Ο ΣΥΡΙΖΑ να πει ξεκάθαρα ότι σήμερα δίνει τη μάχη για τα μεσαία εισοδήματα

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη πήρε τις εκλογές με σημαία τη «μεσαία τάξη», εννοώντας όλους εκείνους που το εισόδημα τους είναι έστω και οριακά πάνω από το όριο της φτώχειας.   

EK SYRIZA 1

Στους «μεσαίους»  στηρίχτηκε αλλά αυτούς  έχει πρόγραμμα να καταστρέψει.  Δεν έχει πολύ νόημα για τον νεοφιλελευθερισμό να μειώσει κι άλλο τα εισοδήματα αυτών που ζουν με 500 Ευρώ το μήνα. Άσε που θα απειληθεί και η κοινωνική σταθερότητα,  σε όποιον δεν έχει κυριολεκτικά να φάει μπαίνουν ανατρεπτικές  ιδέες στο μυαλό. 

Η νέα μεγάλη αναδιανομή εισοδημάτων υπέρ του πλούτου σχεδιάζεται να γίνει σε βάρος εκείνου του μέρος της μισθωτής εργασίας και των αυτοαπασχολούμενων που κατόρθωσαν να προστατεύσουν ένα μέρος των εισοδημάτων τους μέσα στην κρίση, με τη βοήθεια και των πολιτικών του ΣΥΡΙΖΑ. Για να το προσδιορίσουμε ποσοτικά, απολύτως απαραίτητο για να συνεννοηθούμε, σε βάρος των οικογενειών (συνήθως με δυο εργαζόμενους ή αυτοαπασχολούμενους) που ζουν με 1500 – 2500 ευρώ το μήνα. Με τη μείωση του εισοδήματος αυτού του κοινωνικού στρώματος θα επιτευχθεί η νεοφιλελεύθερη «ανταγωνιστικότητα» της οικονομίας. 

Η οικονομική κρίση που προκαλεί η πανδημία του κορονοϊού δίνει τη μεγάλη ευκαιρία στην κυβέρνηση να επιτεθεί σε αυτά τα «μεσαία» εισοδήματα χωρίς να ομολογήσει την προεκλογική εξαπάτηση τους. Γιατί ήδη είχε φανεί, με το νέο ασφαλιστικό, με την αναβολή των αυξήσεων στον κατώτερο μισθό (άρα και στους παραπάνω κατ’ αναλογία), ότι εκεί στοχεύει η κυβέρνηση και οι πρώτες γκρίνιες είχαν καταγραφεί. 

Η λογική των οικονομικών μέτρων που παίρνει η κυβέρνηση για την άμβλυνση της οικονομικής κρίσης, η πολιτική του σταγονόμετρου, κινείται ακριβώς σε αυτή την κατεύθυνση. Το ίδιο και η προπαγάνδα της κυβέρνησης. 

Ποια είναι σε απλές γραμμές η πολιτική και η προπαγάνδα της ΝΔ; Ότι «μπορείτε μια χαρά να ζήσετε  με 500 Ευρώ το μήνα». Είναι προφανές το επόμενο στάδιο. Αφού μπορέσατε να ζήσετε με 500 ευρώ το μήνα σε συνθήκες αποκλεισμού, θα μπορείτε να ζήσετε με 700 και μετά τον αποκλεισμό. Μην πολυβγαίνετε έξω, κρίση έχουμε και κάνουμε θυσίες. 

Στο πολιτικό επίπεδο, αυτή η στόχευση της ΝΔ δεν έχει αναδειχθεί επαρκώς από την αξιωματική αντιπολίτευση. Ενώ το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την κρίση σαφώς επιδιώκει τη συνέχιση  της λειτουργίας της οικονομίας, άρα την υπεράσπιση των μικρομεσαίων εισοδημάτων, το «ποιος είναι με ποιόν» δεν έχει αναδειχθεί πολιτικά με απλότητα.  Δεν ξέρω αν είναι επικοινωνιακό κενό ή ένα υπόλειμμα πολιτικού συμπλέγματος,  ένα περιττό άγχος  με τη διακηρυκτική υποστήριξη μόνον των «πληβείων». 

Τη μεγάλη ζημιά, για να μην πω καμιά άλλη «κακή»  λέξη, θα την υποστούν από την πολιτική της ΝΔ με ευκαιρία την κρίση τα μεσαία εισοδήματα. Από την οικονομική καραμπόλα θα υποστούν στη συνέχεια μειώσεις και οι πολύ φτωχοί. 

Όμως, με τη βοήθεια και των ελεγχόμενων ΜΜΕ, αυτά δεν έχουν γίνει ακόμη κατανοητά από τους πολίτες τους οποίους αφορούν. Γιατί πολύ λίγοι κάθονται να μελετήσουν οικονομικές προτάσεις. Για να σπάσεις το εμπάργκο των ΜΜΕ χρειάζεται να το πεις ξεκάθαρα, όχι μόνον με την απαρίθμηση σωστών προτεινόμενων μέτρων.  Ούτε με τη γενική αναφορά στις «μηχανές της οικονομίας».

Ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα δίνει μάχη για το σύνολο των πολιτών και για την προστασία της οικονομίας και η αιχμή της πολιτικής του είναι η υπεράσπιση των μεσαίων εισοδημάτων, γιατί αυτά κυρίως απειλεί η κυβέρνηση της ΝΔ αξιοποιώντας την επερχόμενη κρίση. Να το πει χωρίς περιστροφές, να το κάνει σημαία. 

Με αυτό συμφωνεί και η πολιτική θεωρία, πλειοψηφικό μπλοκ κοινωνικών δυνάμεων χωρίς τα μικρομεσαία εισοδήματα δε συγκροτείται. Εκεί χάθηκε η προηγούμενη εκλογική μάχη, αλλά εκεί μπορεί και πρέπει να κερδηθεί η κρίσιμη επόμενη. Στους μισθωτούς των 1000 ευρώ και στους μικρούς αυτοαπασχολούμενους. Προς αυτονόητο όφελος και των «μεσαίων» στρωμάτων και των φτωχοποιημένων, μη φοβάται κανένας ότι θα θολώσει η ταξική εικόνα. 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Αρπάχτηκαν on air Τζίμα και Πρετεντέρης για τον Καραμανλή: «Αυτό είναι άποψή σου Γιάννη, η δική μου είναι άλλη» (video)

Καταγραφή 13

Αρπάχτηκαν on air Τζίμα και Πρετεντέρης για τον Καραμανλή: «Αυτό είναι άποψή σου Γιάννη, η δική μου είναι άλλη» (video)

Για τη βουλευτική ασυλία και τη δικαιοσύνη στην περίπτωση του Αχιλλέα Καραμανλή αρπάχτηκαν η Ράνια…

Τέμπη: Λαϊκισμός Σκέρτσου – Εμφανίσθηκε με φωτογραφία του αδικοχαμένου του αδερφού

akis skertsos

Τέμπη: Λαϊκισμός Σκέρτσου – Εμφανίσθηκε με φωτογραφία του αδικοχαμένου του αδερφού

Σε μια απέλπιδα προσπάθεια να κερδίσει συμπάθειες και συμπόνοια, ο γαλάζιος Υπουργός σύγκρινε την πρόβλημα…

Πύρρος Δήμας: Ξεσήκωσε το Twitter αλλά όχι για κάποιο μετάλλιο – Τα σχόλια για τους φράχτες που έφεραν αντιδράσεις

Πύρρος Δήμας

Πύρρος Δήμας: Ξεσήκωσε το Twitter αλλά όχι για κάποιο μετάλλιο – Τα σχόλια για τους φράχτες που έφεραν αντιδράσεις

Μια φωτογραφία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, μια υποψηφιότητα και δυο αναρτήσεις για τον φράχτη στον…

Βασιλικός αναλυτής για Μίντλετον: «Όλα δείχνουν ότι πάσχει από καρκίνο του παχέος εντέρου»

Κέιτ

Βασιλικός αναλυτής για Μίντλετον: «Όλα δείχνουν ότι πάσχει από καρκίνο του παχέος εντέρου»

Ο Βέλγος δημοσιογράφος αναφέρθηκε στη μορφή καρκίνου από την οποία πάσχει η πριγκίπισσα της Ουαλίας…

Πρωτοφανές κύμα οργής για τον Καραμανλή και τα χειροκροτήματα της ντροπής: «Για γερά στομάχια η ομιλία του» – Χιλιάδες αναρτήσεις

Καραμανλής

Πρωτοφανές κύμα οργής για τον Καραμανλή και τα χειροκροτήματα της ντροπής: «Για γερά στομάχια η ομιλία του» – Χιλιάδες αναρτήσεις

Δεν ξέρουμε τι ήταν χειρότερο, τα όσα είπε ο Καραμανλής ή τα χειροκροτήματα από τους…