Newsroom

Newsroom

Ο σταρ του βιολιού Νάιτζελ Κένεντι με τις «Τέσσερις Εποχές» στο Ηρώδειο

Έναν χρόνο μετά την πρώτη του εμφάνιση στην Ελλάδα, ο βιρτουόζος του βιολιού Νάιτζελ Κένεντι επιστρέφει στις 7 Οκτωβρίου στο Ηρώδειο και δη, με το πιο εμβληματικό του έργο, τις «Τέσσερις Εποχές» του Αντόνιο Βιβάλντι. 

βιολι

Τριάντα χρόνια πριν, με την ηχογράφηση του Four Seasons (Τέσσερις Εποχές), ο Νάιτζελ Κένεντι έφερε επανάσταση στην κλασική μουσική. Η ηχογράφηση του 1989 κέρδισε μια θέση στο βιβλίο Γκίνες ως το καλύτερο κλασικό έργο όλων των εποχών. Έχει πουλήσει πάνω από τέσσερα εκατομμύρια αντίτυπα και παραμένει ως σήμερα ο κλασικός δίσκος με τις περισσότερες πωλήσεις παγκοσμίως.

Ο Νάιτζελ Κένεντι δεν έχει μόνο αναγνωριστεί ως ένας από τους κορυφαίους βιρτουόζους βιολιού στον κόσμο, αλλά είναι ο πρώτος σε πωλήσεις κλασικός βιολιστής όλων των εποχών. Η τεχνική του, το μοναδικό ταλέντο και η πληθωρική σκηνική του παρουσία, έφεραν νέες προοπτικές τόσο στο κλασσικό όσο και στο σύγχρονο ρεπερτόριο. Έχει παίξει με κορυφαίες ορχήστρες σε όλο τον κόσμο.

Αυτό που με συνεπαίρνει περισσότερο από όλα στις Τέσσερις εποχές, είναι το πώς ο Vivaldi συμπυκνώνει τόσο δυνατές εικόνες, με έναν τόσο ευθύ τρόπο. Τα γρήγορα «περάσματα» γεμάτα ενέργεια, οι μελωδίες που επικοινωνούν ευθέως με την ομορφιά και την απλότητα. Και οι τεράστιες αντιθέσεις στην μουσική που επιδρούν κατευθείαν στα αυτιά του ακροατή. Από την στιγμή που έχω κατακτήσει μια ενστικτώδη σχέση με την μουσική μου, χρειάζεται να χρησιμοποιήσω κάθε πιθανό μέσο τεχνικής για να επικοινωνήσω με τον ακροατή, προλαβαίνοντας και αποκλείοντας κάθε πιθανό εμπόδιο που μπορεί να φέρει σε αυτή την επικοινωνία, η εποχή που γράφτηκε η μουσική. Κατά την γνώμη μου, αν ένα μουσικό κομμάτι «ανήκε» μόνο στην εποχή κατά την οποία γράφτηκε, δεν θα έπρεπε να παίζεται στις μέρες μας. Οι Τέσσερις Εποχές του Βιβάλντι έχουν να μας προσφέρουν πολύ περισσότερα από μία ιστορική αναζήτηση. Φυσικά, στο τέλος, αυτό που μετράει είναι πάντα η μουσική και ο ακροατής είναι ο μόνος που θα αποφασίσει για την αξίας της. Οπότε, ελπίζω απλά να το απολαύσετε. Νάιτζελ Κένεντι

Οι Τέσσερις Εποχές κυκλοφόρησαν σε LP, κασέτα και CD. Η δομή των συναυλιών για τον νέο δίσκο του ήταν ιδανική για το εμπορικό ραδιόφωνο. Ήταν η πρώτη φορά που οι τεχνικές προώθησης της ποπ χρησιμοποιήθηκαν για έναν δίσκο κλασικής μουσικής. Μεγάλες γιγαντοαφίσες στον δρόμο και διαφημίσεις κατέκλυσαν το ραδιόφωνο και την τηλεόραση – κάτι ασυνήθιστο για την κλασική μουσική.

Μετά από μια εβδομάδα, το άλμπουμ εκτοξεύτηκε στο Νο.1 του Classical Charts του Ηνωμένου Βασιλείου και μπήκε στην λίστα με τους Top 75 πιο εμπορικούς δίσκους της χώρας. Η ταινία για την ηχογράφηση του Four Seasons και η τηλεοπτική προβολή της την περίοδο των Χριστουγέννων ανέβασε το άλμπουμ στο Top 30 της ίδιας λίστας και τελικά, μετά από μερικές εβδομάδες, έφτασε μέχρι το No.3. Τα δισκοπωλεία πουλούσαν 2 αντίτυπα του άλμπουμ ανά λεπτό. Η περιοδεία του σε όλη τη Βρετανία έδωσε στο κοινό την ευκαιρία να δει τον Νάιτζελ αυτοπροσώπως, συνοδευόμενο από την English Chamber Orchestra. Αυτές δεν ήταν συνήθεις κλασικές συναυλίες. Ο Νάιτζελ μίλησε σε ένα νεότερο κοινό και το συνέδεσε με την κλασική μουσική, απλά κλείνοντας τα μάτια και παίζοντας.

Info

7 Οκτωβρίου 2019

21:00

 

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

mist erdo

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

«Καλούμε την κυβέρνηση, να προβεί άμεσα στις απαραίτητες διπλωματικές ενέργειες απέναντι στη νέα αυτή τουρκική…

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Δήλωσε «μετανιωμένος» που η Τουρκία δεν κατέκτησε ολόκληρη την Κύπρο το 1974

8ce56d6d499047e58e6fa1054f091391

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Δήλωσε «μετανιωμένος» που η Τουρκία δεν κατέκτησε ολόκληρη την Κύπρο το 1974

«Λάδι στη φωτιά» γύρω από το Κυπριακό έριξε το βράδυ της Δευτέρας (18/3) ο Τούρκος…