Ο Τραμπ «υψώνει τείχος» στους μετανάστες με στρατό και πόλεις από σκηνές

Ο Ντόναλντ Τραμπ σκοπεύει να φτιάξει «πόλεις από σκηνές» που θυμίζουν στρατόπεδα συγκέντρωσης παράλληλα με την έντονη στρατιωτική παρουσία στα σύνορα της χώρας.

Ο αμερικανός πρόεδρος σχεδιάζει να αναπτύξει περισσότερους από 5.000 στρατιώτες για τη «φύλαξη», δηλαδή την παρεμπόδιση του καραβανιού των μεταναστών από την Κεντρική Αμερική, που εγκατέλειψαν τις χώρες τους για να γλιτώσουν από τη βία και την οικονομική μιζέρια και προσπαθούν να περάσουν στις ΗΠΑ.

«Αν ζητήσουν άσυλο, θα τους κρατήσουμε μέχρι να εξεταστεί το αίτημά τους. Θα τους κρατήσουμε, θα κατασκευάσουμε πόλεις από σκηνές, θα στήσουμε σκηνές παντού εκεί κάτω», δήλωσε ο Τραμπ στο Fox News χθες Δευτέρα το βράδυ.

«Θα κατασκευάσουμε αυτές τις δομές, θα σπαταλήσουμε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια, θα στήσουμε σκηνές (…) και οι μετανάστες θα πρέπει να περιμένουν και, αν λάβουν άσυλο, θα φύγουν», τόνισε.

«Εμείς, αντίθετα με τον Ομπάμα και τους άλλους, θα πάρουμε τους ανθρώπους και θα τους βάλουμε εκεί και θα περιμένουν. Όταν οι άνθρωποι δουν τι συμβαίνει, θα έρθουν πολύ λιγότεροι», εξήγησε ο αμερικανός πρόεδρος.

Επιχείρηση «Πιστός πατριώτης»

Οι δηλώσεις αυτές του Τραμπ έγιναν αφού ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι θα θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο ασφαλείας του Αμειρκανού προέδρου για την αντιμετώπιση των μεταναστών από την Ονδούρα. «Μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα αναπτύξουμε περισσότερους από 5.200 στρατιώτες στα νοτιοδυτικά σύνορα», οι οποίοι θα προστεθούν στα περίπου 2.100 μέλη της Εθνοφρουράς που έχουν ήδη κινητοποιηθεί, επεσήμανε ο στρατηγός Τένεσι Ο’ Σόνεσι, επικεφαλής της Βόρειας Διοίκησης των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων χθες.

«Αυτή είναι μόνο η αρχή της επιχείρησης αυτής», πρόσθεσε ο ίδιος, κάνοντας λόγο για έναν αριθμό πολύ μεγαλύτερο από τους 800 στρατιώτες στους οποίους είχε αναφερθεί την προηγούμενη εβδομάδα το Πεντάγωνο.

Αυτή η επιχείρηση, με την ονομασία «Πιστός Πατριώτης», θα ενισχύσει τα συνοριακά φυλάκια των ΗΠΑ από το Τέξας ως την Καλιφόρνια και θα προσφέρει επιμελητειακή υποστήριξη στα μέλη της υπηρεσίας τελωνείων και προστασίας των συνόρων (CBP) σε άλλες περιοχές που δεν φυλάσσονται εξίσου καλά.

«Η ασφάλεια των συνόρων είναι ένα ζήτημα εθνικής ασφάλειας και ο αμερικανικός στρατός θα βελτιώσει την ικανότητα της CBP να ενισχύσει τα σύνορα», διαβεβαίωσε ο Ο’ Σόνεσι.

«Δεν θα επιτρέψουμε σε μια μεγάλη ομάδα να εισέλθει στις ΗΠΑ με παράνομο και επικίνδυνο τρόπο», διαβεβαίωσε από την πλευρά του ο Κέβιν ΜακΑλίναν, επικεφαλής της CBP.

«Αυτή τη στιγμή δεκάδες χιλιάδες μετανάστες μεταξύ των συνόρων της Γουατεμάλας και των ΗΠΑ κινούνται προς εμάς», εξήγησε, εκτιμώντας ότι οι δύο μεγαλύτερες ομάδες μετρούν 3.500 και 3.000 ανθρώπους.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει δηλώσει επανειλημμένα τις τελευταίες εβδομάδες ότι είναι απαραίτητη η ανάπτυξη επιπλέον στρατιωτών στα αμερικανο-μεξικανικά σύνορα, εκμεταλλευόμενος το καραβάνι αυτό των μεταναστών για να υπερασπιστεί τη μεταναστευτική του πολιτική ενόψει και των ενδιάμεσων εκλογών της 6ης Νοεμβρίου.

«Πολλά μέλη συμμοριών και πολύ κακοί άνθρωποι έχουν διεισδύσει στο καραβάνι που κατευθύνεται προς τα νότια σύνορά μας», έγραψε στο Twitter τη Δευτέρα το πρωί, επαναλαμβάνοντας δηλώσεις που είχε κάνει την προηγούμενη εβδομάδα.

Η «εισβολή»

«Πρόκειται για μια εισβολή στη χώρα μας και ο στρατός μας σας περιμένει», είπε για να φοβίσει τους μετανάστες ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος.

Τον Απρίλιο, όταν είχε δημιουργηθεί ένα άλλο αντίστοιχο καραβάνι, ο Τραμπ είχε ζητήσει την ανάπτυξη έως και 4.000 μελών της Εθνοφρουράς. Τελικά αναπτύχθηκαν 2.100.

Η ACLU, η ισχυρή οργάνωση προάσπισης των πολιτικών δικαιωμάτων, κατήγγειλε την επιθυμία του Τραμπ «να αναγκάσει τον στρατό να προωθήσει το αντιμεταναστευτικό και διχαστικό πρόγραμμά του».

«Η αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων στα νότια σύνορα αποτελεί τεράστια σπατάλη των χρημάτων των φορολογούμενων και μια ενέργεια που θα τρομοκρατήσει και θα στρατιωτικοποιήσει τις κοινότητες που ζουν κοντά στη μεθόριο», δήλωσε ο Σο Ντρέικ σύμβουλος της ACLU στο Ελ Πάσο του Τέξας.

Από την πλευρά τους οι μεξικανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι έχουν λάβει 1.743 αιτήματα για την παροχή ασύλου μετά την είσοδο στη χώρα ενός καραβανιού 7.000 ανθρώπων, στην πλειονότητά τους από την Ονδούρα, που αναχώρησε στις 13 Οκτωβρίου.

Χιλιάδες μετανάστες έκαναν την Κυριακή διάλειμμα στην Ταπανατεπέκ στην πολιτεία Οαχάκα του Μεξικού και ξεκίνησαν ξανά χθες το πρωί με κατεύθυνση τα σύνορα με τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την μη κυβερνητική οργάνωση Pueblos Sin Fronteras (Άνθρωποι χωρίς Σύνορα), που ταξιδεύει με το καραβάνι, μετά την Κυριακή ο αριθμός των μεταναστών έχει μειωθεί σε λιγότερους από 4.000, καθώς κάποιοι αποφάσισαν να επιστρέψουν στην Κεντρική Αμερική.

Πιο νότια οι μεξικανικές αρχές εμπόδισαν την είσοδο στη χώρα από τη Γουατεμάλα σε χιλιάδες πολίτες της Ονδούρας.

Το Μεξικό έχει μάλιστα αναπτύξει αστυνομικούς της ομάδας αντιμετώπισης ταραχών και τους Πεζοναύτες για να εμποδίσουν τους μετανάστες να διασχίσουν τον ποταμό Σουτσιάτε που χωρίζει τη χώρα από τη Γουατεμάλα. 

Ένας νεκρός κατά την απόπειρα αναχαίτισης του δεύτερου καραβανιού

Η πυροσβεστική υπηρεσία της Γουατεμάλας επιβεβαίωσε, χθες Δευτέρα, ότι ένας μετανάστης, 26 ετών, υπέστη τραυματισμό στο κεφάλι από πλαστική σφαίρα και υπέκυψε στο νοσοκομείο της Τεκούν Ουμάν όπου διακομίστηκε.

Δεν έγινε σαφές εάν ο άνδρας τραυματίστηκε σε συγκρούσεις με την αστυνομία της Γουατεμάλας στην Τεκούν Ουμάν, ή με τη μεξικανική αστυνομία, καθώς οι μετανάστες περνούσαν τη γέφυρα Ροδόλφο Ρόμπλες, που συνδέει τα δύο κράτη.

«Πολλοί άνθρωποι» χρειάστηκαν ιατρικές φροντίδες αφού τραυματίστηκαν από «διάφορα αντικείμενα και δακρυγόνα», ανέφερε σε tweet η Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού της Γουατεμάλας.

Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης τουλάχιστον 10 άνθρωποι, τόσο αστυνομικοί όσο και μετανάστες, τραυματίστηκαν.

Πρόκειται για το δεύτερο «καραβάνι» που έφθασε στο έδαφος του Μεξικού, αφότου αναχώρησε από την Ονδούρα τη 17η Οκτωβρίου.

Πηγή φωτογραφιών: apnews.com

Η στημένη προβοκάτσια Μητσοτάκη για τα ονόματα στην επιστολή Ράμμου και μια ομολογία ενοχής

Η στημένη προβοκάτσια Μητσοτάκη για τα ονόματα στην επιστολή Ράμμου και μια ομολογία ενοχής

Θρύψαλα το κεντρικό πρόταγμα του Μητσοτάκη στη σημερινή του «απολογία» στη Βουλή

Νέα απειλητικά e-mail για…νάρκες σε «Ελ.Βενιζέλος», 6 νοσοκομεία…και την Ορθόδοξη Εκκλησία

Νέα απειλητικά e-mail για…νάρκες σε «Ελ.Βενιζέλος», 6 νοσοκομεία…και την Ορθόδοξη Εκκλησία

Συναγερμός σήμανε ξανά στην ΕΛΑΣ νωρίς το πρωί της Παρασκευής (27/1). Το ένα e-mail έγραφε:…

Σκληρά πυρά από την Tageszeitung για τις υποκλοπές: «Ο Μητσοτάκης και οι συν αυτώ καλύπτουν, σβήνουν (ψηφιακά) ίχνη»

Σκληρά πυρά από την Tageszeitung για τις υποκλοπές: «Ο Μητσοτάκης και οι συν αυτώ καλύπτουν, σβήνουν (ψηφιακά) ίχνη»

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός προφανώς δεν ενδιαφέρεται για διευκρινίσεις. Αντιθέτως: ο Μητσοτάκης και οι συν αυτώ…