Newsroom

Newsroom

O Tιτανικός επιστρέφει στη φύση – Τι αποκάλυψε η κατάδυση μετά από 15 χρόνια

Για πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια μία διεθνής ομάδα εξερευνητών βαθέων υδάτων «κατέβηκαν» στο ναυάγιο του Τιτανικού για να εξετάσουν την κατάσταση στην οποία βρίσκεται.

τιτανικος1

Ο Τιτανικός βυθίστηκε στις 14 Απριλίου του 1912, όταν χτύπησε ένα παγόβουνο, στο παρθενικό του ταξίδι ως το μεγαλύτερο πλοίο του κόσμου, κάνοντας το δρομολόγιο από το Σαουθάμπτον της Αγγλίας προς τη Νέα Υόρκη στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, κάποια τμήματα του ναυαγίου βρίσκονται σε εκπληκτικά καλή κατάσταση, ενώ κάποια άλλα έχουν σχεδόν εξαφανιστεί μέσα στη θάλασσα. 

Η θαλάσσια ζωή με τους μικροοργανισμούς «κυριεύουν» το πλοίο και μεγάλα κομμάτια του έχουν παρασυρθεί από θαλάσσια ρεύματα. Η χειρότερη αποσύνθεση παρατηρήθηκε στη δεξιά πλευρά του πλοίου.

«Η μπανιέρα του καπετάνιου, μια από τις πιο χαρακτηριστικές εικόνες του Τιτανικού, δεν υπάρχει πια. Ολόκληρο το κατάστρωμα σε εκείνη την πλευρά καταρρέει, μαζί με τις κεντρικές αίθουσες. Και αυτή η κατάρρευση πρόκειται να γίνει χειρότερη», δήλωσε στο BBC ο Parks Stephenson, ένας από τους ερευνητές. «Ο Τιτανικός επιστρέφει στη φύση», πρόσθεσε.

«Το ναυάγιο είναι ο μόνος “μάρτυρας” της ιστορίας του Τιτανικού που έχουμε σήμερα. Όλοι οι επιζώντες του έχουν πεθάνει. Είναι σημαντικό να αξιοποιήσουμε όλες τις πληροφορίες που μας δίνει, πριν εξαφανιστεί εντελώς», επισήμανε από την πλευρά του ο Ρόμπερτ Μπλιθ, του Εθνικού Ναυτικό Μουσείο του Γκρίνουιτς.

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

issue 2465910 1920 1

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

Η δημοσιογραφική ομάδα του koutipandoras.gr, συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλαν τα Διοικητικά Συμβούλια της Ομοσπονδίας…