Ο θρίαμβος του αφορολόγητου λαϊκισμού

«Στην ίδια οικογένεια ανήκουμε, αλλά δεν θα γίνουμε τα εξιλαστήρια θύματα»

5355051

«Εντάξει να στηρίξουμε την κυβέρνηση, άλλωστε και εμείς της παρατάξεως είμαστε, ωστόσο έχουμε να κάνουμε με τους ψηφοφόρους μας, οι οποίοι μας έδωσαν άνετες νίκες, πίστεψαν σε μας, αλλά είναι έξαλλοι με τις ζημιές που προκάλεσαν στις περιοχές τους οι καταστροφικές πυρκαγιές, ζητούν εξηγήσεις για την ολιγωρία και την αναποτελεσματικότητα των υπηρεσιών κι αν δεν ασκήσουμε κριτική, θα εισπράξουμε εμείς την οργή τους. Στην ίδια οικογένεια ανήκουμε, αλλά δεν θα γίνουμε τα εξιλαστήρια θύματα».

Κάπως έτσι πρέπει να σκέφτηκαν οι περιφερειάρχες και οι δήμαρχοι των περιοχών που επλήγησαν από τις φωτιές και αποφάσισαν να ανοίξουν το στόμα τους για να σώσουν ό,τι μπορούν από το κύρος τους, να οργανώσουν τις άμυνές τους για τα πλημμυρικά φαινόμενα του φθινοπώρου και του χειμώνα και να τη βγάλουν -έτσι νομίζουν- καθαρή. Κάποιοι το έκαναν την ώρα της μάχης.

Ορισμένοι περίμεναν να περάσει η πύρινη λαίλαπα και έριξαν τις βολές τους όταν η κατάσταση είχε εξομαλυνθεί. Οι περισσότεροι στοχοποίησαν τις πυροσβεστικές δυνάμεις, οι πιο εκτεθειμένοι λόγω της φλυαρίας τους στο παρελθόν, όταν δεν βρίσκονταν σε θέσεις ευθύνης, δεν δίστασαν να αφήσουν δηλητηριώδεις υπαινιγμούς εναντίον στελεχών της κυβέρνησης που είχαν την ευθύνη για το συντονισμό. Δεν μπορούσαν να κάνουν διαφορετικά. Αν δεν κρατούσαν αποστάσεις ασφαλείας από τις κυβερνητικές επιλογές, θα πλήρωναν αυτοί τα σπασμένα.

Ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός, είπε στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου ότι οι πυροσβεστικές δυνάμεις είχαν εντολή μη κατάσβεσης της πυρκαγιάς. Προκλήθηκε σάλος, ο ΣΥΡΙΖΑ απαίτησε εξηγήσεις και ο κ. Σπανός, προφανώς κατόπιν άνωθεν πιέσεων, επιχείρησε να διασκεδάσει τις αρνητικές εντυπώσεις επιστρατεύοντας τη γνωστή σκουντούφλικη χαριτωμενιά που χρησιμοποιούν όσοι πιάνονται στα πράσα: «Δεν είπα αυτό που νομίζετε».

Ο διαπρέψας στο άθλημα της κούφιας πολυλογίας την περίοδο της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι, περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης, κατηγόρησε τον Αττικάρχη της Πυροσβεστικής για έλλειψη ενημέρωσης και συνεργασίας στις πυρκαγιές της Αττικής. Μπορούμε να υποθέσουμε βασίμως ότι ο στόχος του κ. Πατούλη δεν ήταν ο υποστράτηγος Πετρούτσος, αλλά οι πολιτικοί προϊστάμενοί του. Και οι δύο περιφερειάρχες που υποστηρίχτηκαν από τη Νέα Δημοκρατία χτύπησαν το σαμάρι για να ακούσει ο γάιδαρος.

Ο πρωθυπουργός όμως και στη συνέντευξη Τύπου και στην ομιλία του στη Βουλή μπορεί να αναγκάστηκε να προφέρει τη λέξη «συγγνώμη», αλλά έβαλε τόσους αστερίσκους που την ακύρωσαν: επέμεινε ότι το επιτελικό κράτος στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων, ισχυρίστηκε πως η κυβέρνησή του έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι της κάτω από αντίξοες συνθήκες, ζήτησε από τον Τσίπρα να του πει τι ακριβώς έπρεπε να πράξει, ειρωνεύτηκε τη Φώφη Γεννηματά και προσφέρθηκε να την ενημερώσει για το πώς γίνονται οι πτήσεις των πυροσβεστικών αεροσκαφών, χλεύασε τους κατοίκους που φώναζαν για την απουσία εναέριων μέσων λέγοντας ότι δεν μπορείς να ζητάς ένα ελικόπτερο και ένα αεροπλάνο πάνω από το σπίτι σου, προέτρεψε τους πολίτες να ασφαλίσουν τις οικίες τους (χαρά οι εταιρείες!), έδωσε συγχαρητήρια στους υπουργούς και στους ένστολους που ενεπλάκησαν στην κατάσβεση (τα αποκαΐδια στην Εύβοια, την Αττική, την Ηλεία, την Αχαΐα και την Αρκαδία είναι τα παράσημά τους), αποθέωσε την αστυνομία γιατί είχε εντυπωσιακές επιδόσεις στην εκκένωση των οικισμών, ενοχοποίησε την κλιματική κρίση (πρώτη φορά έσκασε μύτη στην Ελλάδα!), τα έβαλε με τους… θυελλώδεις ανέμους των τριών Μποφόρ που σάρωσαν τις περιοχές και ενίσχυσαν τις φλόγες και βεβαίως μας θύμισε τον παλιό κακό εαυτό του -τότε που ήταν στην αντιπολίτευση-, όταν έμπλεος υπερηφάνειας εξακόντισε στους πολιτικούς αντιπάλους του το αποστομωτικό επιχείρημα «εμείς μετράμε καμένα στρέμματα, εσείς μετράγατε φέρετρα». Ο θρίαμβος του αφορολόγητου λαϊκισμού.

Ανάγωγα

«Δεν ζωντανεύουν οι νεκροί, όσο κι αν κλαις δεν ωφελεί» λέει ένα τραγούδι του 1958 των Μπάμπη Μπακάλη, Δημήτρη Γκούτη που τραγούδησε ο Στέλιος Καζαντζίδης. Να όμως που μπορεί να ζωντανέψουν οι νεκροί. Πρωτιά παίρνουν στις δημοσκοπήσεις οι Γερμανοί σοσιαλδημοκράτες, μπροστά στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων ο υποψήφιος του SPD, Ολαφ Σολτς. Γίνονται θαύματα;

Πηγή: Η Εφημερίδα των Συντακτών

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Ο καιρός το Πάσχα: Άνοιξη στα νησιά, Φθινόπωρο στα βόρεια ορεινά – Πώς θα κυλήσει η Μεγάλη Εβδομάδα (Βίντεο/ Χάρτες)

6200599

Ο καιρός το Πάσχα: Άνοιξη στα νησιά, Φθινόπωρο στα βόρεια ορεινά – Πώς θα κυλήσει η Μεγάλη Εβδομάδα (Βίντεο/ Χάρτες)

«Πιθανό να συναντήσουμε άστατες καιρικές συνθήκες κυρίως στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια και ιδιαίτερα μεσημεριανές…

Αποκάλυψη-σοκ για Ελληνικό: Bρέθηκαν 314 βόμβες θαμμένες στο πρώην αεροδρόμιο (Video)

437100549 348981421492025 1935200647555485649 n

Αποκάλυψη-σοκ για Ελληνικό: Bρέθηκαν 314 βόμβες θαμμένες στο πρώην αεροδρόμιο (Video)

«Σε σημεία που χιλιάδες άνθρωποι έμπαιναν καθημερινά!» - Την αποκάλυψη για τις εκατοντάδες βόμβες έκανε…