Ο θλιβερός Αρκάς έφτασε στο ξέπλυμα των δολοφόνων του Ζακ (εικόνες)

Ξεπέρασε τα όρια της πολιτικής κριτικής και έγινε αντικείμενο θαυμασμού ακόμη και από τον φασιστικό «Στόχο»

60711447 1579237598879063 2535880598593994752 n

Η πολιτική σάτιρα του -κάποτε- μεγάλου σκιτσογράφου Αρκά έχει δεχτεί τα τελευταία χρόνια έντονη κριτική λόγω της μονομέρειάς της.

Ωστόσο, όσο κι αν αυτό δεν είναι αρεστό σε αρκετούς, είναι σίγουρα θεμιτό.

Όμως η τελευταία του ανάρτηση προκάλεσε το κοινό περί δικαίου αίσθημα, αφού δεν είναι λίγοι εκείνοι που «διάβασαν» το σκίτσο ως έναν τρόπο «ξεπλύματος» των δολοφόνων του Ζακ Κωστόπουλου.

Στο σκίτσο ένας μεσήλικας – παραφράζοντας το γνωστό απόφθεγμα του λουθηρανού πάστορα Μάρτιν Νίμελερ για την αδράνεια των Γερμανών απέναντι στις ναζιστικές μεθόδους – εμφανίζεται να λέει:

«Μου είπαν ότι είμαι ο ταξικός εχθρός και πρέπει να πληρώσω. Δεν μίλησα. Με γονάτισαν με θηριώδεις εισφορές και εκδικητική φορολογία. Δεν μίλησα. Όταν μου έσπασαν το μαγαζί, με είπαν νοικοκυραίο, ακροδεξιό και φασίστα. Δεν μίλησα. Όταν καιγόταν το σπίτι μου και οι δικοί μου με είπαν παράνομο και αυθαίρετο. Και πάλι δεν μίλησα…
Αλλά όταν ήρθε η ώρα ψήφισα!… Τώρα μου λένε ότι αδίκησαν τη μεσαία τάξη και ήρθε ο καιρός να επανορθώσουν. Τώρα. Ένα μήνα πριν τις εκλογές!… Πάλι δεν μιλάω…»

Η επίμαχη φράση στην οποία οι επικριτές του συγκεκριμένου σκίτσου μένουν είναι το σημείο που λέει: «Όταν μου έσπασαν το μαγαζί, με είπαν νοικοκυραίο, ακροδεξιό και φασίστα. Δεν μίλησα».
Το σπασμένο μαγαζί και οι μετέπειτα χαρακτηρισμοί θεωρούνται ευθεία αναφορά στα όσα συνέβησαν την ημέρα της δολοφονίας του Ζακ Κωστόπουλου στην Αθήνα, καθώς ο ιδιοκτήτης του καταστήματος που κατηγορείται για τη δολοφονία είχε ισχυριστεί ότι ο Ζακ είχε προσπαθήσει να του κλέψει το μαγαζί.

Οι χιλιάδες πολίτες που αντέδρασαν μετά τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου είχαν χρησιμοποιήσει τη φρασεολογία που αναφέρει στο σκίτσο του και ο Αρκάς.

Μάλιστα, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ο φασιστικός «Στόχος» γοητεύτηκε από την διορατικότητα του Αρκά, αναδημοσιεύοντας το σκίτσο.