Ο θρίαμβος του ποδοσφαίρου της Βιγιαρεάλ

Το «κίτρινο υποβρύχιο» έγραψε ιστορία στην Ευρώπη και η πορεία του μέχρι τα ημιτελικά του Champions League αποδεικνύει πως το ποδόσφαιρο δικαιώνει εκείνους που σκέφτονται ποδοσφαιρικά.  

AP22102715531945

Ήταν Απρίλιος του 2006. Η Βιγιαρεάλ βρισκόταν αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη πρόκληση στην ιστορία της και η μοίρα ήταν τοποθετημένη στην άσπρη βούλα, μπροστά στο πόδι ενός ποδοσφαιριστή που κουβαλούσε την κληρονομιά του παλιού, ρομαντικού δεκαριού. Ο Χουάν Ρομάν Ρικέλμε πήρε φόρα για να εκτελέσει το πέναλτι που θα έστελνε τον ημιτελικό στην παράταση, καθώς η Βιγιαρεάλ είχε χάσει στο πρώτο ματς από την Άρσεναλ με 1-0. Ο Γιενς Λέμαν, όμως, ύψωσε τείχος στο όνειρο, χαρίζοντας την πρόκριση στους Λονδρέζους. Ήταν, άλλωστε, το φαβορί. Μια ομάδα από την πρωτεύουσα του Λονδίνου, από το πιο εμπορικό πρωτάθλημα του κόσμου, απέναντι σε μια πόλη των 50.000 κατοίκων. Κι όμως, όλα αυτά δεν παίζουν ρόλο στο ποδόσφαιρο. Και η πρόσφατη ιστορία της Βιγιαρεάλ το αποδεικνύει περίτρανα.

Η βραδιά εκείνη του 2006 ήταν η μεγαλύτερη στην ιστορία του «κίτρινου υποβρύχιου» μέχρι πέρυσι, όταν με τον μετρ του θεσμού, Ουνάι Έμερι, στον πάγκο, έκανε το Βιγιαρεάλ τη μικρότερη πόλη που κατακτά ποτέ ευρωπαϊκό τρόπαιο. Στο Γκντανσκ της Πολωνίας, αυτοί τη φορά το μικρό ισπανικό «χωριό» νίκησε τη μεγάλη αγγλική ομάδα και μάλιστα σε τελικό. Η Βιγιαρεάλ κατέκτησε το Europa League, επικρατώντας στα πέναλτι της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Η τρελή ευρωπαϊκή πορεία της Βιγιαρεάλ του Ουνάι Έμερι συνεχίζεται φέτος. Τα προημιτελικά με την Μπάγερν Μονάχου ήταν για πολλούς το «ταβάνι», το τέλος της διαδρομής. Κι όμως, το υποβρύχιο αναδύθηκε ξανά και πλέον έχει μπροστά του ένα ακόμα φαβορί, που έρχεται με φόρα από το Νησί: Τη Λίβερπουλ του Γιούργκεν Κλοπ. Όποια περάσει, θα αντιμετωπίσει στον τελικό του Champions League το νικητή του Ρεάλ Μαδρίτης – Μάντσεστερ Σίτι.

Οι αγγλικές ομάδες δεν αποτελούν μόνο σταθμούς στο ευρωπαϊκό ταξίδι της Βιγιαρεάλ, αλλά και βασικούς «αιμοδότες» της. Ο Έμερι έχτισε το σύνολο που διεκδικεί πρόκριση στον μεγάλο τελικό, με ποδοσφαιριστές που πέρασαν κυρίως από τις μεγάλες του Λονδίνου και για τον έναν ή τον άλλο λόγο δεν στέριωσαν. Είναι η ζωντανή απόδειξη ότι κανείς, ποτέ δεν είναι τελειωμένος. Αρκεί να βρεθεί το σωστό περιβάλλον, ο σωστός προπονητής και η σωστή χημεία για να αποδώσουν αγωνιστικά και ψυχολογικά στο 100%.

Ποιοι είναι αυτοί; Ας πάρουμε τον άξονα, ένα νευραλγικό σημείο για κάθε ομάδα. Ο Ντάνι Παρέχο με τον Ετιέν Καπού έχουν ταιριάξει απόλυτα, με αποτέλεσμα να αλληλοσυμπληρώνονται και να συνδέουν όλη την ομάδα. Ο πρώτος, πριν παίξει με την πρώτη ομάδα της Ρεάλ Μαδρίτης, είχε περάσει από το Λονδίνο και την ΚΠΡ ως δανεικός. Καμιά ομάδα δεν αναγνώρισε την προοπτική του. πριν καθιερωθεί στην Ισπανία. Έπειτα από σχεδόν μια δεκαετία στη Βαλένθια, η Βιγιαρεάλ, εκμεταλλευόμενη και τα οικονομικά προβλήματα των «Νυχτερίδων», τον απέκτησε στην εποχή της ωριμότητάς του. Mαζί του πήρε και τον Φρανσίς Κοκλέν, ο οποίος αποχώρησε από την Άρσεναλ για τη Βαλένθια το 2018, πριν αναλάβει ο Έμερι τον πάγκο των «Κανονιέρηδων». Ο Μαρθελίνο τον βοήθησε να καταλάβει ότι είναι κάτι παραπάνω από ένας «κόφτης». Και Ο Έμερι τον πήρε στη Βιγιαρεάλ γνωρίζοντας καλά τη μπορεί να προσφέρει.

Ο Καπού αποκτήθηκε από την Τότεναμ στη μετά-Μπέιλ εποχή, όμως έμεινε στο Βόρειο Λονδίνο μόλις δύο χρόνια. Μετακόμισε στη Γουότφορντ, όπου ο ρόλος του αναβαθμίστηκε και το 2018-19 αναδείχθηκε κορυφαίος παίκτης του συλλόγου. Είχε δουλέψει ήδη με Ισπανούς προπονητές και ο Έμερι εκμεταλλεύτηκε τον υποβιβασμό της Γουότφορντ, για να καλύψει το κενό που άφησε ο σοβαρός τραυματισμός του Ίμπορα, ενός ποδοσφαιριστή που αποκτήθηκε από τη Λέστερ, μια ακόμα αγγλική ομάδα. Η συζήτησή του Καπού με τον Ισπανό τεχνικό τον έπεισε να πάρει μέρος σε ένα άγνωστο για εκείνον πρότζεκτ. O Χουάν Φόιθ έπεισε το 2017 την Τότεναμ να δαπανήσει 8 εκατομμύρια για την απόκτησή του, όμως δεν κατάφερε να καθιερωθεί. Το ντεμπούτο του συνδυάστηκε με δύο πέναλτι, που έκανε σε ποδοσφαιριστές των Γουλβς! Η Βιγιαρεάλ τον απέκτησε αρχικά με τη μορφή δανεισμού και στη συνέχεια με κανονική μεταγραφή. Ο Έμερι εκμεταλλεύτηκε τα αγωνιστικά χαρακτηριστικά του για να τον μετατρέψει σε ένα ικανότατο πλάγιο μπακ. Εναλλάσσεται στη δεξιά πλευρά με τον Σερζ Οριέ, τον οποίο η Τότεναμ άφησε ελεύθερο!

Φυσικά, τελευταία προσθήκη από το Λονδίνο είναι ο πρωταθλητής Νότιας Αμερικής, Τζιοβάνι Λο Σέλσο. Η Βιγιαρεάλ τον απέκτησε από την Τότεναμ τον Ιανουάριο και έχει ξεκινήσει βασικός σε όλα τα νοκ άουτ παιχνίδια του Champions League. Ο Έμερι τον χρησιμοποιεί κοντά στον επιθετικό είτε δεξιά, ενώ στους Σπερς έπαιζε περισσότερο στον άξονα. Ο Ολλανδονιγηριανός Γκρόνεβελντ, πρώτος σκόρερ της στο πρωτάθλημα, αποκτήθηκε από την Μπόρνμουθ ενώ ακόμα και ο Αλφόνσο Πεντράθα, που αποτελεί παιδί της Βιγιαρεάλ, πέρασε από την Αγγλία και τη Λιντς το 2017, όμως οι «whites» δεν ανέβηκαν και η ρήτρα των 8.5 εκατομμυρίων δεν τέθηκε σε ισχύ.

Προσθέτοντας τα υπόλοιπα παιδιά της ακαδημίας, όπως τον Μορένο και τον Τόρες, το σύνολο της Βιγιαρεάλ συμπληρώνεται. Mε μια μικρή ομάδα που ασχολείται με τον μεταγραφικό σχεδιασμό, με έναν προπονητή που έχει ξεκάθαρο ρόλο, με κινήσεις που δεν έχουν να κάνουν με δημόσιες σχέσεις και δίκτυα με ατζέντηδες. Με μια φιλοσοφία καθαρά ποδοσφαιρική. Και το ποδόσφαιρο τη δικαιώνει…
 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Μέλπω Λεκατσά: Μια ιστορική μορφή του αντιδικτατορικού αγώνα στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ (Video)

λεκατσα

Μέλπω Λεκατσά: Μια ιστορική μορφή του αντιδικτατορικού αγώνα στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ (Video)

Ως φοιτήτρια στη Φαρμακευτική τότε, η Μέλπω Λεκατσά, έστησε μαζί με άλλους φοιτητές ένα πρόχειρο…