Ο Τραμπ στο Λονδίνο πιέζει να «τελειώνει η δουλειά»

Brexit σημαίνει υποταγή στις πολιτικές του Τραμπ. Ο Κόρμπυν έλαβε το μήνυμα;

ap truch

Η επίσκεψη Τραμπ στο Λονδίνο ξεκαθαρίζει – για δέκατη φορά – ότι Brexit σημαίνει υποταγή στις πολιτικές του Τραμπ. Ο Κόρμπυν έλαβε το μήνυμα;

Η άρνηση του αμερικανού Προέδρου να συναντηθεί με τον αρχηγό των Εργατικών δεν αποτελεί έκπληξη. Ο Τραμπ δεν τηρεί το πολιτικό σαβουάρ βίβρ, ένα μέρος της δύναμης του βρίσκαται ακριβώς στην ωμότητα του.

Ο Κόρμπυν θα ήταν ομιλητής αργότερα χθες το βράδυ στην μεγάλη συγκέντρωση κατά του Τραμπ. Όμως το πολιτικά σημαντικό ερώτημα στην Βρετανία δεν είναι αν ο Κόρμπυν είναι αντίθετος στον Τραμπ αλλά αν είναι αποφασιστικά αντίθετος στις πολιτικές του Τραμπ για την Βρετανία, δηλαδή στο Brexit.

Η επιμονή του Κόρμπυν να “σέβεται την ετυμηγορία του βρετανικού λαού” και να μην ζητά νέο δημοψήφισμα έχει κοστίσει δραματικά στους Εργατικούς. Ήδη κατά τις τοπικές εκλογές που διεξήχθησαν στις αρχές Μαϊου είχε φανεί ότι ενισχύονται στον Βρετανικό λαό και οι δυνάμεις του καθαρού Brexit και οι δυνάμεις υπέρ της παραμονής σε κάθε περίπτωση στην ΕΕ. Όπως γράφαμε τότε “Δεν κερδίζεις πατώντας σε δυο βάρκες”. Η συνέχεια ήταν ακόμη χειρότερη. Στις ευρωεκλογές οι Εργατικοί βρέθηκαν πίσω όχι μόνον από το ακραίο κόμμα Brexit του Φάρανζ αλλά και από τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες που καταγράφηκαν ως το βασικό κόμμα υπέρ της παραμονής στην ΕΕ. Αντί δηλαδή να ωφεληθούν από την κρίση και την περιδίνηση των Συντηρητικών έπεσαν σε παρόμοια.

Η ενίσχυση του κόμματος Brexit δεν σημαίνει μεγαλύτερη αποδοχή του ίδιου του Brexit από τον λαό. Το αθροιστικό ποσοστό των κομμάτων που αντιτίθενται στην αποχώρηση (χωρίς να μετράμε σε κάποια πλευρά ούτε  τους Συντηρητικούς ούτε τους Εργατικούς) ήταν μεγαλύτερο από το ποσοστό που πήρε ο Φαρανζ. Η πλειοψηφία όσων ψήφισαν στις Ευρωεκλογές τους Εργατικούς τάχθηκε στα exit polls υπέρ της παραμονής, όπως και ένα σημαντικό τμήμα όσων ψήφισαν τους Συντηρητικούς. Στις μετρήσεις η παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ συγκεντρώνει την πλειοψηφία των απαντήσεων.

Αλλά υπάρχει σοβαρή δυσαναλογία στις ηγεσίες. Το στρατόπεδο της αποχώρησης και μάλιστα της αποχώρησης χωρίς συμφωνία και με ακροδεξιό πρόσημο έχει δυο σκληροπυρηνικούς αρχηγούς. Τον Φάρανζ που συναντήθηκε χθες το απόγευμα με τον Τραμπ και τον Τζόνσον που είχε μακρά τηλεφωνική συνομιλία μαζί του και έχει αναδειχθεί σε φαβορί για την ηγεσία των Συντηρητικών. Με τον Κόρμπυν να ασχολείται με διαδικαστικές ισορροπίες, την ηγεσία του στρατοπέδου υπέρ της παραμονής έχει ο επικεφαλής των Φιλελεύθερων Δημοκρατών. Δεν επαρκεί.

Ο Τραμπ στο Λονδίνο δεν πήγε για να δώσει το δαχτυλίδι της ηγεσίας της νέας δεξιάς σε κάποιον αλλά για να τους πει να συνεργαστούν για να τελειώνουν την δουλειά. Είχε να πει καλά λόγια ακόμη και για την απολύτως ηττημένη Τερέζα Μέι. Γιατί ο στόχος είναι απλός: Να συσπειρώσουν αρκετούς βουλευτές υπό την καινούργια ηγεσία των Συντηρητικών ώστε να περάσει η αποχώρηση από την Βρετανική Βουλή. Να αποφευχθεί οπωσδήποτε νέο δημοψήφισμα ή εθνικές εκλογές. Να υλοποιηθεί το αποτέλεσμα που ουσιαστικά υφαρπάχθηκε το 2016 με υποσχέσεις για μια συμφωνία αποχώρησης τόσο ευνοϊκή για την Βρετανία που ήταν αδύνατον να υπάρξει.

Έχει γραφτεί συχνά ότι το δίλημμα για το Brexit ρευστοποιεί το πολιτικό σκηνικό στην Βρετανία. Αυτό συμβαίνει επειδή οι Εργατικοί επιτρέπουν να συμβαίνει. Αντιμέτωποι με ένα Brexit που έχει απόλυτα δεξιά – ακροδεξιά σφραγίδα κάνουν χορευτικές πιρουέτες. Οι οποίες δεν αποδίδουν ούτε μικροκομματικά. Ϊσως η αναμενόμενη εκλογή Τζόνσον στην ηγεσία των Τόρυς και στην πρωθυπουργία τους συνεγείρει. Ακόμη δεν είναι αργά.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Ξέσπασμα οργής από τη Σταυρούλα Μασσαλή για το χειροκρότημα στον Καραμανλή: «Τρύπησε τα αυτιά μας…» (video)

Μασσαλή Καραμανλής

Ξέσπασμα οργής από τη Σταυρούλα Μασσαλή για το χειροκρότημα στον Καραμανλή: «Τρύπησε τα αυτιά μας…» (video)

Δεν μπορούσε να πιστέψει το ηχηρό χειροκρότημα που έδωσαν οι βουλευτές της ΝΔ στον Καραμανλή…

Βόλος: Συγκλονίζει μαρτυρία 21χρονης κοπέλας – «Με βίαζε σε ξενοδοχείο από τα 11 μου χρόνια» (video)

viasmos 6

Βόλος: Συγκλονίζει μαρτυρία 21χρονης κοπέλας – «Με βίαζε σε ξενοδοχείο από τα 11 μου χρόνια» (video)

Απίστευτες αποκαλύψεις έκανε μια κοπέλα απ' τη Λάρισα, καθώς αποκάλυψε ότι βιαζόταν επί σειρά ετών…