Ο Τζέικ Ντάνιελς απελευθερώθηκε και βοηθά το ποδόσφαιρο να αλλάξει

Ο 17χρονος ποδοσφαιριστής της Μπλάκπουλ βρήκε το θάρρος να μιλήσει για τη σεξουαλική του ταυτότητα, εμπνέοντας μια ολόκληρη γενιά.

jake

Ο πρώτος από το 1990

Ο Τζέικ Ντάνιελς δεν είναι απλά ένας ποδοσφαιριστής που βρήκε το θάρρος να μιλήσει για το ότι είναι γκέι, δίνοντας με αυτόν τον τρόπο δύναμη σε χιλιάδες άλλους ανθρώπους που καταπιέζουν τη σεξουαλική τους ταυτότητα. Είναι ο πρώτος παίκτης στην Αγγλία που κάνει κάτι αντίστοιχο έπειτα από το 1990, όταν ο Τζάστιν Φασάνου τάραξε τα νερά, σε μια εποχή πολύ πιο δύσκολη. Σε μια εποχή που τον οδήγησε στην αυτοκτονία.

Ο Ντάνιελς, ο οποίος έκανε το ντεμπούτο του με την πρώτη ομάδα της Μπλάκπουλ μόλις αυτόν τον μήνα, είναι 17 ετών. Δηλώνει ωστόσο έτοιμος να γίνει λειτουργήσει ως πρότυπο για άλλους ποδοσφαιριστές, που καταπιέζουν την ταυτότητά τους στα αποδυτήρια και τον αγωνιστικό χώρο. «Τώρα είναι η σωστή στιγμή», είπε χαρακτηριστικά. «Αισθάνομαι ότι είμαι έτοιμος να πω στους ανθρώπους την ιστορία μου. Θέλω ο κόσμος να γνωρίζει τον πραγματικό εαυτό μου». Ο Ντάνιελς αποκάλυψε ότι κατάλαβε πως είναι γκέι σε ηλικία έξι ετών, ωστόσο από τότε καταπιεζόταν, προκειμένου αυτό να μην γυρίσει μπούμερανγκ στην ποδοσφαιρική του καριέρα. Η απόφαση να βγει μπροστά και να μιλήσει δεν ήταν εύκολη. Χρειάστηκαν μήνες συζητήσεων με την οικογένειά του, την ομάδα του, καθώς και φορείς για τα δικαιώματα της LGBTQ κοινότητας.

«Για καιρό πίστευα ότι πρέπει να κρύψω την αλήθεια μου, επειδή ήθελα να γίνω επαγγελματίας ποδοσφαιριστής. Ρωτούσα τον εαυτό μου αν έπρεπε να περιμένω μέχρι να ολοκληρωθεί η καριέρα μου για να μιλήσω. Κανείς άλλος στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο δεν το έχει κάνει. Ωστόσο, ήξερα ότι αυτό θα οδηγούσε σε μια μακρά περίοδο ψέματος, κατά την οποία δεν θα μπορούσα να  είμαι ο εαυτός μου και να οδηγήσω τη ζωή μου εκεί που θέλω. Από τη στιγμή που μίλησα στην οικογένειά μου, στον σύλλογο και στους συμπαίκτες μου, αυτή η περίοδος υπερβολικής σκέψης και το άγχος που δημιουργούσε έφυγε. Ελπίζω με την πράξη μου να δείξω τον δρόμο και σε άλλους».

Μια απόφαση με μεγάλο αντίκτυπο

Για όσους αναρωτιούνται, μια τέτοια απόφαση μόνο εύκολη δεν είναι. Ο Ντάνιελς είναι μόλις 17 ετών, έχει μόλις υπογράψει το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο και αγωνίζεται στη δεύτερη κατηγορία της Αγγλίας. Δεν είναι, δηλαδή, κάποιος ποδοσφαιριστής που έχει δει την καριέρα του στρωμένη, ο οποίος να είναι εξασφαλισμένος και να μιλάει εκ του ασφαλούς. Δεν είναι τυχαίο ότι πέρασαν τόσα χρόνια για να βγει κάποιος στην Αγγλία και να μιλήσει ανοιχτά για τη σεξουαλική του ταυτότητα. Σε μια εποχή που η κοινωνική πλευρά του αθλητισμού καλλιεργείται όλο και περισσότερο, τα ταμπού συνεχίζουν να υφίστανται. Ο Τζος Καβάλο από την Αυστραλία, που έκανε το δικό του coming out πέρυσι, έγινε αντικείμενο χλευασμού και αποδοκιμασιών από τις κερκίδες και από τα Social Media, παρότι ο κόσμος του ποδοσφαίρου χειροκρότησε το θάρρος του.

Η διαφορά στο ποδόσφαιρο γυναικών με αυτό των ανδρών είναι μεγάλη. Στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2019, υπήρχαν 40 περιπτώσεις αθλητριών που είχαν δηλώσει ξεκάθαρα ότι ήταν λεσβίες ή μπαϊσέξουαλ. Μόλις τον προηγούμενο μήνα, σε Άγγλο οπαδό απαγορεύτηκε η είσοδος στα γήπεδα για τρία χρόνια, λόγω ομοφoβικών συνθημάτων στο ματς της Μπράιτον με την Άρσεναλ τον Οκτώβριο του 2021. Ο Ντάνιελς ήταν ξεκάθαρος: «Φωνάξτε ό,τι θέλετε. Δεν θα κάνει διαφορά». «Σε ευχαριστούμε για την ηγεσία σου», του τουίταρε ο δημοσιογράφος του Guardian, Μπάρνει Ρόνεϊ, ενώ ο πρώην αμυντικός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Ρίο Φέρντιναντ, του έγραψε: «Τεράστιος σεβασμός για αυτή τη γενναία απόφαση».

Ωστόσο, η κίνησή του δεν είναι κάτι που αφορά μόνο τον ίδιο. Σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορεί να επηρεάσει ακόμα περισσότερους ποδοσφαιριστές και ανθρώπους που αισθάνονται ότι το περιβάλλον τους τους καταπιέζει. «Πράγματι, νομίζω ότι θα πάρει τη μορφή ντόμινο. Έχει ήδη ξεκινήσει», τόνισε η Σιμόν Πάουντ, διευθύντρια ισότητας, διαφορετικότητας και συμπερίληψης της Ένωσης Επαγγελματιών Ποδοσφαιριστών. «Ξεκίνησε όταν ο Τόμας Μπίτι αποκαλύφθηκε το 2020. Ο Τόμας, ο Τζος Καβάλο και τώρα ο Τζέικ: Κάθε χρόνο βγαίνει και ένας μπροστά από τότε. Οπότε, μπορούμε να δούμε τον θετικό αντίκτυπο που υπάρχει όταν οι άνθρωποι βγαίνουν μπροστά και φαίνονται. Νομίζω ότι είναι ένα ζήτημα της γενιάς μας αυτό που συμβαίνει. Όταν βλέπεις τα σχόλια στη συνέντευξη του Τζέικ, αρκετά αναρωτιούνται “Γιατί είναι αυτό θέμα;”. Εμείς που δουλεύουμε στον τομέα της ισότητας και της διαφορετικότητας μιλάμε καιρό για τη δημιουργία αυτής της συνθήκης και φαίνεται ότι υπάρχουν αρκετοί πλέον που αισθάνονται έτσι. Αλλά μπορείτε να δείτε από τις αντιδράσεις στην ανακοίνωση του Τζέικ ότι σημαίνει πολλά, για πολλούς ανθρώπους». Από την πλευρά της, η Αμάλ Φασάνου, ανιψιά του Τζάστιν, η οποία διαχειρίζεται έναν φιλανθρωπικό οργανισμό στο όνομά του, τόνισε ότι η απόφαση του Ντάνιελ θα λειτουργήσει καταλυτικά σε έναν μεγάλο αριθμό ποδοσφαιριστών, που ζουν ακόμα μυστικά ως γκέι και δεν αισθάνονται άνετα να αποκαλυφθούν.

Το ποδόσφαιρο, ο αθλητισμός, η κοινωνία γενικότερα, αλλάζουν χάρη σε ανθρώπους όπως ο Ντάνιελς. Κάποτε, στην Αγγλία, πετούσαν μπανάνες στον Βιβ Άντερσον, τον πρώτο μαύρο ποδοσφαιριστή που φόρεσε τη φανέλα της εθνικής της χώρας. Κάποτε, χάρη σε κινήσεις όπως του Ντάνιελς, τα ομοφοβικά συνθήματα θα φαντάζουν τόσο ξένα για τον κόσμο του ποδοσφαίρου όσο οι μπανάνες εκείνες…
 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…