Ο Τραμπ «ξεπλένει» την αστυνομική βία κατά των μαύρων

Σκοτώνονται «περισσότεροι λευκοί» από αστυνομικούς, υποστηρίζει ο Αμερικανός πρόεδρος

AP 18044823951903

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εξήρε χθες Τρίτη τις αστυνομικές διευθύνσεις της χώρας του και φάνηκε να υποβαθμίζει την αστυνομική βία με θύματα Αφροαμερικανούς, δηλώνοντας ότι σκοτώνονται «περισσότεροι λευκοί» από αστυνομικούς.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο CBS News, ο δισεκατομμυριούχος ρωτήθηκε γιατί συνεχίζουν να χάνουν τη ζωή τους τόσο πολλοί μαύροι στα χέρια αστυνομικών.

«Το ίδιο και λευκοί άνθρωποι, το ίδιο και λευκοί άνθρωποι. Τι φρικτή ερώτηση (…). Το ίδιο και λευκοί άνθρωποι. Περισσότεροι λευκοί άνθρωποι, παρεμπιπτόντως. Περισσότεροι λευκοί», αποκρίθηκε ο ένοικος του Λευκού Οίκου, όπως μεταδίδει το Reuters και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο θάνατος την 25η Μαΐου του Τζορτζ Φλόιντ κατά τη διάρκεια της βίαιης προσαγωγής του από λευκούς αστυνομικούς στη Μινεάπολη πυροδότησε διαδηλώσεις απ’ άκρου σ’ άκρο των ΗΠΑ κι έφερε στο επίκεντρο την αστυνομική βία με θύματα μαύρους.

Σύμφωνα με μια ανάλυση της εφημερίδας The Washington Post, που ανανεώθηκε τη Δευτέρα, περίπου οι μισοί άνθρωποι που σκοτώνουν αστυνομικοί είναι λευκοί, όμως οι αστυνομικοί ανοίγουν πυρ εναντίον μαύρων σε δυσανάλογα υψηλότερο ποσοστό. Παρότι οι Αφροαμερικανοί δεν ξεπερνούν το 13% του πληθυσμού των ΗΠΑ, τα μέλη αυτής της φυλετικής ομάδας που σκοτώνονται από αστυνομικούς είναι διπλάσια κατ’ αναλογία με τους λευκούς, καταγράφει η ανάλυση της εφημερίδας.

Ορισμένοι στις ΗΠΑ διατείνονται πως οι διαδηλώσεις του κινήματος Black Lives Matter («Οι ζωές των μαύρων μετράνε») κατασυκοφαντούν άδικα την αστυνομία.

Ο Τραμπ, σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο, υπερασπίστηκε τους αστυνομικούς, τονίζοντας πως «κάνουν απίστευτη δουλειά σε ετούτη τη χώρα».

«Μπορεί να έχεις έναν επίορκο, φρικτό αστυνομικό, σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως σε όλες τις βιομηχανίες, όλες τις δουλειές, σε κάθε επάγγελμα», πρόσθεσε.

Ο Τζέφρι Ρόμπινσον, στέλεχος της οργάνωσης υπεράσπισης των αστικών και πολιτικών ελευθεριών ACLU, χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Τραμπ ρατσιστικές.

«Ο ρατσισμός του Τραμπ είναι τόσο απόλυτος που συνεχίζει να αρνείται να αναγνωρίσει (…) την επιδημία αστυνομίας βίας εναντίον των μαύρων στην Αμερική», τόνισε.

Οι πρόσφατες διαδηλώσεις στις ΗΠΑ επανέφεραν εξάλλου στη δημόσια συζήτηση το ζήτημα των πολεμικών σημαιών της Συνομοσπονδίας και των μνημείων που τιμούν ηγετικά στελέχη της. Πολλοί ζητούν πλέον οι σημαίες να κατέβουν και τα αγάλματα να αποκαθηλωθούν, ιδίως στους σημαντικότερους χώρους.

Ερωτηθείς εάν συμφωνεί πως πρέπει να γίνει «υποστολή» των σημαιών της Συνομοσπονδίας, ο Τραμπ απάντησε: «Ξέρω ανθρώπους που τους αρέσει η σημαία της Συνομοσπονδίας και δεν σκέφτονται τη σκλαβιά». Πρόσθεσε ότι γι’ αυτόν, το ζήτημα άπτεται της «ελευθερίας του λόγου».

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

mist erdo

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

«Καλούμε την κυβέρνηση, να προβεί άμεσα στις απαραίτητες διπλωματικές ενέργειες απέναντι στη νέα αυτή τουρκική…

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Δήλωσε «μετανιωμένος» που η Τουρκία δεν κατέκτησε ολόκληρη την Κύπρο το 1974

8ce56d6d499047e58e6fa1054f091391

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Δήλωσε «μετανιωμένος» που η Τουρκία δεν κατέκτησε ολόκληρη την Κύπρο το 1974

«Λάδι στη φωτιά» γύρω από το Κυπριακό έριξε το βράδυ της Δευτέρας (18/3) ο Τούρκος…