίδα”. Στην ίδια όμως δήλωση, ρητά και επίσημα, η κυβέρνηση δέχεται  ότι η ΕΥΠ ενεργούσε “εκτός πλαισίου”. Τι σημαίνει αυτό; Ότι ενεργούσε εκτός νομιμότητας; Ή εκτός του πλαισίου των πολιτικών οδηγιών του πρωθυπουργού αλλά πάντως “νόμιμα”, δηλαδή με διάταξη της αρμόδιας εισαγγελικής λειτουργού; Το Σύνταγμα όμως αναθέτει στη Δικαιοσύνη και όχι στον πρωθυπουργό να αποφασίζει τελικά. Μήπως εννοεί η κυβέρνηση ότι κακώς, δηλαδή παρανόμως, ζήτησε η ΕΥΠ να εκδοθεί η εισαγγελική διάταξη; Αν ναι, τότε ποιος έχει την ευθύνη για την ελλιπή εποπτεία της ΕΥΠ; Προφανώς ο εποπτεύων υπουργός που είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο οποίος πρέπει να ζητήσει έστω και τώρα από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και την ΑΔΑΕ την άμεση και σε βάθος διερεύνηση τουλάχιστον της παρακολούθησης υπουργών του και “άλλων αξιωματούχων”», τόνισε ο κ. Βενιζέλος.

«Αδιανόητη η υπόθεση Καϊλή»

Ιδιαίτερα αιχμηρός εμφανίστηκε ο Ευάγγελος Βενιζέλος και για την εξελισσόμενη υπόθεση της Εύας Καϊλή, χαρακτηρίζοντάς την, «τραγική».

Μάλιστα σπεύδει να αποσυνδέσει τις εξλελίξεις για την Εύα Καϊλή από τις παρακολουθήσεις στην Ελλάδα, εξηγώντας ότι δεν μπορούν μέσω αυτής της ποινικής υπόθεσης, να δικαιολογηθεί η παρακολούθηση υπουργού, ή αρχηγού κόμματος από την ΕΥΠ για «λόγους εθνικής ασφαλείας».
«Όποιοι συνεπώς θεωρούν ότι η ποινική υπόθεση Καϊλή που τη χειρίζονται οι βελγικές αρχές, δικαιολογεί την παρακολούθηση αρχηγού κόμματος και εν ενεργεία υπουργού από την ελληνική ΕΥΠ για απροσδιόριστους λόγους εθνικής ασφαλείας, χωρίς καμία ποινική διάσταση, δεν αντιλαμβάνονται ότι χωρίς σεβασμό του Συντάγματος και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου δεν προστατεύεται η φιλελεύθερη δημοκρατία», αναφέρει.

 

Σκάνδαλο στην Καρδίτσα: Έδωσαν επιδόματα σε πάνω από 2.000 άτομα και είπαν πως έχασαν τα δικαιολογητικά στον «Ιανό»

χρήματα Ιανος

Σκάνδαλο στην Καρδίτσα: Έδωσαν επιδόματα σε πάνω από 2.000 άτομα και είπαν πως έχασαν τα δικαιολογητικά στον «Ιανό»

Το ελληνικό δημόσιο συνολικά ζημιώθηκε με 3.6 εκατομμύρια ευρώ, ενώ συνελήφθησαν τρεις υπάλληλοι