Newsroom

Newsroom

Αν ο Θεός κράτησε ποτέ τιμόνι, τότε ήταν σίγουρα ο Άιρτον Σένα

Ο Βραζιλιάνος «θεός» της Formula 1 ήλθε, είδε και κατέκτησε για πάντα τις καρδιές όσων τον είδαν να αγωνίζεται Ένας άνθρωπος δοσμένος ολόψυχα σε αυτό που αγάπησε περισσότερα από όλα, τους αγώνες, και που τελικά από αυτό έχασε τη ζωή του, όπως ακριβώς την έζησε: με 300 χ.α.ω.

Ayrton Senna the reigning 018

Πριν από 27 χρόνια, η είδηση πως ο Βραζιλιάνος «πιλότος» άφησε την τελευταία του πνοή πάνω στην άσφαλτο, κάνοντας αυτό για το οποίο ήρθε στην Γη, σκόρπισε θλίψη σ’ όλον τον κόσμο.

Ο Άιρτον Σένα ήταν ένας και μοναδικός και ήταν ο λόγος για τον οποίο έγινε γνωστή η Formula 1 στις φτωχογειτονιές του πλανήτη. Ήταν ο λόγος για τον οποίο καθηλώνονταν, μπροστά στις τηλεοράσεις, εκατομμύρια άνθρωποι…για να δουν τον «θεό»  της  F1 να οδηγεί στις πίστες. 

Ορισμένοι από τους συναδέλφους του οδηγούς, πίστευαν ότι η πίστη του Σένα στις δυνάμεις του και στον Θεό τον έκαναν επικίνδυνο στο δρόμο, αλλά και πολύ μεγάλο και ταλαντούχο οδηγό όλων των εποχών. Φοβόντουσαν να τρέχουν με έναν άνθρωπο που δεν γνώριζε τον φόβο. «Ο φόβος είναι κάτι συναρπαστικό για μένα», έλεγε ο Σένα. O μεγάλος του αντίπαλος  Αλέν Προστ, είχε πει:  Ήμουν περήφανος που τον συναγωνιζόμουν. Επαγγελματικά, ήταν ο μόνος οδηγός που σεβόμουν. Τιμώντας τη μνήμη του, δεν θα ξανακαθίσω ποτέ σε μονοθέσιο της Formula 1»
 
Το  1994, θα γινόταν το Γκραν Πρι του Σαν Μαρίνο στην πίστα της Ίμολα. Τις δύο προηγούμενες μέρες είχαν συμβεί δυο σοβαρά ατυχήματα: το πρώτο την Παρασκευή με τον νεαρό τότε Ρούμπενς Μπαρικέλο  ο όποιος τραυματίστηκε σοβαρά. Την επόμενη ημέρα ο Ρόλαντ Ράτζενμπεργκερ  δεν είχε την τύχη του Μπαρικέλο και βρήκε ακαριαίο θάνατο στην πίστα καθώς έπειτα από σφοδρή σύγκρουση με ταχύτητα 314,9 χλμ/ώρα, τραυματίστηκε σοβαρά στον αυχένα. Η σύντροφός του Σένα, η Αντριάνα, εκμυστηρεύτηκε ότι μετά το θανατηφόρο ατύχημα του Ράτζενμπεργκερ είχε δει τον Άιρτον να κλαίει και να παρακαλάει να αναβληθεί ο αγώνας, έχοντας ένα παράξενο κακό προαίσθημα. Παρόλα αυτά, όμως, ο αγώνας έγινε κανονικά.
 
«Όλα είναι θέλημα Θεού και κατευθυνόμενα από Εκείνον», τις είπε λίγο πριν μπει για τελευταία φορά στο μονοθέσιο ο Άιρτον. Προφητική η δήλωση του αυτή καθώς  το νήμα της ζωής του καλύτερου, ίσως, οδηγού αγώνων όλων των εποχών κόπηκε  την Πρωτομαγιά του 1994  όταν ξαφνικά όταν το μονοθέσιό του (Williams) ξέφυγε της πορείας του και προσέκρουσε, στην  στροφή Ταμπουρέλο. 
 

Όσοι άκουσαν την τραγική είδηση συγκλονίστηκαν : O Άιρτον Σένα  ήταν νεκρός. Ένας από τους μεγαλύτερους πιλότους που γνώρισε η Formula 1 σε όλη της την ιστορία άφησε την τελευταία του πνοή στα συντρίμμια του μονοθεσίου της Williams, στη στροφή Tamburello της Ίμολα. Ο Σένα, που  είχε ήδη προλάβει να γίνει μύθος του μηχανοκίνητου αθλητισμού, πήρε τη θέση του στο πάνθεον των ηρώων της ανθρωπότητας που έφυγαν πολύ γρήγορα, πολύ νωρίς. Ο μύθος αυτός παραμένει ζωντανός μέχρι σήμερα και δεν φαίνεται ότι θα σβήσει τόσο εύκολα.  
 
Στο παρακάτω βίντεο λέει: «Είμαι πολύ προνομιούχος. Είχα πάντα μια πολύ καλή ζωή. Αλλά ό, τι έχω πάρει από τη ζωή το πήρα με αφοσίωση και μια τεράστια επιθυμία να πετύχω τους στόχους μου … Μια μεγάλη επιθυμία για νίκη, που σημαίνει νίκη στη ζωή, όχι απλά ως οδηγός. Για όλους εσάς που το έχετε δοκιμάσει αυτό ή τώρα το ψάχνετε, επιτρέψτε μου να πω ότι όποιος κι αν είσαι στη ζωή σου, αν είσαι στο υψηλότερο ή το πιο μέτριο επίπεδο, θα πρέπει να δείξεις μεγάλη δύναμη και αποφασιστικότητα και να κάνεις τα πάντα με αγάπη και μια βαθιά πίστη στο Θεό. Μια μέρα, θα πετύχεις το στόχο σου και θα είσαι επιτυχημένος».

 

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

issue 2465910 1920 1

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

Η δημοσιογραφική ομάδα του koutipandoras.gr, συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλαν τα Διοικητικά Συμβούλια της Ομοσπονδίας…