Ο Τραμπ «φορτώνει» με δασμούς το Μεξικό για να σταματήσει η μετανάστευση

«Καταστροφική» χαρακτηρίζει η κυβέρνηση του Μεξικού την αναγγελία που έκανε ο πρόεδρος των ΗΠΑ

ap trump

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανήγγειλε μέσω Twitter ότι η κυβέρνησή του θα επιβάλλει επιπρόσθετους δασμούς 5% σε όλα τα αγαθά που εισάγονται στη χώρα από το Μεξικό, αρχής γενομένης τον Ιούνιο, εάν οι μεξικανικές αρχές δεν σταματήσουν την παράτυπη μετανάστευση.

«Ο δασμός σταδιακά θα αυξάνεται ώσπου το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης να επιλυθεί, και τότε οι δασμοί θα καταργηθούν», διευκρίνισε ο Τραμπ μέσω του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης Twitter.  Οι δασμοί, ανέφερε ο Τραμπ, θα αυξηθούν κατά 5% τη 10η Ιουνίου, κατά 10% την 1η Ιουλίου, κατά 15% την 1η Αυγούστου, κατά 20% την 1η Σεπτεμβρίου και κατά 25% την 1η Οκτωβρίου αν η μεξικανική κυβέρνηση δεν λάβει μέτρα για να αναχαιτίσει τη ροή των μεταναστών και των προσφύγων.

Η κυβέρνηση του Μεξικού χαρακτήρισε «καταστροφική» την αναγγελία που έκανε ο πρόεδρος των ΗΠΑ. «Αυτό είναι καταστροφικό, αν αυτή η απειλή εφαρμοστεί θα είναι πολύ σοβαρά τα πράγματα (…) Αν γίνει αυτό, θα πρέπει να αντιδράσουμε ενεργά», τόνισε μιλώντας στον Τύπο ο Χεσούς Σεάδε, το στέλεχος του μεξικανικού υπουργείου Εξωτερικών που είναι αρμόδιο για τη Βόρεια Αμερική και διαπραγματεύθηκε τη συμφωνία με τις ΗΠΑ και τον Καναδά για το Εμπόριο, όπως μεταδίδουν ξένα πρακτορεία και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η κίνηση του ρεπουμπλικάνου προέδρου των ΗΠΑ χαρακτηρίζεται κλιμάκωση της προσπάθειάς του να αναχαιτίσει το κύμα των μεταναστών και των προσφύγων, που συνεχίζει να μεγεθύνεται παρά τις προσπάθειές του να υψωθεί τείχος στα σύνορα με το Μεξικό και τα άλλα μέτρα που λαμβάνει.

Σύμφωνα με αμερικανούς αξιωματούχους, 80.000 μετανάστες και πρόσφυγες κρατούνται από τις αμερικανικές αρχές και άλλοι περίπου 4.500 φθάνουν καθημερινά στα σύνορα.

Αν η «κρίση της παράνομης μετανάστευσης» τερματιστεί «οι δασμοί θα καταργηθούν», ανέφερε ο Τραμπ, καταγγέλλοντας την «παθητική συνεργασία» του Μεξικού σε αυτή την «μαζική εισβολή» που αποτελεί «μεγάλη απειλή για την εθνική ασφάλεια και την οικονομία των ΗΠΑ» και απαιτώντας από τις μεξικανικές αρχές να «επαναπατρίζουν» τους μετανάστες και τους πρόσφυγες.

Ο ασκών χρέη γενικού γραμματέα της αμερικανικής προεδρίας Μικ Μαλβέινι, ερωτηθείς ποια μεξικανικά προϊόντα θα επηρεαστούν από τους δασμούς, απάντησε «όλα».

Διάλογο ζητά ο πρόεδρος του Μεξικού

Η πολιτική που συμπυκνώνεται στο σύνθημα «πρώτα η Αμερική» είναι «εσφαλμένη», τόνισε σε επιστολή του προς τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ ο μεξικανός ομόλογός του Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, αντιδρώντας στην ανακοίνωση του ενοίκου του Λευκού Οίκου.

Ο Λόπες Ομπραδόρ τόνισε στην επιστολή του ότι θέλει να αποφύγει «τη σύγκρουση» με τις ΗΠΑ, προσθέτοντας ότι ιδεώδη όπως η δικαιοσύνη και η αδελφοσύνη των ανθρώπων είναι σημαντικότερα από τα σύνορα.

Ο μεξικανός πρόεδρος έδωσε εντολή στον υπουργό Εξωτερικών της κυβέρνησής του να ταξιδέψει στην Ουάσινγκτον σήμερα.

Ζήτησε να υπάρξει διμερής διάλογος για το ζήτημα της παράτυπης μετανάστευσης, το οποίο η κυβέρνηση του Τραμπ χαρακτηρίζει «μείζονα κρίση» και απειλή για «την εθνική ασφάλεια» και «την οικονομία» της χώρας.

«Προτείνω να βαθύνει ο διάλογος, να αναζητήσουμε εναλλακτικές [λύσεις] στο πρόβλημα της μετανάστευσης», ανέφερε ο Λόπες Ομπραδόρ στην επιστολή του στον Τραμπ.

Καιρός: Εκεί θα χτυπήσει η κακοκαιρία – Χάρτης με το συνολικό ύψος βροχής (Εικόνες)

5956209

Καιρός: Εκεί θα χτυπήσει η κακοκαιρία – Χάρτης με το συνολικό ύψος βροχής (Εικόνες)

Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης παρουσίασε τις περιοχές που ενδέχεται να εμφανίσουν τα πιο μεγάλα ύψη βροχής.

Γρίπη των πτηνών: Συναγερμός από τον ΠΟΥ για κίνδυνο εξάπλωσης στους ανθρώπους

γρίπη ιός

Γρίπη των πτηνών: Συναγερμός από τον ΠΟΥ για κίνδυνο εξάπλωσης στους ανθρώπους

Οι αγελάδες και οι κατσίκες εντάχθηκαν στον κατάλογο των ειδών που επλήγησαν τον περασμένο μήνα…

Ουκρανία: Συνελήφθη Πολωνός που συνεργαζόταν με τη Ρωσία για σχέδιο δολοφονίας του Ζελένσκι

AP - Ζελένσκι

Ουκρανία: Συνελήφθη Πολωνός που συνεργαζόταν με τη Ρωσία για σχέδιο δολοφονίας του Ζελένσκι

Ο ύποπτος φέρεται να δήλωσε στην πολωνική εισαγγελία ότι είχε αναλάβει την αποστολή να συλλέξει…

Viral βίντεο από Μοντάνα: Ελέφαντας το έσκασε από τσίρκο και έσπειρε τον πανικό στους δρόμους της πόλης

elefantas montana

Viral βίντεο από Μοντάνα: Ελέφαντας το έσκασε από τσίρκο και έσπειρε τον πανικό στους δρόμους της πόλης

Το NBC Montana μετέδωσε πλάνα με τον 58χρονο ασιατικό ελέφαντα ονόματι «Βιόλα» να βρίσκεται στους…