Ο Τραμπ θα "ψωνίσει" υπουργό Οικονομικών από την Goldman Sachs

Στο πρώην στέλεχος της Goldman Sachs και επενδυτή στο Χόλιγουντ, Στίβεν Μνουσίν, αναμένεται να αναθέσει ο Ντόναλντ Τραμπ, το κρίσιμο χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Οικονομικών.

NewsRoom 30/11/2016 | 13:51

Η ανακοίνωση της τοποθέτησης του βετεράνου της Wall Street στην ηγεσία του οικονομικού επιτελείου της νέας αμερικανικής κυβέρνησης ενδέχεται να πραγματοποιηθεί την Τετάρτη.

Εκτός όλων των άλλων ο Μνουσίν ήταν επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ και φαίνεται πως αυτό τον έχει προωθήσει στην σχετική λίστα υποψηφίων στην οποία συμπεριλαμβάνονται ο πρόεδρος της JPMorgan Chase Τζέιμς Ντάιμον, αλλά και ο Τζεμπ Χένσαρλινγκ, Ρεπουμπλικάνος, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων, που προεδρεύει στην επιτροπή Οικονομικών Υπηρεσιών του αναφερόμενου νομοθετικού σώματος.

Ο Μνουσίν είναι ο πρώτος αξιωματούχος με μεγάλη εμπειρία στη Wall Street που οδεύει προς το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, μετά τον πρώην προϊστάμενό του Χένρι Πόλσον (πρώην ηγετικό στέλεχος της Goldman Sachs), ο οποίος υπηρέτησε στο αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών υπό τον πρόεδρο Τζορτζ Μπους τον νεώτερο, στη διάρκεια των πρώτων χαοτικών σταδίων της οικονομικής κρίσης του 2008-2009.

Αν τελικά υπάρξει αυτή η εξέλιξη δεν θα είναι κάτι το πρωτόγνωρο καθώς ο σημερινός υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου εργάστηκε για δύο χρόνια στον όμιλο της Citigroup.

Η επιλογή του Μνουσίν, δημοσιοποιήθηκε για πρώτη φορά από τους New York Times, ενώ ο ίδιος έχει εργαστεί για 17 χρόνια στην Goldman Sachs, πριν την εγκαταλείψει το 2002, όταν ίδρυσε την επενδυτική εταιρεία Dune Capital Management. Μέσω της επενδυτικής αυτής εταιρείας, ο Μνουσίν επένδυσε σε ταινίες παραγωγής των κινηματογραφικών εταιρειών 20th Century Fox και Time Warner Inc.