Ο Τραμπ δεν εγκαταλείπει (ακόμα) τη Σαουδική Αραβία

Περιμένει τα ντοκουμέντα ο Αμερικανός πρόεδρος

trump

Την πλήρη αναφορά του ΥΠΕΞ του, Μάικ Πομπέο, περιμένει ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ για να αποφασίσει τη στάση του απέναντι στη Σαουδική Αραβία αναφορικά με την εξαφάνιση του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, ο οποίος σύμφωνα με δημοσιεύματα στον διεθνή Τύπο και Τούρκους αξιωματούχους δολοφονήθηκε μέσα στο σαουδαραβικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη στις αρχές του μήνα.

Η φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα Yeni Safak δημοσίευσε χθες λεπτομέρειες από ένα ηχητικό ντοκουμέντο το οποίο φέρεται να καταγράφει τον βασανισμό και τη δολοφονία του Κασόγκι. Σύμφωνα με την εφημερίδα, στη διάρκεια της ανάκρισης του Κασόγκι οι βασανιστές του έκοψαν τα δάχτυλά του, ενώ στη συνέχεια τον δολοφόνησαν, τον αποκεφάλισαν και τον διαμέλισαν..

Το εν λόγω ηχητικό ντοκουμέντο, ωστόσο, το οποίο φέρονται να έχουν στα χέρια τους οι τουρκικές αρχές, δεν έχει φτάσει στα χέρια ξένων κυβερνήσεων, με τον Τραμπ να έχει ζητήσει από την Τουρκία να μοιραστεί με τις ΗΠΑ οποιοδήποτε οπτικό ή ηχητικό ντουκουμέντο έχει στη διάθεσή της για την υπόθεση Κασόγκι.

Ερωτηθείς σε συνέντευξή του την Τετάρτη στο Fox Business Network αν η Ουάσινγκτον μπορεί να εγκαταλείψει το Ριάντ, ο Τραμπ απάντησε: “Δεν θέλω να το κάνω αυτό”, ενώ επανέλαβε ότι ελπίζει πως οι ηγέτες της Σαουδικής Αραβίας δεν έχουν καμία εμπλοκή στην εξαφάνιση του Κασόγκι, ο οποίος ήταν κάτοικος των ΗΠΑ.

“Θέλω να ανακαλύψω τι συνέβη, πού είναι το σφάλμα, και πιθανότατα θα το ξέρουμε αυτό μέχρι το τέλος της εβδομάδας”, δήλωσε αργότερα ο Τραμπ σε δημοσιογράφους, τονίζοντας ότι κατά πάσα πιθανότητα υπάρχει πράγματι κάποιο ντοκουμέντο που αποδεικνύει το τι συνέβη.

Πάντως, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε πως ο Μάικ Πομπέο, που επισκέφθηκε την Τουρκία και ενημερώθηκε για την υπόθεση, δεν άκουσε κάποιο ηχητικό ντοκουμέντο.

Ο Τραμπ εμφανίζεται απρόθυμος να κρατήσει μεγάλες αποστάσεις από τη Σαουδική Αραβία, επικαλούμενος το ρόλο του Ριάντ στην αναχαίτιση της ιρανικής επιρροής στη Μέση Ανατολή, ενώ υπάρχουν στη μέση και οι πιθανές συμφωνίες εξοπλισμών ύψους δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…