Newsroom

Newsroom

Ο Θανάσης Καμπαγιάννης για την εισαγγελέα και τα ελαφρυντικά: Ερμήνευσε και πάλι λάθος τον νόμο

Δήλωση του Θανάση Καμπαγιάννη, στην οποία εξηγεί την πρόταση της Εισαγγελέως για τα ελαφρυντικά. Μετά την αλλαγή στην πρόταση της εισαγγελέως ο δικηγόρος επισημαίνει ότι η Αδαματία Οικονόμου ερμηνεύει και πάλι λάθος τον νόμο διότι, η προϋπόθεση που θέτει ο νόμος έχει να κάνει όχι με το κάθε ενταγμένο μέλος αλλά με την ίδια οργάνωση και αν στη δράση της υπάρχει η τέλεση εγκληματικών πράξεων. 

kampagiannis3

Ο Θανάσης Καμπαγιάννης, δικηγόρος πολιτικής αγωγής των Αιγύπτιων αλιεργατών στη δίκη της Χρυσής Αυγής, εξηγεί, σε δήλωσή του, τι σημαίνει η πρόταση της εισαγγελέως για τα ελαφρυντικά. Συγκεκριμένα, γράφει:

«Για να γίνει κατανοητό τι πρότεινε η εισαγγελέας για τα ελαφρυντικά:

Ζήτησε την απόρριψη όλων των ελαφρυντικών (σύννομος βίος, μεταγενέστερη καλή συμπεριφορά, κλπ), εξαιτίας της φύσης του αδικήματος και της απόφασης του δικαστηρίου για την εγκληματική οργάνωση.

Πρότεινε, όμως, να γίνει δεκτό το ελαφρυντικό του παλιού 187 παρ. 6 για όσους καταδικάστηκαν σε ένταξη χωρίς να έχουν επιμέρους κακούργημα: “Η μη τέλεση οποιουδήποτε από τα επιδιωκόμενα εγκλήματα των παραγράφων 1 και 3 συνιστά ελαφρυντική περίσταση.”. Με τη διάταξη αυτή, η εισαγγελέας πρότεινε ελαφρυντικά για 3 κατηγορούμενους που το είχαν αιτηθεί και στη συνέχεια για άλλους 15 που το ζήτησαν μεταγενέστερα: σύνολο σε 18 κατηγορούμενους (11 της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που δεν είναι διευθυντές + Αποστόλου, Δασκαλάκης, Χατζηδάκης, Πανταζής, Μπαρέκας, Παπαβασιλείου, Τσακανίκας).

Η εισαγγελέας επιδεικνύει επανειλημμένα μια αδυναμία δογματικής κατανόησης του άρθρου 187 περί εγκληματικής οργάνωσης. Όταν η διάταξη λέει “η μη τέλεση οποιουδήποτε από τα εγκλήματα συνιστά ελαφρυντική περίσταση” εννοεί την τέλεση από την εγκληματική οργάνωση και όχι από τον κάθε ενταχθέντα. Δεν έχει κανείς παρά να διαβάσει την αιτιολογική έκθεση του ν.2928/2001, που αναφέρει ρητά:

“Αν πάντως η εγκληματική οργάνωση ή συμμορία δεν έχει ακόμα τελέσει οποιοδήποτε από τα επιδιωκόμενα εγκλήματα, η συμμετοχή σε αυτή είναι δίκαιο να αντιμετωπίζεται με μεγαλύτερη επιείκεια. Γι’ αυτό προβλέπεται στην ίδια διάταξη η σχετική ελαφρυντική περίσταση.

Νομίζω ότι αυτό δε θα διαφύγει της προσοχής του δικαστηρίου. Και πάντως και τα αιτήματα επί των λοιπών ελαφρυντικών μπορούν να απαντηθούν επί της ουσίας από το δικαστήριο.»

ΗΠΑ: Ανεστάλη η αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ

usa

ΗΠΑ: Ανεστάλη η αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανέστειλε την περασμένη εβδομάδα την αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ για…

Μπέρναρντ Χιλ: Πέθανε ο γνωστός ηθοποιός – Οι ρόλοι του σε Τιτανικό και Άρχοντα των Δαχτυλιδιών

Bernat theoden titanikos

Μπέρναρντ Χιλ: Πέθανε ο γνωστός ηθοποιός – Οι ρόλοι του σε Τιτανικό και Άρχοντα των Δαχτυλιδιών

Ο ηθοποιός Μπέρναρντ Χιλ, γνωστός από τους ρόλους του στον Τιτανικό και στον Άρχοντα των…