Newsroom

Newsroom

Ο ΣΥΡΙΖΑ φέρνει στη Βουλή το «φακέλωμα» πολιτών από την αστυνομία

Eρώτηση προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη κατέθεσαν 24 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα τις καταγγελίες πολιτών για παρακολουθήσεις με συσκευές γεωεντοπισμού, ζητωντας να ενημερωθούν εάν έχει υπάρξει διερεύνηση της υπόθεσης, κατά πόσο είναι σύννομη η χρήση των επίμαχων συσκευών, αλλά και εάν λειτουργούν πλέον εντός της ΕΛΑΣ και του κρατικού μηχανισμού ανεξάρτητοι και εξωυπηρεσιακοί θύλακες που προβαίνουν σε τέτοιες έκνομες πρακτικές και ενέργειες.

4956483

Αναλυτικά, η ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ έχει ως εξής:

Προς τον κ. Υπουργό Προστασίας του Πολίτη

ΘΕΜΑ: «Καταγγελίες για παρακολουθήσεις πολιτών με συσκευές γεωεντοπισμού»

Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα, τα οποία αναφέρονται σε καταγγελίες πολιτών, το τελευταίο διάστημα υπήρξαν απανωτά κρούσματα παράνομης παρακολούθησης ανύποπτων συμπολιτών μας μέσω συσκευών γεωεντοπισμού (GPS). Συγκεκριμένα, στις 19 Οκτωβρίου 2019 πολίτης αντιλήφθηκε τρία άγνωστα άτομα να περιεργάζονται τη μηχανή του και να τοποθετούν σε αυτήν αντικείμενο. Όταν τους πλησίασε, έφυγαν βιαστικά. Την ίδια ημέρα, δεύτερος πολίτης αντιμετώπισε αντίστοιχο περιστατικό, όταν αντιλήφθηκε ότι παρακολουθείται η μηχανή του επί είκοσι λεπτά συστηματικά από άγνωστη κοπέλα που μιλούσε δήθεν αδιάφορα σε κινητό τηλέφωνο.

Εξετάζοντας τη μηχανή του βρήκε καλά κρυμμένο μηχανισμό παρακολούθησης με κάρτα SIM, ο οποίος πάνω του είχε μαγνήτες. Μάλιστα, την επόμενη ημέρα ο ίδιος άνθρωπος εντόπισε στη μηχανή του και δεύτερο μηχανισμό παρακολούθησης, τοποθετημένο με παρόμοιο τρόπο, τον οποίο και φωτογράφισε. Ακόμα ένα περιστατικό συνέβη πριν από μερικές ημέρες σε συνοικία της Αθήνας, όταν συμπολίτης μας αντιλήφθηκε την ύπαρξη άγνωστου οχήματος, στο παρμπρίζ του οποίου ήταν τοποθετημένη καμουφλαρισμένη μικροκάμερα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, όταν το όχημα εντοπίστηκε, στο σημείο έσπευσε απροκάλυπτα διμοιρία των ΜΑΤ και το απομάκρυνε, ενώ από τον ασύρματο της ΕΛ.ΑΣ. ακούστηκε ότι «Το αυτοκίνητο είναι υπηρεσιακό. Πάρτε το από εκεί». Ακόμα, υπενθυμίζεται ότι στις 9 Αυγούστου 2019, ο Παναγιώτης Πολίτης, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και Κοσμήτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών, είχε, επίσης, καταγγείλει ότι εντόπισε τυχαία στο αυτοκίνητό του συσκευή γεωεντοπισμού, όταν το πήγε στο συνεργείο για έλεγχο. Για το πρωτοφανές περιστατικό απεύθυνε, μάλιστα, σχετική επιστολή προς το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, χωρίς να έχει λάβει απάντηση μέχρι τώρα.

Επειδή, καθώς φαίνεται, για τα προαναφερόμενα περιστατικά υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία, ενώ και οι καταγγελίες των συμπολιτών μας είναι όλες επώνυμες.
Επειδή, οι καταγγελλόμενες πρακτικές παραπέμπουν σε σκοτεινές εποχές, υπονομεύουν τη δημοκρατία και στοχεύουν στην τρομοκράτηση της κοινωνίας.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Διερευνήθηκε εντός της υπηρεσίας αν ισχύουν οι προαναφερθείσες καταγγελίες για παράνομες παρακολουθήσεις συμπολιτών μας, με ποια εντολή, πότε και με ποιο αποτέλεσμα; ‘Η αποφασίσατε να αρκεστείτε σε στερεότυπες διαψεύσεις ελαχιστότατης αξιοπιστίας; Διατάξατε ΕΔΕ και τι άλλα μέτρα λάβατε ή σκοπεύετε να λάβετε, προκειμένου να ελεγχθούν οι καταγγελλόμενες πρακτικές;

2. Η χρήση συσκευών γεωεντοπισμού από την ελληνική αστυνομία και την κυβέρνηση γίνεται σύννομα και κατόπιν εισαγγελικής εντολής και, αν ναι, ποιες είναι αυτές οι εισαγγελικές εντολές;

3. Μήπως υπάρχουν και λειτουργούν πλέον εντός της ΕΛΑΣ και του κρατικού μηχανισμού ανεξάρτητοι και εξωυπηρεσιακοί θύλακες που προβαίνουν σε τέτοιες έκνομες πρακτικές και ενέργειες;

 

Οι ερωτώντες βουλευτές

Ραγκούσης Γιάννης

Αγαθοπούλου Ειρήνη

Αλεξιάδης Τρύφων

Αραχωβίτης Σταύρος

Βαρδάκης Σωκράτης

Βασιλικός Βασίλειος

Γιαννούλης Χρήστος

Δρίτσας Θεόδωρος

Ηγουμενίδης Νικόλαος

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μπαλάφας Ιωάννης

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Μπουρνούς Ιωάννης

Παπαηλιού Γεώργιος

Παπανάτσιου Αικατερίνη

Παππάς Νικόλαος

Πολάκης Παύλος

Σκουρλέτης Πάνος

Σκουρολιάκος Παναγιώτης

Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)

Τζανακόπουλος Δημήτρης

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Φωτίου Θεανώ

Ψυχογιός Γιώργος
 

Καιρός: Αυτές οι 6 περιοχές κινδυνεύουν με πλημμύρες – Τι είναι ο περιβόητος αεροχείμαρρος (video)

Καιρός

Καιρός: Αυτές οι 6 περιοχές κινδυνεύουν με πλημμύρες – Τι είναι ο περιβόητος αεροχείμαρρος (video)

Ο καιρός θα σημειώσει σημαντική επιδείνωση - Έρχονται καταιγίδες και ενισχυμένοι άνεμοι

Καιρός: «Καμπανάκι» από Μαρουσάκη για τις επόμενες 5 ημέρες – Πού θα χτυπήσουν τα φαινόμενα

Μαρουσάκης καιρός

Καιρός: «Καμπανάκι» από Μαρουσάκη για τις επόμενες 5 ημέρες – Πού θα χτυπήσουν τα φαινόμενα

Ο καιρός θα αλλάξει ραγδαία τα επόμενα 24ωρα - Αναλυτικά η πρόγνωση του Κλέαρχου Μαρουσάκη

Καταγγελίες για σοβαρά προβλήματα σε αεροσκάφη της Boeing: «Μου είπαν να το βουλώσω, δέχθηκα απειλές»

Air New Zealand Airplane Aeroplane Boeing 737 93499

Καταγγελίες για σοβαρά προβλήματα σε αεροσκάφη της Boeing: «Μου είπαν να το βουλώσω, δέχθηκα απειλές»

Σοκάρουν οι καταθέσεις μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος σε επιτροπή έρευνας της αμερικανικής Γερουσίας