Ο Τσίπρας για τα "δώρα" της Μέρκελ: "Φοβού τους Δαναούς…"

Οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν διαπραγματεύτηκαν ποτέ με τους Ευρωπαίους εταίρους μια διαφορετική λύση, μια διαφορετική συνταγή, η οποία θα μπορούσε…

tpras

Οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν διαπραγματεύτηκαν ποτέ με τους Ευρωπαίους εταίρους μια διαφορετική λύση, μια διαφορετική συνταγή, η οποία θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή από όλους, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας χθες βράδυ στο Τρίτο Πρόγραμμα της δημόσιας Αυστριακής Τηλεόρασης.

Ο κ. Τσίπρας συμμετείχε σε συζήτηση, στο πλαίσιο της εκπομπής «Inside Brussels» της Αυστριακής Τηλεόρασης που μεταδόθηκε απευθείας από τις Βρυξέλλες και στην οποία, πήραν μέρος τόσο η υποψήφια των Πρασίνων Σκα Κέλλερ όσο και πέντε δημοσιογράφοι μεγάλων ευρωπαϊκών Μέσων Ενημέρωσης.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν διαπραγματεύτηκαν ποτέ, διότι «αυτό που τους ένοιαζε, σε μια περίοδο κρίσης που είχε χαθεί η αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος, που έπεφταν τα ποσοστά των δύο μεγάλων κομμάτων, ήταν να παραμείνουν γαντζωμένοι στην εξουσία κι όταν έχαναν τα ερείσματά τους στον λαό, βρήκαν έρεισμα στη συμπάθεια των ισχυρών δυνάμεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κυρίως της κυρίας Μέρκελ».

Απαντώντας σε ερώτηση ως προς τα «δώρα» που φέρνει στην Ελλάδα η κυρία Μέρκελ, ο κ. Τσίπρας υπενθυμίζοντας την παροιμία «φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντας» ανέφερε πως «αυτά τα «δώρα» δεν μπορεί να αποτελέσουν γιατρικό στις πληγές της ελληνικής οικονομίας».

Αυτή τη στιγμή, διευκρίνισε, για να επανεκκινηθεί η ελληνική οικονομία χρειάζονται σοβαρές αποφάσεις για ένα σχέδιο δημόσιων ευρωπαϊκών αναπτυξιακών επενδύσεων, που δεν μπορούν να μετρηθούν σε ορισμένες δεκάδες εκατομμυρίων ή κάποιες εκατοντάδες εκατομμυρίων ευρώ λίγες μέρες πριν τις εκλογές, αλλά χρειάζεται άλλο όραμα, άλλο σχέδιο, άλλη πολιτική και κυρίως δεν μπορεί να συνυπάρξει το σχέδιο της ανάπτυξης με το σχέδιο της λιτότητας που καταστρέφει την κοινωνία.

Αναφερόμενος στην έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, ο κ. Τσίπρας επισήμανε πως όταν η Ελλάδα έμπαινε στο Μνημόνιο το χρέος ανερχόταν στο 120% επί του ΑΕΠ, σήμερα βρίσκεται στο 175%, δηλαδή πολλαπλασιάστηκε, κάτι που ήταν η βασική αιτία που οι αγορές δεν της δάνειζαν και μπήκε στο Μνημόνιο και σήμερα βγαίνει στις αγορές, παρότι έχει 175% χρέος, με παρόμοιο επιτόκιο με αυτό που ήταν απαγορευτικό όταν έμπαινε στο Μνημόνιο.

Κατά την άποψή του, όλα όσα έγιναν στην Ελλάδα και στον ευρωπαϊκό νότο δεν είχαν στόχο την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, αλλά είχαν στόχο να επιβληθεί η πολιτική της λιτότητας, να διαλυθούν οι εργασιακές σχέσεις, να δημιουργηθεί στην Ελλάδα και στις άλλες χώρες μια ειδική οικονομική ζώνη φθηνής και επισφαλούς εργασίας, να διαλυθεί το θεσμικό πλαίσιο των εργασιακών σχέσεων και βεβαίως να ιδιωτικοποιηθεί, να εκποιηθεί ο δημόσιος πλούτος.

Στο ζήτημα του χρέους, ο κ. Τσίπρας επισήμανε πως η λύση που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους, μορατόριουμ στην αποπληρωμή, ρήτρα ανάπτυξης, μια λύση που δόθηκε για την ίδια τη Γερμανία μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, στη Διάσκεψη του Λονδίνου το 1953 και ήταν αυτή η λύση που έδωσε τις προϋποθέσεις γι’ αυτό το οικονομικό θαύμα της Γερμανίας.

Είναι μια λύση, πρόσθεσε, που δεν αφορά μόνον τις χώρες του Νότου ή τους λαούς του Νότου και αδικεί τους λαούς του Βορρά, ίσα- ίσα, είναι μια λύση που θα καταστήσει ικανούς τους λαούς του Νότου να παράξουν ώστε να μπορούν από δω και στο εξής να ξεπληρώνουν τα χρέη τους.

Ερμηνεύοντας τη θέση του για την ανάγκη να σταματήσει η λιτότητα τόνισε ότι πρέπει κατ’ αρχήν να σταματήσουν οι περικοπές στους μισθούς και τις συντάξεις στους ανθρώπους εκείνους που παίρνουν τόσα λίγα χρήματα, ώστε ό,τι παραπάνω παίρνουν θα το δώσουν στην πραγματική οικονομία και δεν θα το αποταμιεύσουν, αυτός είναι ο τρόπος για να βγει κανείς από την κρίση και οι οικονομολόγοι αυτό το λένε, «τόνωση της ενεργού ζήτησης, ώστε να μπορέσει να ξανακινηθεί η οικονομία».

Αναφερόμενος στο θέμα έλλειψης δημοκρατίας στην Ευρώπη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τόνισε την ανάγκη να περάσει η δικαιοδοσία των κρίσιμων αποφάσεων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δηλαδή αυτό να ελέγχει το Συμβούλιο των αρχηγών. Προφανώς και πρέπει να υπάρχει το Συμβούλιο των αρχηγών, πρόσθεσε, προφανώς και πρέπει να υπάρχει αυτή η συνεννόηση, η διαπραγμάτευση, η συμφωνία, οι συνθέσεις, αλλά το κρίσιμο όργανο που θα πρέπει να ελέγχει και να αποφασίζει πρέπει να είναι αυτό που εκλέγεται άμεσα από τους πολίτες της Ευρώπης και είναι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Κατά την άποψή του, αυτήν τη στιγμή υπάρχουν τρία μπλοκ δυνάμεων, το ένα που λέει ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος παρά μονάχα ο δρόμος της λιτότητας και του περιορισμού της δημοκρατίας στην Ευρώπη και είναι οι κ.κ. Σουλτς και Γιούνκερ που ακολουθούν αυτή την πολιτική και οι κυβερνήσεις της ευρωπαϊκής λαϊκής δεξιάς και της σοσιαλδημοκρατίας. Το άλλο μπλοκ είναι, όπως σημείωσε ο κ. Τσίπρας, της λαϊκιστικής άκρας δεξιάς που θέλει να καταργηθεί η Ευρώπη, θέλει να γυρίσουν τα έθνη-κράτη και να ανταγωνίζονται μεταξύ τους με τα εθνικά τους νομίσματα.

Όμως, πρόσθεσε, υπάρχει και το μπλοκ της εναλλακτικής αριστεράς, που λέει όχι στο να καταργηθεί η Ευρώπη, όχι στο να διαλυθεί η Ευρώπη, όχι να γυρίσει σ’ αυτό τον άγονο ανταγωνισμό των εθνικών νομισμάτων, αλλά να αλλάξει η Ευρώπη, να ξαναγυρίσει στις ιδρυτικές της αξίες, που ήταν η αλληλεγγύη, η κοινωνική συνοχή και η δημοκρατία, διότι Ευρώπη χωρίς κοινωνική συνοχή και δημοκρατία δεν μπορεί να υπάρξει, ούτε και να πάει πολύ μακριά.

Τέλος, σε σχέση με την Ουκρανία, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως είναι πολύ ανησυχητικές οι εξελίξεις, διότι, «εγκυμονούν έναν μεγάλο κίνδυνο εκ νέου, μετά από πολλά χρόνια από τον Ψυχρό Πόλεμο, ενός επικίνδυνου διχασμού στην καρδιά της Ευρώπης» και κατά την άποψή του, η πολιτική των κυρώσεων δεν έχει αποδειχθεί αποτελεσματική όλα τα προηγούμενα χρόνια και αυτό που πρέπει, είναι να σιγήσουν τα όπλα, να σταματήσει η απειλή των όπλων και να υπάρξει ένας ουσιαστικός διάλογος.

Ο ίδιος θεωρεί ότι βεβαίως η καταπάτηση των αρχών του διεθνούς δικαίου είναι μια απαράδεκτη πρακτική από όποιον κι αν εφαρμόζεται, αλλά από την άλλη πλευρά, και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ευθύνες διότι ανέχτηκε στην Ουκρανία εξελίξεις που επίσης παραβίαζαν το συνταγματικό πλαίσιο αυτής της χώρας.

Καυστικός ο Κανάκης στον αέρα του ΑΝΤ1: «Αυτά συμβαίνουν στη Βόρεια Ελλάδα και όχι στη Βόρεια Κορέα» (video)

kanakhs

Καυστικός ο Κανάκης στον αέρα του ΑΝΤ1: «Αυτά συμβαίνουν στη Βόρεια Ελλάδα και όχι στη Βόρεια Κορέα» (video)

O Αντώνης Κανάκης σχολίασε δύο πραγματικά απίστευτα περιστατικά που έγιναν πριν λίγο καιρό στη χώρα…

Πέννυ Ρόγκα: «Βγήκε πρωταθλήτρια» η αθλήτρια του Παναθηναϊκού – Η εξομολόγηση για τη νίκη της κατά του καρκίνου

6206019

Πέννυ Ρόγκα: «Βγήκε πρωταθλήτρια» η αθλήτρια του Παναθηναϊκού – Η εξομολόγηση για τη νίκη της κατά του καρκίνου

«Για σκεφτείτε τη μια μέρα παίζεις ημιτελικό κυπέλλου και την επόμενη σου ανακοινώνουν ότι έχεις…

Γεράσιμος Παπαδόπουλος: Tι είπε ο σεισμολόγος για τους δύο σεισμούς που έγιναν αισθητοί στην Αττική

papadopoulos gerasimos ape

Γεράσιμος Παπαδόπουλος: Tι είπε ο σεισμολόγος για τους δύο σεισμούς που έγιναν αισθητοί στην Αττική

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο Γ. Παπαδόπουλος για τους δύο σεισμούς που σημειώθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης…