Ο Τραμπ πουλάει όπλα στη Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ, παρακάμπτοντας το Κογκρέσο 

Η κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ "ενημέρωσε επισήμως το Κογκρέσο" ότι προχωρά σε πωλήσεις όπλων στη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, παρακάμπτοντας τη δυνατότητα που έχουν η Βουλή και η Γερουσία να μπλοκάρουν αυτού του είδους τα συμβόλαια, κατήγγειλε απόψε ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ.

AP opla

Η κυβέρνηση “επικαλέστηκε μια ομιχλώδη νομοθετική διάταξη” περί εξαγωγής κατευθυνόμενων πυρομαχικών ακριβείας, για να παρακάμψει το Κογκρέσο με αφορμή την ιρανική απειλή, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Μενέντεζ, ο “υπ’ αριθμόν 2” στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας.

Ο Μενέντεζ δεν διευκρίνισε ούτε το είδος, ούτε το ποσό αυτής της αγοραπωλησίας.

“Προσπαθώντας να εξηγήσει την απόφασή της, η κυβέρνηση δεν καθορίζει ποιον νομικό μηχανισμό σκέφτεται να χρησιμοποιήσει, περιγράφει την έκνομη συμπεριφορά του Ιράν επί χρόνια αλλά δεν εξηγεί με σαφήνεια τι είναι αυτό που σήμερα συνιστά κατεπείγουσα ανάγκη”, εκτίμησε.

Ο γερουσιαστής έκανε λόγο για ένα μέτρο “άνευ προηγουμένου” και εξέφρασε φόβους για τις συνέπειες που θα έχει αυτή η πώληση για τους αμάχους στην Υεμένη, όπου η Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ πολεμούν τους αντάρτες Χούτι, τους οποίους στηρίζει το Ιράν.

“Για άλλη μια φορά, η κυβέρνηση Τραμπ δεν θέτει σε προτεραιότητα τα δικά μας μακροπρόθεσμα συμφέροντα όσον αφορά την εθνική ασφάλεια και δεν προασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, προτιμώντας να κάνει χάρες σε απολυταρχικές χώρες, όπως η Σαουδική Αραβία”, κατέληξε.

Τον Απρίλιο το Κογκρέσο υιοθέτησε ένα ψήφισμα με το οποίο απαιτούσε από τον πρόεδρο “την αποχώρηση των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων” από τον πόλεμο της Υεμένης, εκτός από την περίπτωση που μετέχουν σε επιχειρήσεις εναντίον της Αλ Κάιντα. Ο πρόεδρος Τραμπ άσκησε βέτο στην απόφαση αυτή.

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

mist erdo

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

«Καλούμε την κυβέρνηση, να προβεί άμεσα στις απαραίτητες διπλωματικές ενέργειες απέναντι στη νέα αυτή τουρκική…

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Δήλωσε «μετανιωμένος» που η Τουρκία δεν κατέκτησε ολόκληρη την Κύπρο το 1974

8ce56d6d499047e58e6fa1054f091391

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Δήλωσε «μετανιωμένος» που η Τουρκία δεν κατέκτησε ολόκληρη την Κύπρο το 1974

«Λάδι στη φωτιά» γύρω από το Κυπριακό έριξε το βράδυ της Δευτέρας (18/3) ο Τούρκος…