Newsroom

Newsroom

Ο στρατός με το λαό – Ο Μουμπάρακ μόνος

Εγκαταλελειμμένος από το στρατό, ο Μουμπάρακ επιχειρεί την ύστατη στιγμή, άπελπι διάλογο. Οι ένοπλες δυνάμεις τάχθηκαν υπέρ του λαού, αποκηρύσσοντας…

stratos

Εγκαταλελειμμένος από το στρατό, ο Μουμπάρακ επιχειρεί την ύστατη στιγμή, άπελπι διάλογο. Οι ένοπλες δυνάμεις τάχθηκαν υπέρ του λαού, αποκηρύσσοντας τη βία. Η διεθνής πίεση αυξάνει. Κορύφωση της εξέγερσης σήμερα με την «πορεία του ενός εκατομμυρίου».
Ανοιχτά υπέρ του λαού τάχθηκαν τη Δευτέρα οι ένοπλες δυνάμεις της Αιγύπτου, δηλώνοντας ότι δεν θα ασκήσουν βία κατά των πολιτών που θα πραγματοποιήσουν σήμερα μεγάλη «πορεία του ενός εκατομμυρίου και θα ζητήσουν την παραίτηση του Χόσνι Μουμπάρακ.
Τονίζοντας ότι «τα αιτήματα του λαού είναι νόμιμα» η ανακοίνωση των ενόπλων δυνάμεων που εκδόθηκε το απόγευμα της Δευτέρας, διαβεβαιώνει ότι ο στρατός δεν θα κάνει χρήση βίας κατά τη διάρκεια της πορείας.

«Η παρουσία του στρατού στους δρόμους είναι για το καλό σας και για τη διασφάλιση της ασφάλειάς σας», αναφέρει η ανακοίνωση και τονίζει στη συνέχεια «οι ένοπλες δυνάμεις δεν θα καταφύγουν στη χρήση βίας κατά του μεγάλου λαού μας».

Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι οι ένοπλες δυνάμεις «είναι πρόθυμες να αναλάβουν την ευθύνη για την προστασία του έθνους και των πολιτών». «Η ελευθερία της έκφρασης με ειρηνικά μέσα είναι εγγυημένη για όλους τους πολίτες».

Επισημαίνει πάντως ότι δεν θα επιτρέψει σε παράνομους να λεηλατήσουν, να επιτεθούν και να τρομοκρατήσουν τους πολίτες.

Μέχρι σήμερα ο στρατός, παρότι η κυβέρνηση τον είχε κατεβάσει στους δρόμους σε μία προφανή επίδειξη ισχύος, είχε αποφύγει να ανοίξει πυρ κατά των διαδηλωτών κάτι που έπραξε χωρίς αναστολές η αστυνομία.

Ο διάλογος που άργησε να έρθει

Μετά από μια εβδομάδα εξέγερσης των Αιγυπτίων πολιτών κατά της φτώχιας, της διαφθοράς και της καταπίεσης του 30χρονου καθεστώτος Μουμπάρακ – μιας εβδομάδας στην οποία έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 150 άνθρωποι, πάνω από 2.000 τραυματίστηκαν και άγνωστος αριθμός συνελήφθη, ο νέος αντιπρόεδρος, Ομάρ Σουλεϊμάν, εμφανίστηκε στην κρατική τηλεόραση για να πει ότι ο Μουμπάρακ του ζήτησε να ξεκινήσει διάλογο με όλες τις πολιτικές δυνάμεις, με αντικείμενο συνταγματικές και άλλες μεταρρυθμίσεις.

Λίγο αργότερα, η κρατική τηλεόραση μετέδωσε πως ο διάλογος ξεκίνησε. Άγνωστο με ποιους και πώς.

Παράλληλα, τη Δευτέρα, επέστρεψαν στους δρόμους οι αστυνομικές περιπολίες. Η απαγόρευση κυκλοφορίας εξακολουθεί να ισχύει.

Ολονύκτιες διαδηλώσεις

Παρά την απαγόρευση κυκλοφορίας, οι διαδηλωτές συγκεντρώνονταν κατά χιλιάδες στην πλατεία Ταρίρ του Καϊρου, προετοιμαζόμενοι για την σημερινή μεγάλη πορεία στην οποία επιδιώκεται η συμμετοχή ενός εκατομμυρίου Αιγυπτίων.

Οι υποσχέσεις για μεταρρυθμίσεις και η διάθεση για διάλογο, δεν πείθουν κανέναν στην πλατεία Ταρίρ. Ο 45χρονος δικηγόρος, Αχμέτ Χελμι, δήλωνε στο πρακτορείο Reuters, ότι οι υποχωρήσεις ήρθαν πολύ αργά. «Το μόνο πράγμα που δεχόμαστε απ’ αυτόν (τον Μουμπάρακ) είναι να πάρει το αεροπλάνο και να φύγει».

Διεθνείς πιέσεις

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες επί δεκαετίες στήριζαν τον Μουμπάρακ χρησιμοποιώντας τον σαν το «φόβητρο» ενάντια στους ισλαμιστές και σαν φίλο του Ισραήλ, δηλώνουν τώρα ότι ο Μουμπάρακ πρέπει να άρει την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και να προχωρήσει σε ελεύθερες εκλογές.

Η Ουάσιγκτον μάλιστα ανακοίνωσε την μετάβαση ειδικού απεσταλμένου της, του Φρανκ Ουϊσνερ, στο Κάιρο, με στόχο συνομιλίες με την αιγυπτιακή ηγεσία.

«Ο τρόπος που εμφανίζεται και λειτουργεί η Αίγυπτος, πρέπει να αλλάξει», δήλωσε τη Δευτέρα ο Ρόμπερτ Γκιμπς, εκπρόσωπος του προέδρου Ομπάμα.

Από την πλευρά του, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον , δεν υποστήριξε μεν ότι ο Μουμπάρακ πρέπει να παραιτηθεί, αλλά τόνισε ότι «δεν είναι σωστή επιλογή, η επιλογή της καταστολής», καθώς θα έχει «κακή κατάληξη για την Αίγυπτο, κακή κατάληξη για τον κόσμο».

Ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου, Αιγύπτιος και ο ίδιος, Αμρ Μούσα, απηύθυνε και αυτός έκκληση για «ειρηνική μετάβαση» στην Αίγυπτο. «Πρέπει να υπάρξει ένας ειρηνικός τρόπος να προχωρήσουμε προς τα εμπρός, μία ειρηνική μετάβαση», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ενώ διευκρίνισε ότι πρόκειται για μετάβαση «από τη μία εποχή στην άλλη».
http://www.ethnos.gr

Τραγωδία στην Κένυα: Τουλάχιστον 45 οι νεκροί από κατάρρευση φράγματος – Υπάρχουν άλλοι παγιδευμένοι στη λάσπη (Eικόνες)

AP24120324819137

Τραγωδία στην Κένυα: Τουλάχιστον 45 οι νεκροί από κατάρρευση φράγματος – Υπάρχουν άλλοι παγιδευμένοι στη λάσπη (Eικόνες)

«Υπάρχουν άλλοι παγιδευμένοι στη λάσπη που εργαζόμαστε για να ανασύρουμε» - Η χώρα πλήττεται από…

Σοκάρει η Δήμητρα Λιάνη για τον Νίκο Παπανδρέου: «Έλυσε τη ζώνη και έκανε ότι θα με χτυπήσει» (video)

profile player 960x540 25

Σοκάρει η Δήμητρα Λιάνη για τον Νίκο Παπανδρέου: «Έλυσε τη ζώνη και έκανε ότι θα με χτυπήσει» (video)

«Του Ανδρέα Παπανδρέου του έλειπε η τρυφερότητα, του έλειπε η αγάπη» ανέφερε η Δήμητρα Λιάνη

Οργισμένη επιστολή των Αγγειοχειρουργών Ελλάδας κατά του Καλλιάνου – Ζητούν παρέμβαση Μητσοτάκη

6084787 2

Οργισμένη επιστολή των Αγγειοχειρουργών Ελλάδας κατά του Καλλιάνου – Ζητούν παρέμβαση Μητσοτάκη

«Με ανησυχία και απογοήτευση παρακολουθούμε τις τελευταίες ημέρες να εξελίσσεται μία απίστευτη κατάσταση ανεπίτρεπτης επίθεσης…

Μάτι: Οργισμένες αντιδράσεις από συγγενείς των θυμάτων – Πέταξαν καρέκλα… «Τσίπα δεν έχετε;» (video)

6207733

Μάτι: Οργισμένες αντιδράσεις από συγγενείς των θυμάτων – Πέταξαν καρέκλα… «Τσίπα δεν έχετε;» (video)

Συγγενείς άρχισαν να πετούν καρέκλες και να απευθύνονται προς τους κατηγορούμενους