Newsroom

Newsroom

"Ο Τούρκος στον κήπο" του Γιάννη Ξανθούλη

Διόπτρα. 

tourkos stonkipo

Το επιτυχημένο μυθιστόρημά  κυκλοφορεί ξανά από τις εκδόσεις Διόπτρα. Το γοητευτικό «Ο Τούρκος στον κήπο» του Γιάννη Ξανθούλη –πρώτη έκδοση 2001- είναι ό,τι κοντινότερο προς τον μαγικό ρεαλισμό έχει να προτείνει η σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία. Τοποθετημένο στο διάστημα μεταξύ του Ιούλιου του 1958 και του Νοέμβριου του 1998 σε Ελλάδα και Τουρκία, το μυθιστόρημα επισκέπτεται για άλλη μια φορά ένα από τα αγαπημένα θέματα του συγγραφέα, τους «νόμους» που ρυθμίζουν τη σχέση Ελλήνων και Τούρκων. Μια σχέση που αποκαλύπτεται μέσα από τα δάνεια της γλώσσας –η πρώτη ύλη της συγγραφής- και τις κρυφές πληγές στο σώμα εκείνων που η καταγωγή τους τούς έφερε στην άβολη θέση να μην ανήκουν εκατό τοις εκατό σε καμία από τις δύο πλευρές.

Ο ήρωας-καταλύτης στο «Ο Τούρκος στον κήπο», εκείνος που θα φέρει στην επιφάνεια τα μυστικά γενεών, δεν είναι άλλος από ένα εντεκάχρονο αγόρι, τον Ηλία. Ο Ηλίας αναλαμβάνει να περιποιείται τον κήπο του αρχοντικού του εκ Ρουμανίας μακαρίτη Ζάννου Ριζούδη. Στο αρχοντικό αυτό κατοικεί η χήρα του, μια γηραιά κυρία με το όνομα Μερόπη-Ιουστίνη, της οποίας το πραγματικό της όνομα είναι Ράνα. Η Μερόπη-Ιουστίνη-Ράνα είναι μια πριγκίπισσα των Οσμανλήδων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας που αλλαξοπίστησε για να παντρευτεί τον Ριζούδη. Κι εκεί που όλα έδειχναν να παίρνουν τον δρόμο τους, τον δρόμο της φυσιολογικής φθοράς, ο Ηλίας αρχίζει να εμφανίζει τα πιο απίθανα συμπτώματα: Μιλάει τούρκικα -τα οποία δεν γνωρίζει-, φτύνει κουκούτσια από βύσσινα, ακούει βήματα στον κήπο.

Κάπως έτσι αρχίζει να ξετυλίγεται μια μακριά ιστορία προδοσίας και εκδίκησης, η οποία απλώνει τα πλοκάμια της στην Κωνσταντινούπολή, στην Αδριανούπολη και στην Αθήνα. Κι εκεί, στην Κηφισιά όπου καταλήγει το νήμα της αφήγησης, ο Ηλίας, το παιδί του κηπουρού που φρόντιζε τον κήπο του Ριζούδη στην Πόλη, θα πλησιάσει επιτέλους τη λύση του αινίγματος. Ένα ιστορικό θρίλερ με μεταφυσικές προεκτάσεις, ιστορημένο σε μια γλώσσα γλυκιά και περίτεχνη σαν το σιρόπι.

Πηγή: tospirto.net

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

issue 2465910 1920 1

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

Η δημοσιογραφική ομάδα του koutipandoras.gr, συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλαν τα Διοικητικά Συμβούλια της Ομοσπονδίας…