Newsroom

Newsroom

Ο Τραμπ μπλέκει την Κίνα στη «σταυροφορία» του κατά του Μπάιντεν

Ξάφνιασε τους Κινέζους αξιωματούχους η πρόταση του Αμερικανού προέδρου

ap trump 2

Με την πρόταση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για την διερεύνηση από την Κίνα των δραστηριοτήτων του Τζο Μπάιντεν και του γιου του Χάντερ, ίδιος επέφερε ένα ακόμη πολιτικό πλήγμα στην πιο πολύπλοκη εμπορική σχέση διεθνώς, σχολιάζει το CNN, όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η κίνηση του Αμερικανού προέδρου ξάφνιασε τους Κινέζους αξιωματούχους, οι οποίοι δήλωσαν ότι έχουν ελάχιστο ενδιαφέρον για την εμπλοκή τους σε μία εσωτερική πολιτική αντιπαράθεση των ΗΠΑ.

Η εξέλιξη αυτή, είναι η τελευταία που καταγράφεται στην προσπάθεια που καταβάλλει ο πρόεδρος Τραμπ, ζητώντας ανοιχτά την βοήθεια των ξένων κυβερνήσεων (στην αντιμετώπιση πολιτικών ζητημάτων και αντιπαραθέσεων εντός της αμερικανικής πολιτικής ζωής).

Ωστόσο, οι χθεσινές δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου, δεν ήταν οι πρώτες, με τις οποίες επιτέθηκε στον πρώην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, για τις σχέσεις του με την Κίνα.

Ωστόσο, όπως ο Τραμπ είπε χθες, δεν άσκησε ποτέ πίεση στον Κινέζο πρόεδρο Σι για την διενέργεια έρευνας σε βάρος του Μπάιντεν, ούτε ήταν η πρώτη φορά, που ζητούσε χάρη από τον Σι, ο οποίος μέσα στην εβδομάδα τίμησε τα 70 χρόνια από την ίδρυση της Κίνας.

Στην διάρκεια μιας τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε ο πρόεδρος Τραμπ με τον Κινέζο πρόεδρο, τον Ιούνιο του 2018, ο Τραμπ ανέδειξε την πολιτική προοπτική του Μπάιντεν, όπως επίσης και την θετική δυναμική της Γερουσιαστή των Δημοκρατικών Ελίζαμπεθ Γουόρεν, οι οποίοι την περίοδο εκείνη, είχαν αρχίσει να αποκτούν προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις για την διεκδίκηση του προεδρικού χρίσματος των Δημοκρατικών, σύμφωνα με δύο πηγές που έχουν ενημερωθεί για το περιεχόμενο της συζήτησης μεταξύ των δύο ηγετών.

Στο ίδιο τηλεφώνημα, ο Τραμπ είπε στον Σι ότι ο ίδιος δεν θα αντιδράσει για τις διαμαρτυρίες στο Χονγκ Κονγκ, καθώς βρίσκονταν σε εξέλιξη και οι εμπορικές συνομιλίες μεταξύ αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

Το αρχείο της αναφερόμενης τηλεφωνικής επικοινωνίας στον Λευκό Οίκο, αποθηκεύτηκε αργότερα σε ένα ασφαλές ηλεκτρονικό σύστημα, το οποίο χρησιμοποιήθηκε επίσης, για την αποθήκευση της επίμαχης τηλεφωνικής επικοινωνίας μεταξύ του προέδρου Τραμπ και του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι, που προκάλεσε την καταγγελία του πληροφοριοδότη των αμερικανικών υπηρεσιών, η οποία στην συνέχεια, πυροδότησε την έναρξη μιας επίσημης έρευνας για την παραπομπή του προέδρου Τραμπ.

Σε ερώτηση που έγινε στον Λευκό Οίκο στις αρχές της εβδομάδας για την αναφερόμενη τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ και Σι, ο Λευκός Οίκος δεν αρνήθηκε ότι τέθηκε το ζήτημα του Μπάιντεν.

“Οι παγκόσμιοι ηγέτες πρέπει να μπορούν να μιλούν ελεύθερα στις συζητήσεις που έχουν με τον πρόεδρο. Αυτό αποτελεί συστατικό στοιχείο μιας αποτελεσματικής διπλωματίας. Αυτός είναι και ο λόγος που τέτοιες συζητήσεις κρατούνται εμπιστευτικές,” δήλωσε η υπεύθυνη Τύπου του Λευκού Οίκου, Στέφανι Γκρίσαμ.

“Δεν θα αρχίσουμε να συζητάμε τα περιεχόμενα των συζητήσεων που ο πρόεδρος Τραμπ έχει με τους ξένους ηγέτες, εκτός από το να πούμε πως οι συζητήσεις του είναι πάντοτε οι κατάλληλες,” συμπλήρωσε η ίδια.

Μετά την δημοσίευση του περιστατικού για την τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών, η Γουόρεν αντέδρασε στην είδηση για τα λεγόμενα μεταξύ των προέδρων Τραμπ και Σι, γράφοντας στο Twitter, “Ο Τραμπ μπορεί να λέει ότι θέλει για μένα, αλλά είναι εξοργιστικό ότι ο κάθε πρόεδρος μπορεί να ξεπουλάει τους ανθρώπους του Χονγκ Κονγκ κεκλεισμένων των θυρών. Η κοινή γνώμη θα πρέπει να δει το αντίγραφο της τηλεφωνικής συνομιλίας του Τραμπ με τον Σι.” “Χρειαζόμαστε έναν ηγέτη που θα υπερασπίζεται τις αξίες μας,” τόνισε η Γουόρεν.

Χθες, ο πρόεδρος Τραμπ είπε στους δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο, ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο να ζητήσει από τον ομόλογό του στο Πεκίνο να διερευνήσει τους Μπάιντεν, διευρύνοντας την λίστα των ξένων ηγετών, από τους οποίους ο πρόεδρος Τραμπ προσπάθησε να ζητήσει βοήθεια, ώστε να αντιμετωπίσει έναν επίδοξο διεκδικητή της προεδρικής υποψηφιότητας των Δημοκρατικών και στην συνέχεια, της προεδρίας των ΗΠΑ.

“Πρόκειται για κάτι, για το οποίο πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε,” απάντησε ο πρόεδρος Τραμπ, όταν ερωτήθηκε αν θα ζητήσει την βοήθεια του προέδρου Σι για την διερεύνηση του Μπάιντεν.

Από την άλλη μεριά, τα σχόλια του Τραμπ προκάλεσαν σύγχυση, αλλά και μία κινητικότητα, ώστε να δοθούν εξηγήσεις μεταξύ των Κινέζων αξιωματούχων.

“Με ρωτάτε για τα σχόλια που μόλις έκανε ο πρόεδρος Τραμπ; Δε νομίζω ότι μπορώ να σας πω κάτι άμεσα,” απάντησε ένας Κινέζος διπλωμάτης που ρωτήθηκε σχετικά.

“Αυτό είναι ουσιαστικά χαοτικό. Δεν θέλουμε να εμπλακούμε με την πολιτική στο εσωτερικό των ΗΠΑ,” συμπλήρωσε ο ίδιος διπλωμάτης.

Ένας σύμμαχος του Τραμπ εκτός του Λευκού Οίκου, περιέγραψε ότι έλαβε ένα μήνυμα από αξιωματούχους της κινεζικής κυβέρνησης, οι οποίοι ρωτούσαν αν ο Αμερικανός πρόεδρος ήταν σοβαρός όταν πρότεινε την έναρξη έρευνας για τους Μπάιντεν στην Κίνα.

Από την πλευρά του, το Πεκίνο δεν ξεκαθάρισε άμεσα την θέση του για το αν θα προχωρήσει στην έναρξη μιας έρευνας ή αν θα το δημοσιοποιήσουν στην περίπτωση που το πράξουν.