Ο «Τιτανικός» με τη μπλε σημαία

Τα θύματα των Τεμπών τραμπουκίζονται, οι κάμερες στρέφονται μακριά από την Πύλο και η χώρα αναδίδει τη δυσοσμία ανοιχτού οχετού

Screenshot 14 1

Από χθες τα ξημερώματα νιώθω να με στοιχειώνει ένα σκίτσο, από εκείνα που λένε πολύ περισσότερες από χίλιες λέξεις. Το υπογράφει ο Βορειοϊρλανδός Όλιβερ Τζέφερς και είναι πολύ απλό, σαν παιδικό, αφού άλλωστε ο εικονογράφος είναι συγγραφέας παιδικής λογοτεχνίας, πασίγνωστος, με τίτλο ευγενείας στην πατρίδα του τη Βρετανία (ΜΒΕ), αλλά και με σπουδαία καριέρα και βαρύ όνομα στη Νέα Υόρκη όπου κατοικοεδρεύει.

Το σκαρίφημα δείχνει ένα πλεούμενο τηλεοπτικού συνεργείου, όπου όλες οι κάμερες είναι στραμμένες στο μισοβυθισμένο υποβρύχιο του «Τιτανικού», την ίδια ώρα που παραδίπλα πνίγονται δεκάδες μετανάστες από ένα αναποδογυρισμένο καρυδότσουφλο.

Όχι, δεν είναι μόνο στην Ελλάδα τα ΜΜΕ παραδομένα στην υποκρισία και στα «θέλω» των πλουσίων. Όχι, δεν είμαστε μόνο εμείς που γυρίζουμε την πλάτη στα ξυπόλητα θύματα των σωματεμπόρων και των ένστολων pushbacks. Ναι, υπάρχουν και αλλού λίστες σαν του Πέτσα, μπουκωμένες με χρήμα και με έτερα δωράκια.

Τα σκίτσο καυτηριάζει τα μέσα ενημέρωσης της αμερικανικής alt-right, που ασχολούνται ολημερίς με τους ζάπλουτους «αδικοχαμένους» τουρίστες του ναυαγίου του «Τιτανικού» (στους οποίους από διαβολική σύμπτωση συγκαταλέγεται ένας Πακιστανός) και περνούν στα ψιλά τα εγκλήματα των συνόρων και των θαλασσών. Μισό λεπτό, όμως. Η κάλυψη του εγκλήματος της Πύλου στα …κανονικά ΜΜΕ της Βόρειας Αμερικής και της Κεντρικής Ευρώπης είναι εκτεταμένη και λεπτομερής, χωρίς καμία διάθεση να χαρίσει κάστανα στα «παιδιά του λαού», που λέει και η Πυργιώτη.

Η κοινή συνισταμένη των σχολαστικών ρεπορτάζ που δημοσιεύονται σε εφημερίδες, ιστοσελίδες και κανάλια των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Σκανδιναβίας και άλλων χωρών που βρίσκονται πολύ ψηλότερα από το 107 στη λίστα της ελευθεροτυπίας είναι ότι η ευθύνη για την τραγωδία βαρύνει κατ’ αποκλειστικότητα την ελληνική Ακτοφυλακή, χωρίς φυσικά να αποσιωπάται το διαρκές σκάνδαλο του επί χρήμασι εμπορίου ψυχών.

Σας διαβεβαιώ, επειδή ακριβώς μίλησα με φίλους που ζουν στο εξωτερικό, ότι ο μέσος πολίτης στο Λονδίνο ή στη Νέα Υόρκη ή στη Στοκχόλμη ή στο Άμστερνταμ ή στο Άμπου Ντάμπι (και λιγότερο σε χώρες που έχουν και αυτές ανοιχτό μέτωπο στο μεταναστευτικό) γνωρίζει πολύ περισσότερα για το ναυάγιο της Πύλου απ’ ότι ο τηλεθεατής του Ευαγγελάτου ή ο ακροατής του Κουρτάκη ή ο αναγνώστης του …Ευθυμάκη. Και διαβάζει σχολιασμό πολύ πιο εύστοχο και καίριο. Εκτός αν μιλάμε βεβαίως για τα προπύργια του Τραμπισμού, Fox News και τα τοιαύτα, όπου πέφτει η ξενοφοβία και ο ρατσισμός σύννεφο…

Το εκπληκτικό σκίτσο του Όλιβερ Τζέφερς αναρτήθηκε από τα χεράκια μου στο Twitter («για την παγκόσμια ξεφτίλα των ΜΜΕ για το παγκόσμιο ρεζιλίκι της δολοφονικής Ελλάδας») και έκανε θραύση, αφού μάζεψε γύρω στις 1000 καρδούλες μέσα σε 12-15 ώρες. Σχόλια με καφρίλες δεν παρατηρήθηκαν, αλλά αυτό μπορεί να οφείλεται στα εκατοντάδες «πλοκ» που έχω μοιράσει δεξιά κι αριστερά για να μη μου λερώνουν οι μισάνθρωποι και οι χούλιγκανς τις αναρτήσεις.

Ειδάλλως, θα ξεκινούσε από κάτω φεστιβάλ αθλιότητας, όπως αυτό που συνόδευσε το space του Βαγγέλη Βλάχου, ο οποίος έχασε τον αδελφό του στο έτερο έγκλημα της νεοδημοκρατικής δυστοπίας, αυτό των Τεμπών. Τα δεξιά τρολ που μαζεύτηκαν σαν όρνεα κατηγόρησαν ομαδικά τον χαροκαμένο άνδρα για εμπόδιο πένθους «όπως η μάνα του Φύσσα» και τον ρωτούσαν επίμονα –σε τόνο υβριστικό ή στην καλύτερη περίπτωση ειρωνικό- αν η συζήτηση θα επεκταθεί και στα θύματα του …Ματιού.

Ποιον, τον άνθρωπο που επέστρεψε στην Ελλάδα από τη μακρινή Αργεντινή (όπου ευτυχώς για τον ίδιον ζει) για να κηδέψει όχι τον δύσμοιρο αδελφό του, που δυστυχώς εξαϋλώθηκε μέσα στο μοιραίο τρένο, αλλά μόνο κάποιες φωτογραφίες του και καψαλισμένα απομεινάρια από το dna του. Την ίδια μέρα, μάλιστα, της άδειας ταφής, του τηλεφωνούσαν εισπρακτικές εταιρίες για να υπενθυμίσουυν οφειλές!

«Θα συνεχίσω τον αγώνα μου μέχρι να αποδοθεί δικαιοσύνη», μου έγραψε ο ίδιος, μόλις διάβασε το καταδικαστικό για την κυβέρνηση πόρισμα των πραγματογνωμόνων. Όταν έφτασε η ώρα να ξεκινήσει ο διαδικτυακός διάλογος, έγινε ομαδική καταγγελία για …υποκίνηση βίας και έπεσε συσκότιση, ίδια με αυτή που επέβαλαν οπαδοί του Μητσοτάκη στην καθολικώς διαμαρτυρόμενη Ευδοκία στη Θεσσαλονίκη. Ναι, αυτήν από την οποία ο πρωθυπουργός ζητούσε «να βάλει πλάτη», σε μία απέλπιδα προσπάθεια να κλειδώσει στο χρονοντούλαπο της λήθης και της συγχώρεσης το φονικό των Τεμπών.

Η Ελλάδα μεταμορφώνεται λίγο λίγο σε έναν απέραντο βόθρο και οι βρωμεροί αρουραίοι έχουν ξεχυθεί παντού μαζί με χιλιάδες κατσαρίδες για να μας κατασπαράξουν. Απέμειναν τρεις ημέρες για τις κρίσιμες εκλογές. Θα τους επιτρέψουμε να κλείσουν το καπάκι του υπονόμου πάνω από τα κεφάλια μας;

Πρωτοφανείς δηλώσεις από τον υφυπουργό Υγείας: «Το θηλυκό είναι για άλλες δουλειές, για να τίκτει»(video)

βερτζοπουλος

Πρωτοφανείς δηλώσεις από τον υφυπουργό Υγείας: «Το θηλυκό είναι για άλλες δουλειές, για να τίκτει»(video)

Απόψεις που προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις, εξέφρασε ο υφυπουργός Υγείας, Δημήτρης Βαρτζόπουλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε.

«Λευκός καπνός» για τον τελικό κυπέλλου Ελλάδος: Oριστικά το Σάββατο 25 Μαΐου στο Πανθεσσαλικό

5732019

«Λευκός καπνός» για τον τελικό κυπέλλου Ελλάδος: Oριστικά το Σάββατο 25 Μαΐου στο Πανθεσσαλικό

Η ΕΠΟ ανακοίνωσε ότι ο τελικός του Κυπέλλου Ελλάδας Betsson ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τον…

Δικαίωση 18 χρόνια μετά: Στη φυλακή γνωστός δικηγόρος της Αθήνας για βιασμό ανηλίκων (Video)

βιασμος 2

Δικαίωση 18 χρόνια μετά: Στη φυλακή γνωστός δικηγόρος της Αθήνας για βιασμό ανηλίκων (Video)

«Η δικαιοσύνη έδωσε μια ομόφωνη και πολύχρονη καταδίκη σε έναν επικίνδυνο άνθρωπο, πράγμα που μας…

Σκάνδαλο Ασημακοπούλου: Άνθρωπο της ΝΔ έδειξε ο Θεοδωρόπουλος – Εκτεθειμένο το Μαξίμου

misel

Σκάνδαλο Ασημακοπούλου: Άνθρωπο της ΝΔ έδειξε ο Θεοδωρόπουλος – Εκτεθειμένο το Μαξίμου

Σημειώνεται, ότι το στέλεχος που υπέδειξε ο Θεοδωρόπουλος, διαφοροποιείται από τις αρχικές διαρροές του Μεγάρου…