Ο Στάθης Λιβαθινός με «Καζανόβα / Δον Ζουάν» επιστρέφει στο Φεστιβάλ Αθηνών

Με την πολυαναμενόμενη παράσταση που παρουσιάζεται στην Πειραιώς 260 (14 έως 18 Ιουνίου), ο Στάθης Λιβαθινός επιστρέφει φέτος στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, έχοντας στο πλευρό του τη σταθερή ομάδα των ηθοποιών και συνεργατών του.

δον ζουαν

Ποιος είμαι; Τίποτα. Ποιος ήμουν; Τα πάντα!

Καζανόβας

Δέκα χρόνια μετά την «Ιλιάδα», από τις κορυφαίες θεατρικές στιγμές του Φεστιβάλ, ο Στάθης Λιβαθινός θα αναμετρηθεί  με δυο κλασικά λογοτεχνικά έργα, που περιστρέφονται γύρω από τη μυθική μορφή του Δον Ζουάν και την ιστορική προσωπικότητα του Καζανόβα. Πρόκειται για τον «Δον Ζουάν» του Λόρδου Μπάιρον και το «Τέλος του Καζανόβα» της Μαρίνα Τσβετάγεβα.

«Είναι δύο πολύ ιδιαίτερα κείμενα που παρουσιάζονται πρώτη φορά στα ελληνικά σε έμμετρο ομοιοκατάληκτο στίχο. Το ένα μιλάει για τη νιότη, την ερωτική αρχή. Το άλλο για τον απολογισμό του έρωτα και της ζωής» λέει ο Στάθης Λιβαθινός.

Το ρομαντικό πνεύμα του Λόρδου Μπάιρον συναντά την ξεχωριστή γραφή της Μαρίνα Τσβετάγεβα  σε έναν ποιητικό παραλληλισμό, στον οποίο ο σκηνοθέτης βασίζει το καλλιτεχνικό του εγχείρημα, προκειμένου να συνθέσει ένα σκηνικό έργο για τον έρωτα, τον χρόνο την εξορία και την περιπλάνηση.

Τα δύο κείμενα αν και γράφτηκαν σε διαφορετικές εποχές και με έναν αιώνα διαφορά, «ακούγονται ακόμη και σήμερα ζωντανά και σύγχρονα».

Λίγα λόγια για τα έργα

Ο Μπάιρον άρχισε να γράφει τον «Δον Ζουάν» αυτοεξόριστος στην Ιταλία το 1818 και τον εγκατέλειψε ημιτελή το 1823, καθώς αναμειγνυόταν ολοένα πιο ενεργά πρώτα στο επαναστατικό κίνημα των Καρμπονάρων κι έπειτα στην Ελληνική Επανάσταση. Πρόκειται για ένα έργο 16.000 στίχων, στο οποίο ο Άγγλος ποιητής προσεγγίζει τον μυθικό ήρωα με έναν εντελώς καινούριο τρόπο.

Η Ρωσίδα ποιήτρια Μαρίνα Τσβετάγεβα περίπου εκατό χρόνια μετά, στη θυελλώδη εποχή που ακολούθησε την Οκτωβριανή Επανάσταση, συνθέτει στη Μόσχα το «Τέλος του Καζανόβα», τελευταίο μέρος του θεατρικού της «Φοίνικα», λίγο πριν φύγει αυτοεξόριστη για το Βερολίνο.

Και τα δυο κείμενα γεννιούνται σε ταραγμένους καιρούς και η αίσθηση πως κάτι τελειώνει εγγράφεται στον πυρήνα τους.

Στην παράσταση «Καζανόβα / Δον Ζουάν – Ερωτική περιπλάνηση» ο Στάθης Λιβαθινός συμπράττει με τη δραματολόγο και μεταφράστρια Έλσα Ανδριανού

για τη μετάφραση του έργου της Τσβετάγεβα και τον ποιητή και μεταφραστή Γιώργο Κοροπούλη για το έργο του Μπάιρον.

«τι γιορτή απατηλή τα νιάτα! Είναι – σαν ν΄ ανοίγει κάποιος τη φλέβα της ζωής – κι ας ξοδευτεί όλος!

δον ζουαν2

Λίγα λόγια για την παράσταση

Στην παράσταση οι φωνές των δύο μεγάλων ποιητών συναντούν η μία την άλλη, φωτίζοντας την ερωτική περιπλάνηση και τον διαρκή απολογισμό για τον χρόνο που περνά και χάνεται. Μιλούν ταυτόχρονα και για το θέμα της εξορίας, την άλλη όψη της περιπλάνησης

Ο Στάθης Λιβαθινός επιλέγει να εμφανίσει τους δύο ήρωες όχι ως ακαταμάχητους και μοιραίους καρδιοκατακτητές, αλλά ως δύο μορφές στον κύκλο της ζωής, που ενσαρκώνουν την αρχή και το τέλος του έρωτα.

«Δεν είναι ο κλασικός Δον Ζουάν του Μολιέρου, ούτε ο Καζανόβα ο κατακτητής. Στην παράσταση ανατρέπονται οι ρόλοι. Είναι το ξεκίνημα της ερωτικής περιπέτειας και το τέλος της» τονίζει ο σκηνοθέτης. «Ο ήρωας  ανδρώνεται μέσα από τις ερωτικές του περιπλανήσεις και ταυτόχρονα κοιτάζει κατάματα τον χρόνο που περνά».

Ο Στάθης Λιβαθινός έχει δίπλα του μια δυναμική ομάδα συνεργατών, που αποτελείται ουσιαστικά από 3 γενιές ηθοποιών. Στο έργο μάλιστα «παρόντες» είναι και οι ποιητές, που περιφέρονται ως θεατρικές μορφές, ενώ και ο ίδιος ο Στάθης Λιβαθινός υποδύεται έναν μικρό ρόλο στην παράσταση.

Μετάφραση Έλσα Ανδριανού (Το τέλος του Καζανόβα της Μαρίνας Τσβετάγεβα), Γιώργος Κοροπούλης (Δον Ζουάν του Λόρδου Τζορτζ Γκόρντον Μπάιρον)

Σκηνοθεσία – Δραματουργική επεξεργασία Στάθης Λιβαθινός

Σκηνικά – Κοστούμια Ελένη Μανωλοπούλου

Μουσική Θοδωρής Αμπαζής

Φωτισμοί Αλέκος Αναστασίου

Σύμβουλος κίνησης Σταύρος Λίτινας

Ηχοληψία Κωστής Παυλόπουλος

Βοηθός σκηνοθέτη Ερατώ Πίσση

Βοηθός σκηνογράφου Έμιλυ Κουκουτσάκη

Τεχνικός συντονιστής παραγωγής Νίκος Χαραλαμπίδης

 Παίζουν (αλφαβητικά) Βασίλης Ανδρέου, Γιώργος Δάμπασης, Νίκος Καρδώνης, Στάθης Κόικας, Ειρήνη Λαφαζάνη, Λίλλυ Μελεμέ, Πολυξένη

Παπακωνσταντίνου, Μαρία Σαββίδου, Θεόβη Στύλλου, Άρης Τρουπάκης, Δημήτρης Φιλιππίδης

Εκτέλεση παραγωγής Polyplanity Productions / Γιολάντα Μαρκοπούλου, Βίκυ Στρατάκη

 Πληροφορίες εισιτηρίων: http://aefestival.gr/plirofories-eisitirion/

Αγορά εισιτηρίων:

aefestival.gr, viva.gr & public.gr

ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΕΚΔΟΤΗΡΙΑ: Πλατεία Συντάγματος (info point Δήμου Αθηναίων)| Δε-Πα 10:00-18:00 – ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ: +30 2118008181 | Δε-Πα 10:00-18:00 – ΑΜΕΑ: +30 210 3221 897 | Δε-Πα 10:00-17:0

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…