Ο Τσίπρας πιάνει τον σφυγμό της Δημοκρατικής Παράταξης και η ΝΔ αποσυσπειρώνεται

Η συγκέντρωση των «Πασοκογενών» στο Κάραβελ» αποδείχθηκε κάτι περισσότερο από αυτό που ξεκίνησε

4966151 2

Η συγκέντρωση των «Πασοκογενών» στο Κάραβελ» αποδείχθηκε κάτι περισσότερο από αυτό που ξεκίνησε. Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε την καλύτερη ομιλία του από τότε που βρίσκεται στην αντιπολίτευση και η τοποθέτησή του είχε διπλό αποτέλεσμα: έπιασε το σφυγμό της Παράταξης και διαμόρφωσε το «τέμπο» μετακίνησης και των τελευταίων από το ΠΑΣΟΚ στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρώην Πρωθυπουργός ανέλυσε την πολιτική εξέλιξη των δυο πόλων της  Δημοκρατικής Παράταξης μετά τον Εμφύλιο και τη Μεταπολίτευση και  έθεσε τους σημερινούς στόχους της: να συσπειρωθεί σε έναν νέο προοδευτικό φορέα πολιτικής και ιδεολογικής ηγεμονίας που θα γίνει πλειοψηφική δύναμη -με βάση το πρόγραμμά του.

Έδωσε νέο περιεχόμενο στη σημερινή Αριστερά και μίλησε καθαρά για μετασχηματισμό και μετεξέλιξη του κόμματός του σε ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Παράταξη ως υλοποίηση της εντολής της 7ης Ιουλίου.

Διαχωρίζοντας καθαρά τη θέση του από τα περιθωριακά κόμματα της ευρωπαϊκής Αριστεράς -που «βρίσκεται εκτός πολιτικού παιχνιδιού»- μείωσε τις αποστάσεις του από τη Σοσιαλδημοκρατία.

Ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε χώρο στις εσωτερικές τάσεις του νέου κόμματος, αλλά ως ρεύματα ιδεών και όχι συσπειρώσεις αναπαραγωγής  μηχανισμών.  Στη πράξη έχει βάλει ήδη στο περιθώριο τις φράξιες και όσους αντιστέκονται στην κίνηση εμπρός. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι κάποια στιγμή έδειξε το πανό στην πλάτη του που έγραφε «Εμπρός για προοδευτική κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία».

Με αυτό τον επιδεικτικό τρόπο απάντησε στο σλόγκαν «Εμπρός για την Αριστερά της νέας εποχής», που είχε τοποθετήσει στην ίδια θέση η κομματική γραφειοκρατία της Κουμουνδούρου στην συνεδρίαση της ΚΕΑ τη περασμένη εβδομάδα.

Με τον ίδιο καθαρό τρόπο διαχώρισε τη θέση του από την παραδοσιακή Αριστερά τονίζοντας ότι «ο υπαρκτός σοσιαλισμός δεν ήταν ούτε υπαρκτός, ούτε σοσιαλισμός», όπως και από τις επιλογές των δυο κομμάτων της το 1981 και αναφέρθηκε με θέρμη στη δημοκρατική νίκη του ΠΑΣΟΚ 1981.

Υπήρχε ιδιαίτερος συμβολισμός στο ότι δίκην τιμής στην οραματική πορεία του ΠΑΣΟΚ στο Κάραβελ τον υποδέχθηκε ο Στεφ. Τζουμάκας, το πιο υψηλόβαθμο ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ που μετέχει στο εγχείρημα, με αγωνιστική διαδρομή και διαρκή παρουσία στην ηγετική ομάδα στις περιόδους του Ανδρέα Παπανδρέου και του Κ. Σημίτη.

Χειμαρρώδεις εξελίξεις

Η πολιτική ανάλυση του Τσίπρα και η παρουσίαση της πορείας του κόμματος του εφεξής είχε περιορισμένες αναφορές στην κοινοτική Ευρώπη ως ιστορικού μονόδρομου της χώρας. Είναι μια έλλειψη που θα χρειαστεί να καλύψει.

Με τη συγκροτημένη ιστορική αναδρομή που έκανε έδειξε από πού έρχεται και πού πάει η Παράταξη και διαμόρφωσε κλίμα ενθουσιασμού στην αίθουσα που ήδη μεταδίδεται και διαμορφώνει συνθήκες νέου κύματος προσχωρήσεων.

Κάπως έτσι αρχίζει να σβήνει το αστέρι της Φώφης Γεννηματά στην οποία καταλογίζει συνεργασία με τη Δεξιά σε κρίσιμα θέματα.

Πάντως σε κάποιες περιπτώσεις ο μετασχηματισμός δεν γίνεται ανώδυνα, καθώς υπάρχουν εστίες αντίστασης, στο χώρο της Νεολαίας και σε όσους  λειτουργούν με ομάδες που ονομάζουν «δίκτυα» ή «τάσεις».

Επίσης ανάμεσα σε όσους προσχωρούν εντοπίζονται και τυχοδιωκτικά στοιχεία, ακόμη και κάποιες προβληματικές συσπειρώσεις της εκφυλιστικής περιόδου του ΠΑΣΟΚ και σε μια ομάδα της ΠΑΣΠ.

Ένα τμήμα του σημερινού κομματικού μηχανικού που εκφράζεται κυρίως από τους 53+ και ορισμένους παράγοντες που συμπράττουν μαζί τους,  συνεχίζει να ζητάει «μέτωπα», έχοντας κατ’ ουσίαν στρατηγική δευτέρου κόμματος και διάθεση χειραγώγησης του Τσίπρα, που δεν απέφυγε τον πειρασμό μιας αναφοράς σε ηγεσίες που «πρέπει να εμπνέουν».

Οι χειμαρρώδεις εξελίξεις στη Δημοκρατική Παράταξη με την ανάδειξη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία σε φορέα εκπροσώπησης της συσπείρωσης  Αριστεράς -Κεντροαριστεράς, προκαλούν αναταράξεις στο απέναντι μπαλκόνι.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαπιστώνει ότι το σενάριο της «μετεκλογικής κρίσης του ΣΥΡΙΖΑ» -όπως το είχαν διαμορφώσει οι σύμβουλοί του και του έδινε πίστωση χρόνου- καταρρέει. Ήδη βρίσκεται απέναντι σε ισχυρό αντίπαλο με χαρακτήρα εναλλακτικής λύσης ενώ η κυβέρνησή του δοκιμάζεται.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πολιτικός αναλυτής Λευτέρης Κουσούλης, με πλούσια εμπειρία και διόδου φιλικός προς τον ΣΥΡΙΖΑ έγραψε: « Η κυβέρνηση μπήκε ήδη στο δρόμο της αποτυχίας».

Η ΝΔ αποσυσπειρώνεται

Προφανώς η κυβέρνηση Μητσοτάκη μπορεί να μην πέσει αριθμητικά. Αλλά μπορεί να καταρρεύσει πολιτικά και αυτό αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα. Γι’ αυτό ο Πρωθυπουργός κινείται με κάποια νευρικότητα και θα επιδιώξει επέκταση της πλειοψηφίας του στη Βουλή. Εκπρόσωποι του μιλούν με βουλευτές του Βελόπουλου και της Φώφης. Ωστόσο η ΝΔ εισέρχεται κιόλας σε φάση αποσυσπείρωσης- παρότι προσπαθεί να διασκεδάσει αυτή την εξέλιξη με δημοσκοπικά εργαλεία. Ακόμη και στελέχη της όμως παραδέχονται την απογοήτευση  -με αντιφατικούς τρόπους μάλιστα- που προκαλούν πολλές αποφάσεις της σε όσους την ενίσχυσαν εκλογικά εμπιστευόμενοι τις υποσχέσεις της.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να αναδύονται ξανά οι εσωτερικοί διαχωρισμοί. Οι Σαμαρικοί συσπειρώνονται για τυφλή αναμέτρηση. Οι Καραμανλικοί να ανακτούν την παλιά τους αυτοπεποίθηση την επανεμφάνιση του πρώην Πρωθυπουργού στη σκηνή. Οι μιντιάρχες και οικονομικοί παράγοντες που τον στήριξαν τον τραβάνε από το μανίκι.

Πέρα από κρίσιμα θέματα της χώρας στα οποία η κυβέρνηση αποδεικνύεται αδύναμη και χωρίς σχέδιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρέπει να μην κάνει λάθος στο θέμα του Προέδρου της και να βρει αποτελεσματικότερους τρόπους για να υποστηρίξει το πρόγραμμα πρόωρης προσφυγής σε εκλογές  πριν τον αποδυναμώσει πλήρως η απλή αναλογική.

Σ’ αυτό το πλαίσιο συνεχίζεσαι και η αναζήτηση φορέα που θα λειτουργήσει ως «κόφτης» στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.. Αλλά ο Παύλος Γερουλάνος -που φιλοδοξεί να συσπειρώσει δυνάμεις από το ΠΑΣΟΚ και να εξελιχθεί σε αντι-Τσίπρα- δεν έχει απήχηση.

Πηγή: anoixtoparathyro.gr

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Μυστήριο με την αιτία θανάτου της Χρονοπούλου: «Κανείς δεν μας έχει απαντήσει πώς έπεσε και έσπασε το κεφάλι της» (Video)

χρονοπουλου10

Μυστήριο με την αιτία θανάτου της Χρονοπούλου: «Κανείς δεν μας έχει απαντήσει πώς έπεσε και έσπασε το κεφάλι της» (Video)

«Υπάρχουν πολλά ερωτήματα και σκοτεινά σημεία σε αυτή την υπόθεση - Η ιατροδικαστική έκθεση δεν…

Σκληρή απάντηση από τον Ιάσονα Αποστολόπουλο στον Πύρρο Δήμα: «Τι σημαίνει ξεφτίλα μαμά;»

252295075 10165879121585385 8369428181626529769 n

Σκληρή απάντηση από τον Ιάσονα Αποστολόπουλο στον Πύρρο Δήμα: «Τι σημαίνει ξεφτίλα μαμά;»

Επίθεση στον Πύρρο Δήμα έκανε ο Ιάσονας Αποστολόπουλος σχετικά με τα σχόλια του πρώην αρσιβαρίστα…

Χάρης Δούκας: Δέχεται επίθεση από τον Ζούκοφ, τον Πλεύρη και δεξιά τρολ επειδή είπε… «μπάτσος» – Τι πραγματικά έγινε (video)

Χάρης Δούκας

Χάρης Δούκας: Δέχεται επίθεση από τον Ζούκοφ, τον Πλεύρη και δεξιά τρολ επειδή είπε… «μπάτσος» – Τι πραγματικά έγινε (video)

Μάλιστα θέση στον χορό πήρε και ο Θάνο Πλεύρης - Τι πραγματικά ειπώθηκε από τον…

Πάτρα: «Βρήκε η παλάμη μου εκεί και μαύρισε το χέρι μου», λέει ο 17χρονος που υπέστη ηλεκτροπληξία (Video)

image 3

Πάτρα: «Βρήκε η παλάμη μου εκεί και μαύρισε το χέρι μου», λέει ο 17χρονος που υπέστη ηλεκτροπληξία (Video)

Ένα 24ωρο μετά τα όσα έγιναν στο Λύκειο της Πάτρας, ο 17χρονος φέρνει στο μυαλό του εικόνες, που θα θυμάται για καιρό.

Βίντεο–ντοκουμέντο κατέγραψε τη δράση των διαρρηκτών στα βόρεια προάστια – Κλωτσούν μέχρι να σπάσουν την πόρτα

433589017 703248218462576 2760550193709265598 n

Βίντεο–ντοκουμέντο κατέγραψε τη δράση των διαρρηκτών στα βόρεια προάστια – Κλωτσούν μέχρι να σπάσουν την πόρτα

Bίντεο ντοκουμέντο με τη σπείρα που ξάφριζε σπίτια σε Εκάλη και Νέα Ερυθραία - Αίσθηση…

Έλενα Ακρίτα: Ξεμπρόστιασε τα γέλια Βορίδη και Μιχαηλίδου στη Βουλή – «Μου ανέβηκε το αίμα στο κεφάλι» (εικόνα)

Ακρίτα 1

Έλενα Ακρίτα: Ξεμπρόστιασε τα γέλια Βορίδη και Μιχαηλίδου στη Βουλή – «Μου ανέβηκε το αίμα στο κεφάλι» (εικόνα)

Την ώρα που συζητούσαν για τους 57 νεκρούς των Τεμπών, ο Βορίδης με τη Μιχαηλίδου…