Ο Τραμπ απειλεί να απελευθερώσει τους κρατούμενους τζιχαντιστές στα σύνορα της Ευρώπης  

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απείλησε σήμερα να απελευθερώσει στα σύνορα της Ευρώπης τους τζιχαντιστές που κρατούνται από τους συμμάχους του στη Συρία, εάν η Γαλλία, η Γερμανία και οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες δεν δεχτούν να επαναπατρίσουν τους υπηκόους τους.

jihad

 “Νίκησα το χαλιφάτο” του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία, είπε ο Τραμπ απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους, υποδεχόμενος στο Οβάλ Γραφείο τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον. “Και τώρα, έχουμε χιλιάδες αιχμαλώτους πολέμου, μαχητές του ΙΚ”, πρόσθεσε, αναφερόμενος στους ξένους μαχητές που αιχμαλωτίστηκαν από τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), τον αραβοκουρδικό συνασπισμό στον οποίο βασίστηκε η Ουάσινγκτον για να εκδιώξει τους τζιχαντιστές από τις εκτάσεις που είχαν υπό τον έλεγχό τους στη βορειοανατολική Συρία.

“Ζητάμε από τις χώρες από τις οποίες ήλθαν, από την Ευρώπη, να παραλάβει αυτούς τους αιχμαλώτους πολέμου. Μέχρι τώρα, αρνούνται”, συνέχισε, αναφερόμενος στη Γαλλία και τη Γερμανία. “Στο τέλος, θα πω: λυπάμαι, αλλά είτε θα τους πάρετε, είτε θα τους αφήσουμε στα σύνορά σας. Επειδή οι ΗΠΑ δεν θα στείλουν χιλιάδες και χιλιάδες ανθρώπους στο Γκουαντάναμο, να τους κρατήσουμε στο Γκουαντάναμο για 50 χρόνια”, συνέχισε, εξηγώντας ότι κάτι τέτοιο θα στοίχιζε “δισεκατομμύρια δολάρια”.

Αν οι Ευρωπαίοι δεν τους πάρουν πίσω “θα χρειαστεί πιθανότατα να τους στείλουμε στα σύνορα και να πρέπει να τους ξαναπιάσουν”, συνέχισε.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Τραμπ απειλεί την Ευρώπη. Τον περασμένο μήνα είχε πει ότι θα απελευθερώσει τους Ευρωπαίους τζιχαντιστές που κρατούνται στη Συρία στις χώρες καταγωγής τους, αν δεν δεχτούν από μόνες τους να τους επαναπατρίσουν.

Χιλιάδες ξένοι μαχητές από περίπου 80 χώρες εντάχθηκαν στο Ισλαμικό Κράτος μετά το 2014. Οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν επαναπατρίσει κάποια από τα παιδιά τους, όμως εμφανίζονται απρόθυμες να πάρουν πίσω και όσους πολέμησαν ενεργά στο πλευρό των τζιχαντιστών.
 

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

mist erdo

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

«Καλούμε την κυβέρνηση, να προβεί άμεσα στις απαραίτητες διπλωματικές ενέργειες απέναντι στη νέα αυτή τουρκική…

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Δήλωσε «μετανιωμένος» που η Τουρκία δεν κατέκτησε ολόκληρη την Κύπρο το 1974

8ce56d6d499047e58e6fa1054f091391

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Δήλωσε «μετανιωμένος» που η Τουρκία δεν κατέκτησε ολόκληρη την Κύπρο το 1974

«Λάδι στη φωτιά» γύρω από το Κυπριακό έριξε το βράδυ της Δευτέρας (18/3) ο Τούρκος…