Newsroom

Newsroom

O στρατός της Συρίας, ανακατέλαβε πόλη κοντά στο Χαλέπι

Ο στρατός της Συρίας ανακατέλαβε σήμερα τον έλεγχο της πόλης Νακαρίν, κοντά στο Χαλέπι, στη βόρεια Συρία, εκμεταλευόμενος τη μάχη…

syria 13

Ο στρατός της Συρίας ανακατέλαβε σήμερα τον έλεγχο της πόλης Νακαρίν, κοντά στο Χαλέπι, στη βόρεια Συρία, εκμεταλευόμενος τη μάχη που μαίνεται εδώ και μία εβδομάδα ανάμεσα σε αντάρτες και μέρος των οπαδών του τζιχάντ, του ισλαμικού ιερού πολέμου, όπως ανέφεραν ακτιβιστές.
Επίσης, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μαχητές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε (ΙΚΙΛ) κυρίευσαν την πόλη Ταλ Αμπιάντ, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία.
«Οι δυνάμεις του καθεστώτος κατέλαβαν τη Νακαρίν και προελαύνουν προς τη βιομηχανική ζώνη του Χαλεπιού», στο βορειοανατολικό τμήμα της μητρόπολης αυτής του συριακού βορρά, ανέφερε το Κέντρο Ενημέρωσης του Χαλεπιού, ένα δίκτυο αντικαθεστωτικών στην περιοχή.
«Αυτή η προέλαση είναι ξεκάθαρα συνέπεια του γεγονότος ότι οι αντάρτες έχουν εμπλακεί σε μάχη» με το ΙΚΙΛ, είπε μέσω Διαδικτύου στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ναζίρ αλ Χάτιμπ, ένας ακτιβιστής που εδρεύει στο Χαλέπι.
Ενώ το ΙΚΙΛ αμύνεται στις επαρχίες Χαλέπι και Ιντλίμπ, αντιθέτως προελαύνει στη Ράκα, που θεωρείται προπύργιό του, όχι μακριά από τα σύνορα με το Ιράκ. Στην επαρχία αυτή το ΙΚΙΛ κατέλαβε ένα στρατόπεδο κι έναν σταθμό που έλεγχαν αντίπαλοι ισλαμιστές. Δεκάδες νεκροί, μέλη του ΙΚΙΛ, μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της πόλης, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.
Παράλληλα, άνδρες του ΙΚΙΛ απέθεσαν δεκάδες σορούς ανταρτών μιας μονάδας που πρόσκειται στο Μέτωπο αλ Νόσρα (το βραχίονα της αλ Κάιντα στη Συρία) στην είσοδο της πόλης Τζάζρα, στα δυτικά της Ράκα. Οι μουεζίνηδες της πόλης κάλεσαν τους κατοίκους να πάνε στο σημείο για να συμβάλλουν να αναγνωριστούν. Βορειότερα, το ΙΚΙΛ κατέλαβε την συνοριακή πόλη Ταλ Αμπιάντ.
Στη Σαρακέμπ, 270 χλμ. βόρεια της Δαμασκού, ισλαμιστές μαχητές εξαπέλυσαν επίθεση σήμερα για να καταλάβουν το τελευταίο οχυρό του ΙΚΙΛ στην επαρχία Ιντλίμπ. «Έχουν καταλάβει το μεγαλύτερο μέρος της πόλης και πολιορκούν τους εκατοντάδες μαχητές του ΙΚΙΛ», δήλωσε ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ράμι Άμπντελ Ραχμάν.
Ένα αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικές ύλες πυροδοτήθηκε, εξάλλου, σε σημείο ελέγχου που είχαν στήσει ισλαμιστές αντάρτες, σκοτώνοντας δύο διοικητές τους, σύμφωνα με την ίδια ΜΚΟ.