Newsroom

Newsroom

Ο Τζον Λένον υπογράφει αυτόγραφο για τον δολοφόνο του

Τζον Λένον

john lennon signs an autograph for mark chapman his murderer december 8 1980

Ο Τζον Λένον υπογράφει ένα αυτόγραφο για τον… δολοφόνο του Μάρκ Τσάπμαν λίγες ώρες πριν συμβεί το μοιραίο περιστατικό που συγκλόνισε την ιστορία της μουσικής. Ο άνδρας περίμενε τον διάσημο τραγουδιστή έξω από το διαμέρισμα του  και μόλις τον είδε του ζήτησε να του υπογράψει έναν σπάνιο δίσκο των Beatles που είχε στην κατοχή του. Μετά από αυτή τη σύντομη συνάντηση, ο Τσάπμαν δεν αποχώρησε αλλά περίμενε τον Τζον Λένον να επιστρέψει από τις δουλειές του, διαβάζοντας κατά τη διάρκεια της αναμονής ένα βιβλίο με το οποίο είχε αληθινή εμμονή, το πασίγνωστο μυθιστόρημα “Ο Φύλακας στη Σίκαλη”. Μόλις ο Τζον Λένον γύρισε το ίδιο βράδυ στο σπίτι του από το στούντιο ηχογράφησης όπου βρισκόταν προηγουμένως, πυροβολήθηκε εν ψυχρώ. Ο πρώτος που πλησίασε τον δράση ήταν ένας φρουρός ασφαλείας που τον ρώτησε απελπισμένος “Ξέρεις τι έκανες”;

ο φωτογράφος και φανατικός θαυμαστής των Beatles, Paul Garesh, αποθανάτισε με τη φωτογραφική του μηχανή τη μοιραία συνάντηση. Μάλιστα, είχε μιλήσει με τον Mark Chapman πριν εκείνος πλησιάσει και δολοφονήσει τον Lennon και τον είχε ακούσει να λέει: «Είμαι από την Χαβάη, ήρθα για να πάρω αυτόγραφο», για να μάθει λίγο αργότερα, πως ο John Lennon δολοφονήθηκε από «κάποιον που είχε έρθει από τη Χαβάη…».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν βγει στο φως της δημοσιότητας όλα αυτά τα χρόνια, ο Μαρκ Τσάπμαν ήταν ένα άτομο με τεράστια ψυχολογικά προβλήματα, τα οποία με την πάροδο του χρόνου έγιναν ανεξέλεγκτα. Είχε έμμονες ιδέες με αρκετά πράγματα και πρόσωπα (για παράδειγμα το βιβλίο του Σάλιντζερ) και ήταν φανατικός οπαδός του Τζον Λένον, μέχρι που διαπίστωσε ότι ο τραγουδιστής των Beatles ήταν πιο διάσημος ακόμα και από τον Ιησού Χριστό, με αποτέλεσμα να τον μισήσει θανάσιμα. 

Θύμωσα μαζί του γιατί είχε πει πως δεν τον ένοιαζε ο Θεός, ότι δεν πίστευε σε κανέναν, ούτε καν στους Beatles. Ήθελα να φωνάξω δυνατά: μα ποιος νομίζει ότι είναι που μπορεί να λέει αυτά τα πράγματα για τη θρησκεία. Το μυαλό μου γέμισε θυμό και οργή”.

Ο Τσάπμαν είχε σκεφτεί ότι σκοτώνοντας κάποιον διάσημο άνθρωπο θα γινόταν ο ίδιος σημαντικός και θα έδινε στη ζωή του κάποιο νόημα. Αργότερα όμως είπε: “Ένοιωσα ότι με τη δολοφονία του Τζον Λένον θα γινόμουν κάποιος, αλλά τελικά έγινα δολοφόνος και οι δολοφόνοι δεν είναι τίποτα”. 

Η δολοφονία του Τζον Λένον συνέβη στις 8 Δεκεμβρίου του 1980, πριν από 35 χρόνια.